Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, her yıl uyuşturucudan 325 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ile Özel Sağlık Hizmetleri Eczacılık ve Tıbbi Cihazlar Şubesi tarafından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencilerine, ‘Uyuşturucu maddelerin tanımı, kimyasal yapıları ve çeşitleri’ hakkında panel düzenlendi.
KSÜ Avşar yerleşkesi Senemayşe konferans salonunda düzenlenen panel, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından okul müdürü Doç. Dr. Deniz Uçel, açılış konuşması yaptı.
Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, ülke genelinde bağımlılık yaşının ilkokul seviyesine kadar düştüğünü söyledi.
Çitil, konuşmasında şunları kaydetti:
“Son dönemde ülkemiz gündeminde de yerini alan uyuşturucu maddeleri ve madde bağımlılığı kullanımı ilkokul çağındaki çocuklarımızın seviyesine kadar düştü. Bu madde tüm çocuklarımız ve öğrencilerimiz için çok tehlikeli bir durum. Emniyet müdürlüğümüzden aldığımız verilere göre sadece bir yıl içerisinde uyuşturucudan ölen vatandaşlarımızın, gençlerimizin sayısı 325. Esrar hariç kullanım oranı baktığımızda müptela oranı ise 60 bin civarında. Yaklaşık 4 bin gencimiz ise tedavi ediliyor. Bu da gösteriyor ki ülkemiz ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz için çok önemli bir konu. Cumhuriyetimizin kurulduğu ilk yıllarında daha doğrusu 1900’lü yılların başında tütün, alkollü içecekler ve uyuşturucu maddelerle mücadele için ’Hilal-i Ahdar’ isminde kurulan şu an Yeşilay olarak çalışmalarına devam etmekte. Ve yılladır diğer kurumlarla işbirliği içerisinde çalışmalarını yürütmektedir.”
Çocukların dışında yetişkinlerde de sıklıkça görülen televizyon ve internet bağımlığına dikkat çeken Çitil, “Özellikle ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite çağında olan tüm öğrencilerimizin çocuklarımızın ileriye dönük kendilerini bekleyen tehlikelere dikkat çekmek istiyorum. Yediden yetmişe tüm hemşehrilerimizin, vatandaşlarımızın hareketsiz kalmasına neden olan televizyon, internet bağımlılığı ile birlikte hareketsiz yaşam sonucunda ortaya çıkan sağlık sistemlerimizin bozulması ve düşünemeyen araştırmayan bir toplum haline gelmek üzere olduğumuzu düşünüyorum. Televizyon seyretme oranında AB’den sonra ikinci olduğumuzu biliyorum” ifadelerine yer verdi.
Konuşmalardan sonra, panel başkanı Dr. İsmail Kahraman, eczacı Ayşenur Okur, polis memuru Erhan Çelik ile psikolog Hakan Ulutaşlı, kendi alanlarında öğrencilere ‘Uyuşturucu maddelerin tanımı, kimyasal yapıları ve çeşitleri’ hakkında bilgi verdi.
Panele yoğun ilgi gösteren ve konferans salonunu tıklım tıklım dolduran üniversite öğrencileri ise, akıllarına takılan soruları panelistlere yönelterek, cevaplarını aradılar.