Hukukçular, Şike Davasını Değerlendirdi

Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın, futbolda şike davası kapsamında yeniden yargılanmasına başlandı. Hukukçular, yeniden yargılama kararı verilen şike davasını değerlendirdi.
Uluslararası Spor Hukuku konusunda uzman avukat Alpay Köse şike davası sürecinin sil baştan başlayıp başlamayacağına mahkemenin karar vereceğini belirterek, "Yeniden yargılanma kararı verilmişse de kararın gerekçesinde bunun sıfırdan dosyanın ele alınacağı şeklinde mı yapılacağı, yoksa kararda belirtilen hususlar nedeniyle mi yapılacağı karar verilecek. Mahkeme kumpas iddialarıyla ilgili hususu reddetmişti. Bunla ilgili konuyu netleştirecek. Bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğine karar verecek. Anayasa Mahkemesi’ne yönelik bazı itirazları var taraf vekillerinin. Mahkeme bunu da değerlendirecek" dedi.
Yeniden yargılama sürecinin yapılan kanun değişiklikleri nedeniyle başladığına dikkat çeken Köse, "Örgütle ilgili konular dinleme kapsamındayken 17- 25 Aralık olaylarından sonra kanunda değişiklikler oldu, bunlar çıkarıldı. Mahkeme bunları esas aldı. Benim söylediğim, dikkate alınmayan Emenike ile ilgili verilmiş olan beraat kararı var bu da çelişki oluşturdu. Mahkeme kararında değişiklikler ibaresinde mahkeme buna atıf yapmıştı. Bazı sanıklara Karabük maçındaki şikeden ceza verilmişken Emenike ve menajeri daha sonra beraat etti. Bu arada bir çelişki oluştu. Yargıtay’ın kısmen bozduğu sanıkların durumu var. Yargılamadaki eksiklik demek çok doğru değil. Burada sonradan oluşan değişiklikler nedeniyle bir yeniden yargılama durumu var" ifadelerini kullandı.
Sportif yargının adli yargıya göre daha hızlı işlediğini savunan Köse, "Adli kısmın ilk kısmı çok hızlı çözüldü. Işık hızıyla çözüldü. Yargıtay’ın onamasından sonra yeniden süreç başlamış oldu. Uzamış bir süreç yok. Yargılamanın içerisinde usul kurallarına aykırı bir eksiklik söz konusu değildi. Bununla ilgili değil şuan ki yargılama. Daha sonra kanunlarda çıkan değişikliklerle ilgilidir" diye konuştu.
Avukat Celal Ülgen, geçmişteki bazı yargılamalara şaibeler karıştığını belirterek, "Bu şaibeli yargılamalar sonucunda birçok kişi haksızlığa kurban gitmiştir. Şike davası ve mağdurları da bunların içindedir. Bu açıdan yargılamanın yenilenmesi kararının verilmesi ve Aziz Yıldırım’ın yeniden yargılanması olumlu bir gelişmedir. Buradaki yeniden yargılama sanıyorum ki yeniden yargılamalardan farklı, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına dayanmıyor. Buradaki yeniden yargılama kararı olağan ve mahkemeler tarafından verilmiş yeniden yargılanma kararıdır. Daha çok kanun maddesinin değişmesine dayanıyor yanılmıyorsam. Genel olarak yeniden yargılama kararlarına mahkumiyet ortadan kalkmaz, infazın ertelenmesine karar verilir. Yeniden yargılanma konusu yapılan olaylar yeniden irdelenir mahkeme tarafından. Yeni deliller değerlendirilir. Sonucuna göre kakar verilir. Ya önceki kararın benzeridir. Ya da o karardan farklı bir karardır. Benzeri olması durumda bir değişiklik olmaz. Farklı bir karar verildiği takdirde geçerliliğini yeni karara bırakır. Yargılanmanın yenilenmesi bu kişilerin haksızlıklarını ve hukuksuzluklarını ortaya çıkarması konusunda önemlidir" ifadelerini kullandı.

Haberleri