IŞİD’in saldırıları ile birlikte düşen Türkiye’nin Irak’a ihracatı, IŞİD’in püskürtülmesi ile birlikte normalleşmeye başladı.
Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, IŞİD’in Irak’a yoğun saldırdığı dönem ile şuan arasında yüzde 64’lük bir iyileşme olduğunu vurguladı.
IŞİD’in, yoğun saldırıları sonucu düşen Türkiye’nin Irak’a ihracatı, gerek Irak ordusunun gerek peşmergenin gerek Arap aşiretlerinin ittifak kurarak, IŞİD’e karşı koyması sonucu normalleşmeye başladı. GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal, Irak’ın ihracat anlamında Türkiye için en önemli partnerlerden biri olduğuna dikkat çekti. 2010 yılında Türkiye’nin Irak’a ihracatının 6 milyar dolar, 2011 yılında 8,3 milyar dolar, 2012 yılında, 10,8 milyar dolar ve 2013’te ise 11,8 milyar dolar seviyelerinde olduğuna işaret eden Akbal, 2010 ile 2013 yılları arasındaki rakamları değerlendirdiklerinde Irak’a ihracatın her yıl yüzde 30’luk bir büyüme kaydettiğini aktardı.
"RAKAMLAR İYİLEŞİYOR"
2014 yılında IŞİD’in dünya ile tanışmasının ve saldırılarına başlamasının ihracat rakamlarına ciddi yansımaları olduğunu vurgulayan Akbal, "Temmuz ayındaki rakamlara baktığımızda 568 milyon dolarlık bir ihracat görüyoruz. Bu da IŞİD’in ihracatı düşürme noktasında ne kadar etkin bir rol aldığını gösteriyor. Ama temmuz ayından sonra seyreden aylarda bu rakam giderek büyüdü. En yakınımızdaki kasım ayına baktığımızda bu rakamın 930 milyon dolar seviyelerine ulaştı. Dolayısıyla temmuz ile kasım ayları arasında, yani IŞİD’in en etkin olduğu ay ile yoğun savunmaların yapıldığı ya da IŞİD’in püskürtüldüğü aylara baktığımızda yüzde 64’lük bir iyileşme görüyoruz. Yani rakamlar temmuz ayından kasım ayına kadar büyüye büyüye geldi" dedi.
"IŞİD TEHDİDİ SÜRÜYOR"
İhracat anlamında çok daha olumlu günlerin geleceği kanaatinde olduklarını da kaydeden Akbal, "Ancak, şunu da gözden kaçırmamak gerektiğini düşünmekteyim. IŞİD’in ekonomik anlamda etkisini kaybetmesinin nedenlerinden biri de koalisyon güçlerinin Rakka ve Telafer’deki iki büyük rafineriyi vurması da IŞİD’in ekonomik anlamda çeşmelerinin kapandığı anlamına geliyor. Peki, IŞİD bu anlamda bitti ya da ekonomik anlamda halen bir tehdit değil mi diye değerlendirirsek, Halep’ten başlayan ve Musul’a kadar devam eden o çizgi içerisindeki bütün ticaret noktaları halen IŞİD’in kontrolünde. Bu nedenle ileride etkilemeyeceği yönünde bir şey söylemek günümüz şartlarında çok mümkün görünmüyor" diye konuştu.
"YÜZDE 10 KAYIP VAR"
2014 yılının tamamına bakıldığında yaklaşık 9,5 milyar dolarlık bir ihracatın söz konusu olduğuna da dikkat çeken Akbal, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bizim öngörümüz ise, yılın 10,5 milyar dolarlık ihracat seviyelerinde kapatacağı yönünde. Geçen yılla kıyaslarsak 1,3 milyar dolarlık bir kayıp söz konusu. Bunu da şöyle değerlendirebiliriz. 2010’dan bugüne kadar her yıl ortalama yüzde 30-40 büyüme kaydedildi ihracatta. Bu büyüme bu yıl olmayacak. Hatta geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 10 seviyelerinde bir ihracat kaybı öngörüyoruz."