Çekmeköy Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Hızlı Okuma Teknikleri Semineri”, okumada bilinmeyen hataları gözler önüne serdi.
Çekmeköy Belediyesi’nin vatandaşa daha kaliteli hizmet sunulması için personele yönelik düzenlediği eğitimler devam ediyor. Hızlı Okuma Teknikleri eğitiminde ilkokulda öğrenilen ve daha sonra geliştirilmesi için çaba sarf edilmeyen okumanın, bilinmeyenlerini ve doğru bilinen yanlışları anlatıldı.
Eğitim uzmanı ve yazar Selahattin Yaylamaz tarafından verilen eğitimlerin ilk bölümünde mevcut okuma potansiyelleri kontrol edildi. Personelin yoğun ilgi gösterdiği ikinci bölümde, hızlı okuma ve anlama tekniklerini anlatan Yaylamaz, göz esnetme, odaklama, konsantrasyon, açı genişletme gibi konularda egzersizler yaptırdı.
İnsanın odaklanmayı sağladıktan sonra yanında yapılan hiçbir eylemin okumasına engel olamayacağını belirten Yaylamaz, odaklanmanın en önemli unsurlarından birinin istenen konularla ilgili okuma yapılması, okumadan soğutacak kitaplar konusunda özellikle çocuklara baskı yapılmaması gerektiğini belirtti. “Yararlı kitap okumak zorundayım, fikri zararlıdır” diyen Yaylamaz, bazı anne babaların çocukların okudukları kitapları küçümseyerek, onları kitap okumaktan vazgeçirdiklerinin farkında olmadıklarını belirtti.
80 bin öz Türkçe, 625 bin de diğer dillerle etkileşimle ortaya çıkmış kelime olduğunu söyleyen Yaylamaz, bunların çok az kısmının kullanıldığını ve yaşamımızın bu birkaç kelime ile sınırlandığını belirtti.
Yaylamaz, “İnsan gözü yana kayarak değil, zıplayarak okur. Her kelimeyi tek tek okuduğumuzda göz zıplamaktan yorgun düşmüş oluyor ve okuma eyleminden insanı uzaklaştırıyor. Cümleleri blok olarak görmek, göz açısını genişletmekle mümkün olur. Her gün düzenli olarak yapılacak egzersizler ve günde en az 20 sayfalık okumayla, daha verimli bir okuma işlemi gerçekleştirmek mümkün” dedi.
8 saat süren eğitimde yapılan fiziksel aktivitelerin yanı sıra süreli kitap okuma etkinlikleri de gerçekleştirildi.