İslamiyet-hiristiyanlik Kavramları Sözlüğü Tanıtım Toplantısı

Almanya Eugen Biser Vakfı ve Ankara Üniversitesi’nin ortak çalışması olan İslamiyet-Hristiyanlık kavramları sözlüğünün tanıtım toplantısı yapıldı.
İslamiyet’in ve Hristiyanlığın temel kavramlarının bulunduğu sözlüğün tanıtım toplantısı İstanbul Martı Otel de gerçekleşti. Tanıtım toplantısına Özaltın Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özaltın, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mualla Selçuk ve Prof. Dr. Halis Albayrak, Eugen Biser Vakfı’ndan Prof. Dr. Richard Heinzmann, Prof. Dr. Martin Thurner ve Dr. Heiner Köster katıldı.
Özaltın Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özaltın, Eugen Biser Vakfı’nın kültürler ve dinler arası çalışmalarını desteklediğini belirterek, “İslamiyet ve Hristiyanlık dinlerinin kavramlarının büyük çapta toplum neznin de daha iyi anlaşılabilmesi için Ankara Üniversitesi ile yaptığı bu değerli çalışmaya kurucu başkanı olduğum IDI Diyalog Enstitüsü olarak büyük bir destek veriyoruz. Bu iki büyük kutsal dinin toplumlar tarafından önyargısız olarak anlaşılması bu günlerde daha büyük önem kazanmıştır. 80’e yakın ülke de dil, din, ırk ve kültürden ortaklarımıza, dostlarımıza önyargısız ve hoşgörü ile yaklaştık” dedi.
“İKİ DİN BİR ARADA”
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Mualla Selçuk ise Eugen Biser Vakfı yöneticilerinin üniversiteyi ziyaretlerinden sonra düzenlenen sempozyumda bu aynı kelimeleri kullandıklarını fakat farklı şeyler anladıklarını hissetikten sonra böyle bir çalışmaya girdiklerini ifade ederek, “İslamiyet-Hıristiyanlık Kavramları Sözlüğü 8 yılda hazırlandı. Sözlüklerimiz dil olarak ayrıldı, Almanca ve Türkçe nüshası var. Türkçe nüshasında iki din yine bir arada. Kavramları, 300-350 olarak belirlemiştik. 336 İslam, 338 Hıristiyanlık kavramı yer alıyor. En hayati kavramları seçtik, bir dinin, bir dünya görüşünün anlaşılması için en önemli kavramlar hangileriyse onları yazdık. Bazı kavramlar her iki dinde de mevcut olduğu için her iki dine göre yazıldı. Bazı özel kavramlar oldu her dinin kendine ait. Her maddeyi, her başlığı alan uzmanı yazdı. 8 yıl AÜ İlahiyat Fakültesi’nden 54, Almanya’nın seçkin ilahiyat fakültelerinden 24 öğretim üyesinin, 78 akademisyenin rol aldığı bir çalışma oldu. Almanya’da ve Türkiye’de 30’un üzerinde toplantılar yaptık editörler olarak” diye konuştu.
“FİKİR BİRLİĞİ VARDI”
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Albayrak ise Hristiyan ve Müslüman bilim insanları olarak akademik bilgiyi toplumla paylaşmanın gerekliliğine inandıklarını vurgulayarak, “Bu konuda fikir birliği vardı ve toplumla paylaşmayı gerekli gördük. Sözlük, Hıristiyanlık ve İslam’ın kaynaklarına başvurularak üretildi ve çağın ihtiyacına göre güncellendi. İnsanlar, şartlar değiştikçe bilinç içerikleri de değişiyor, olaylara ve olgulara yaklaşım tarzları da değişiyor. Dinin kendini anlatması da çeşitli vasıtalarla oluyor. Yeni bir dil yeni bir üslupla çağdaş bireyin ihtiyaçlarını öne alarak, normlardan ödün vermeksizin çalışma yaptık, insanımıza ve Alman toplumuna bilgiyi aktarmak istedik. Birlikte yaşam kültürüne katkı sağlayacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.
“BARIŞ VE SAYGI İÇİN BAZI KAVRAMLAR GEREKLİ”
Eugen Biser Vakfı Mütevelli Heyeti Onursal Başkanlarından Prof. Dr. Richard Heinzmann ise toplumsal yaşantıda iki dinin mensuplarının biraraya gerdikleri zaman karşı tarafın diğeri hakkında ne düşündüğünü anlayamadıklarını söyleyerek, “Bu insanların bir barış ve saygı çerçevesinde yaşamaları için bazı kavramların olması gerekiyor. Çünkü kavramları tam olarak anlamadığınız zaman yorumları da yanlış yapmış olursunuz. İster istemez insanın farklı bakmasına neden olursunuz. Yanlış anlaşılmaları da beraberinde getiriyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haberleri