İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Yetimhaneler Koordinatörü Reşat Başer, “İHH sponsor aile projesi 2007 yılında başladı. Her gün 10 bine yakın çocuk ailesini kaybediyor. Bu kanayan yarada bizim sorumluluğumuz tek bir yetim kalmayacak şekilde bir çalışma yapmaktı” dedi.
Kızılcahamam Çam Termal Hotel’de Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’in birlikte düzenlediği 7. Üniversite Teşkilatları Buluşması’nın öğleden sonraki programında İHH Yetimhaneler Koordinatörü Reşat Başer verdiği konferansta İHH’nın yetimlerle ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
“İHH AFRİKA’DA KATARAKT YAPIYOR”
İHH Yetimhaneler Koordinatörü Reşat Başer, 1992 yılında hizmete başlayan İHH 132 ülkede faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, “İHH Afrika’da katarakt yapıyor. Bu küçük çalışmayla birçok insan dünyaya gözlerini açtı. Nijer’de açılan hastanemizle gözünden hasta olanlar tekrar dünyaya gözünü açıyor. Nijer’in 14 milyon nüfusu var ve sadece 13 tane göz doktoru var” ifadelerini kullandı.
2007 yılında sponsor aile projesi başlattıklarını hatırlatan Başer, “İHH sponsor aile projesi 2007 yılında başladı. Her gün 10 bine yakın çocuk ailesini kaybediyor. Bu kanayan yarada bizim sorumluluğumuz tek bir yetim kalmayacak şekilde bir çalışma yapmaktı. Her gün 10 bine yakın çocuk ailesini kaybediyor. Bu kanayan yarada bizim sorumluluğumuz tek bir yetim kalmayacak şekilde bir çalışma yapmaktı. Misyoner kuruluşlar bugün 200 milyon yetime bakıyor maalesef. Yeryüzünde adaleti tesis eden atalarımızın nezdinde ne kadar çalışıyoruz?” diye konuştu.
“İHH DİL, DİN, IRK AYRIMI YAPMIYOR”
Patani’nin en büyük mazlumluğu yaşayan ülkelerden biri olduğunu bildiren Başer, “Patani liderlerinden biriyle yaptığımız görüşmede bize ‘Sizin atalarınızın himayesinden çıktıktan sonra bu topraklarda kan ve gözyaşı hiçbir zaman dinmedi. Sizin himayenize gireceğimiz o günü bekliyoruz’ dedi. İHH tarafından çocuklar ırk, dil, din ayrımı yapmadan sahipleniyor. İstanbul Üniversitesi’nde okuyan Malabili öğrenciler kitap ayracı satarak 80 bin Euro’luk yetimhane inşa edilmesine vesile oldular” şeklinde konuştu.
YETİM PROJESİ
Başer, İHH ile Eğitim-Bir-Sen bir Yetim Projesi yürüttüklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Bu yıl Eğitim-Bir-Sen’in projeyi sahiplenmesiyle proje yeni bir zindelik kazandı. Komşularından mazlumlardan bir haber bir nesil yetişiyor. Yeni gelen neslin ne kadar kopuk olduğunu görüyoruz. O yüzden bu proje çok önemlidir. Toplumun her kesimine hitap eden, her evine girebilecek bir projedir. Mazlum coğrafyalara ulaşan bir nesil yetişmek zorundadır. Afrika ülkelerine gittiğimizde yıllardır beyaz insanların kendilerini sömürdüklerini bilen insanlar bizi de gördüklerinde bunu düşündüler. Her Eğitim-Bir-Sen üyesinin bir yetim sahiplenmesini ümit ediyorum. Ümit ediyorum bu çalışma daha da yayılır.”