Hizmet-iş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Halil Özdemir:

Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı ve Hak-İş Konfederasyonu Kayseri İl Temsilcisi Halil Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından taşeron uygulamaları, sendikal mevzuat ve iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yeni bir paket hazırlığı yapıldığını belirterek, “Taşeron sorunundaki taleplerimizi ısrarla devam ettiriyoruz ve takipçisi olacağız” dedi.
Düzenlemenin Ocak ayının ilk haftasında gündeme geleceğini ifade eden Özdemir, açıklamasında: “Genel Merkezimizde bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Son taşeronluk yasası bizim taleplerimizi bütünüyle karşılamadı ama önemli bir adım atıldı. Taşeron firmalarda çalışan işçiler, sendikalara üye oldukları zaman, sendika yetkiyi alır ise, işveren Kamu işveren sendikalarına üye olur ise Kamu işveren sendikası işveren adına Sendika ile toplu sözleşmeyi yapacak ve sözleşme farkları da Kamu tarafından ihale sözleşmesinin üzerine ilave olarak ödenecektir. Bu önemli bir düzenlemedir. Hizmet-İş Sendikası olarak, kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilmesini talep ediyoruz. Çünkü yaptıkları iş kamu hizmetidir. Atılan adımlar var. Türkiye’de 1 milyonu geçen sayıda taşeron işçisi var. Kamuda çalışan işçilerin 4 katından fazla taşeron işçi çalışıyor. Onun için Taşeron gerçeğini kamuoyuna yeterince anlatmamız gerekiyor. Hizmet-İş Sendikası Genel Merkezimiz “Türkiye’de ilk defa, “Taşeron gerçeği” isimli bir araştırma yaptırdı, bunu kitap haline de getirecek. İşçilerin %80’i asgari ücret civarında ücret alıyor. Büyük bölümü kıdem tazminatı alamıyor. Bu sorunun bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor. Taşeron sorunundaki taleplerimizi ısrarla devam ettiriyoruz ve takipçisi olacağız.
Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanlığı olarak Büyükşehir Belediyesi ve 16 İlçede yaklaşık 30 şirkette 3 bin 664 üyeyi sendikamıza kaydını yaparak örgütlendik. Halan de çalışmalarımız devam ediyor.
“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EN TEMEL SORUNUMUZ, ÖNCELİĞİMİZDİR”
İşçiler ‘İş Kanununa aykırı olarak çalıştırılıyoruz’ diye dava açıyor. ‘Kamuda kadrolu işçinin yaptığı işi yapıyoruz’ şeklinde dava açıyor. Mahkeme muvazaa kararı vermiş. Ama bu kararlar uygulanmıyor. Asıl işverenin işçisidir kararı çıkıyor fakat kadro verilmiyor. Mahkeme kararıyla kadro alınamıyor. Bu konuda yeni bir hazırlık var. Hem muvazaa kararlarının hayata geçmesi, hem de üniversite mezunu olup işçi statüsünde kalan arkadaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışıyoruz. Çünkü bu arkadaşlarımız da mağdur durumdadır. Belediyelerde yaklaşık 3 bine yakın arkadaşımızın haksızlıklarının giderilmesi için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. 2007 yılında geçici işçilere kadro verilirken bugünkü taşeron gerçeğinin yaygınlaşmasını sağlayan düzenleme yapılmıştı. 5 ay 29 günden fazla geçici işçi çalıştırılamayınca taşeronluk mecburi hale geldi. Yeni bir düzenleme yapılırsa Taşeron gerçeğinden uzaklaşmış olacağız. Geçici işçiler 5 ay 29 günden fazla çalıştırılamaz hükmünün değiştirilmesi gerekiyor.Genel Merkezimiz Bakanlıkla görüşmelerini devam ettiriyor. Ciddi dirençler var, ama biz bunu seslendirmeye devam edeceğiz." dedi.

Haberleri