İngiltere Londra’da yoğun bakım hemşiresi olarak çalışan 68 yaşındaki kadın, kolon kanseri tedavisini Antalya’da gördü.
Londra’da yoğun bakım hemşiresi olarak çalışan 68 yaşındaki Maria Rita, daha önce geçirdiği ancak tekrarlayan kolon kanserinin tedavisi netice vermemişti. Kanser, ince bağırsağa giden damarların hemen yanında nüksetmiş ve akciğerine yayılmıştı. Tümörün yeri ve Maria’nın daha önce geçirdiği 3 ameliyat, onun tekrar ameliyat olmasını oldukça riskli hale getiriyordu. Kardiyoloji uzmanı eşi Walter, Londra’daki onkoloji uzmanının da teşvikiyle, ikinci bir görüş almaya karar verdi ve Maria’yı Antalya’ya getirdi.
Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezine başvuran Maria Rita & Walter çifti, ikinci bir görüş için geldikleri Antalya’dan, İngiltere’de “yapılamaz” denilen tedaviyi alarak ülkesine geri döndü. Memorial Sağlık Grubu Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, Maria’nın ince bağırsağına giden damarlardan tümörü temizledi. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Saim Yılmaz da akciğerlerinde bulunan 2 tümörü “kriyo ablasyon” yöntemiyle dondurarak yok etti.
TÜM KANSER TEDAVİLERİ TEK MERKEZDE BİR ARADA
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Walter, araştırmaları sonucu dünyada sayılı merkezlerde yapılabilen kanser tedavilerinin tümünün Antalya’da Memorial Onkoloji Merkezi’nde yapıldığını gösterdiğini söyledi. Eşinin tedavisi için nasıl bir yol izlediklerini anlatan Dr. Walter, “Öncelikle Prof. Dr. Saim Yılmaz ile irtibata geçtim. Maria’nın akciğerindeki tümörleri dondurarak tedavi edebileceğini söyledi. Bu çok yeni bir yöntem, dolayısıyla bunu yapabilecek tecrübede bir uzmanla tanışmak bizim için büyük şans oldu. Prof. Dr. Alihan Gürkan ise Londra’daki tüm cerrahların yapmaktan çekindiği ameliyatı gerçekleştirdi. Bu ameliyat Maria’nın sorununu kökünden çözdü” dedi.
GÖZLERİNİ AÇTIĞINDA YOĞUN BAKIMDA DEĞİL ODASINDAYDI
Maria Rita ise “Mesleğim gereği hayatım boyunca cerrahların arasındaydım. Prof. Dr. Alihan Gürkan’nın bana verdiği güven, Antalya’ya gelirken hiç aklımda olmamasına rağmen beni ameliyat masasına yatmaya ikna etti. Ameliyat sonrasında gözlerimi açtığımda yoğun bakımda değil, odamdaydım. 3 gün sonra hastaneden taburcu oldum.”
Maria Rita, Prof. Dr. Saim Yılmaz tarafından gerçekleştirilen ve akciğerindeki tümörlere uygulanan kriyo ablasyon yöntemi sonrası yaşadıklarını ise şöyle anlattı, “Kriyo ablasyon yönteminin ağrısız bir işlem olduğunu öğrendim. Bu işlem hastaya büyük konfor sağlıyor. Doktorum, sabah gelip aynı gün öğleden sonra akciğerimdeki tümörden kurtulmuş olarak hastaneden çıktığımı söyledi. Böylece tedavinin nasıl büyük bir rahatlıkla yapıldığını da anladım.”
AKCİĞERDEKİ TÜMÖR DONDURULARAK YOK EDİLDİ
Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye’de sadece Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezinde uygulanan kriyo ablasyon yönteminin 1 milimetrelik iğne deliğinden kanser tümörünün içine girip tümörü dondurarak yok etme işlemi olduğunu söyledi. Lokal anestezi altında yapılan bu işlem sırasında hastanın çok az ağrı duyduğunu ve kitap dahi okuyabildiğini ifade eden Yılmaz, işlemin uygun hastalarda ve tecrübeli ellerde uygulanması gerektiğinin altını çizdi.