Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Kıdemli Albay Geçim, Sahil Güvenlik Komutanlığının düzensiz göçle ilgili yaptığı aylık masrafın 3 milyon Euro olduğunu söyledi.
Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Geçim, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Albay Hasan Tunay ile Çanakkale Valisi Ahmet Çınar’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette faaliyetler hakkında bilgi veren Kıdemli Albay Geçim, bin 545 kilometrelik alanda görev yaptıklarını söyledi. Gazetecilerin, Ege Denizi’nde yaşanan insan kaçakçılığı konusundaki sorularını da cevaplayan Geçim, “2012 yılının Ağustos ayından itibaren Suriye’deki olaylar ve dünyadaki diğer konjonktürel gelişmeler neticesinde Türkiye bir transit ülke, yani göçü üstünden alıp başka bir ülkeye geçiren ülke oldu. Ülkemiz son dönemdeki atılımları ve büyük ülke olma yolunda verdiği gayretler sonucunda hedef ülke haline gelmiştir. Maalesef denizle ilgili hiç bilgisi olmayan, gerek Türk, gerekse yabancı organizatörlerle karşılıyoruz. İnsanlar, onların kandırmasıyla çok ilkel şartlarda Türkiye’den Yunanistan adalarına, oradan da Avrupa’ya gitme gayreti içinde. Sadece Sahil Güvenlik Komutanlığının düzensiz göçle ilgili aylık yaptığı masraf 3 milyon avrodur. Benim bununla birlikte 38 kanunla verilmiş görevim var. Devletimizin imkanları geniş, ancak ben bu gayretimi keşke başka bir yere sevk edip onlarla uğraşabilsem” dedi.
Kaçak göçmenlerin karada yaklaşık bin kilometre yol kat ettikten sonra denize ulaştığını hatırlatan Geçim, “Bize düşen görev denizdeki olayların engellenmesidir. Sahil Güvenlik Komutanlığı, özellikle Ege’de, benim sorumluluk saham olan Bozcaada sahiline kadar olan yerde, yasa dışı göçle mücadele ediyor. En azından Avrupa ve hedef ülkelerin bize karşı koz olarak kullanmalarını engelleyecek şekilde, daha önemlisi insanların denize cahilce çıkıp, bir ölüm ya da kayıp olayıyla karşılaşmadan bunları yakalamamız gerekiyor. Sayı bu sene geçmiş yılların çok üstünde. Sadece Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından bu yıl yakalanan kişi sayısının 10-12 bin aralığında olmasını bekliyoruz. Bu korkunç bir rakam. Yunanistan tarafından da adalarda yakalanan 3-4 bin civarında insan olduğu düşünüldüğünde, yakalanmadan kaçanlar olduğu da hesaba katıldığında, Ege Denizi’nde 20 bine yakın hareket oluyor. Bizim en büyük kaygı duyduğumuz husus, maalesef ölümler olması. Potansiyelin ağırlıklı olarak Ege Denizi’nde olduğundan hareketle aldığınız tedbirler insanları başka yerlere sevk ediyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı bu tür olaylara karşı karadan, denizden ve havadan tedbir aldı. Bu bir vakıadır. Devam edecektir. Bu kapsamda Sahil Güvenlik Komutanlığı elinden gelen bütün gayreti göstermeye devam edecektir” diye konuştu.