Memorial Kayseri Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Doğan Durmazer, "İdrarda görülen kan, önemli hastalıkların habercisi olabilir. Bazı vitamin ilaçlarının kullanımı, havuç ya da turunçgillerin tüketimi idrarda denk değişimlerine yol açabilir. Ancak idrarda gözle görülen kanama durumunda, vakit geçirmeden bir uzmana başvurulmalı ve kanamanın hangi organdan kaynaklandığı belirlenerek, hastalığın tedavi şekline karar verilmelidir" dedi.
Memorial Kayseri Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Doğan Durmazer, idrarda görülen kanın hangi hastalıkların belirtisi olabileceği hakkında şu bilgileri verdi:
İdrarda kan hastalık belirtisi
İdrar rengi normalde berraktır. İdrarda, kan hücrelerinin (eritrosit) 3 adetten fazla görülmesi kanamanın varlığını ortaya koyar. İdrardaki kan miktarı bazen gözle görülemez. Bu durumda rutin bir kontrolde mikroskopla bakılarak belirlenir. İdrardaki kan, boşaltım sistemindeki herhangi bir sorundan kaynaklanabilir. Açık pembe ile koyu kırmızı arasında değişen renklerdeki kanın nedeni; böbrek taşları, kötü huylu tümör ya da idrar kesesi tümörleri, nefritler, idrar borusu taşları, idrar kesesi iltihabı olabilir. Özellikle idrardaki pıhtılı kanama mesane (idrar torbası) ve böbrek tümörlerinin habercisi olabilir.
İyi huylu böbrek hastalıkları kanama nedeni
Boşaltım sistemi iki ana bölümden oluşmaktadır. Üst kısımda, böbrekler ve üst idrar borusu (üreter), alt kısımda ise mesane ve idrar yolu (üretra) vardır. Üst kısımdaki kanamalar; enfeksiyonlar, böbrek veya üreter taşları ve bunların tümörlerinden kaynaklanır. Çok nadir de olsa iyi huylu böbrek tümörleri kanamaya neden olur. Her iki böbrekte yoğun kist varlığının görüldüğü durumu işaret eden ‘polikistik böbrek hastalığı’ kanamanın diğer bir nedenidir. Bu hastalığın bazı türleri erken yaşta böbrek yetmezliğine yol açar.
İdrardaki bazı kanamalar sistit kaynaklı
Genellikle kadınlarda görülen alt idrar yollarındaki kanama idrar yolu enfeksiyonundan (sistit) kaynaklanmaktadır. Kanamanın yanı sıra sık idrara çıkma, yanma, karnın alt bölgesinde ağrı, idrarın tam boşaltılamaması gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu durumda doktor kontrolünde antibiyotik kullanımına başlanılmalıdır.
Ağrısız ve uzun süreli kanama mesane kanseri işareti
İdrardaki kanama nedenlerinden en önemlisi ise mesane kanseridir. Ağrısız ve uzun süreli ve pıhtılı kanama ile ortaya çıkan mesane kanseri acı hissi vermediği için çoğu zaman önemsenmez. Erken tanı, ürolojik kanserin tedavisinde çok önemlidir. Özellikle mesane tümörünün erken teşhisi sonrasındaki kapalı TUR cerrahisinde çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Bu vakalarda geç kalındığında ameliyatın şekli, büyüklüğü ve hastanın takibi daha zor olmaktadır. Uzun süre sigara kullanan 50 yaş üstü kişiler idrar kesesi kanseri açısından iyi incelenmelidir. Böbrek tümörlerinin birçoğu başka bir sebepten çekilen ultrasonografi sonucunda ortaya çıkar. Bu yüzden idrarda oluşan gözle ya da mikroskopla görülen kanamanın ciddiye alınması gerekir.
İyi huylu prostat büyümesi kanama sebebi
İdrarda görülen kan bazı durumlarda önemli bir sorunun göstergesi olmayabilir. Erkeklerdeki iyi huylu prostat büyümesi de kanamaya neden olur. Kanın oluşturduğu pıhtılar idrar yolunu tıkayabilir Prostat büyümesi sonucu ortaya çıkan mesane taşları da kanamanın başka bir nedenidir. Kanaması olan hastalarda tetkik ve görüntüleme yöntemiyle veya tanısal endoskopiyle teşhis koymak mümkündür. Özellikle 40 yaş üstü hastalarda bu konuda hassas olunması gerekmektedir.