İşsizliğe ’enerji Üniversitesi’ Çözümü

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ateş, artan işsizliğin bölgeye bir enerji üniversitesi kurularak çözülebileceğini söyledi.
Açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Ateş, bölgede giderek artan işsizliğe dikkat çekerek, bunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi. Enerjinin dünyada 8 trilyon dolarlık dev bir pazar olduğunu anlatan Ateş, “Bunun yaklaşık 5 milyar kullanıcısı mevcut. Enerji bütün pazarların temelidir ve belki de 21. yüzyılın en büyük ekonomik fırsatıdır. Doğru politikalarla genelde Türkiye, özelde Van ve bölge kentlerinde milyonlara iş fırsatları oluşturulabilir” dedi.
“VAN’A ENERJİ ÜNİVERSİTESİ KURULMALIDIR”
Ateş, Van ve bölge kentlerindeki işsizliği çözebilmesi için ilk etapta adı Van Gölü olan bir enerji üniversitesinin kurulması gerektiğini söyledi. Ateş, enerji üniversitesiyle Van’ın ulusal ve uluslararası öğrenci, yatırımcı ve girişimcilerin tercih edeceği bir şehir olacağını belirtti. Ateş, “Ancak, böyle bir alt yapının olduğu bölgelerde ekonomi canlanır, fabrikalar kurulur ve işsizlik azalır. Bu proje işbirliği, kitlesel akıl, paylaşım, sosyalleşme ve daha fazla katılım sağlayan bir projedir. Daha önemlisi bölgenin eğitimine ve ekonomisine, bölgenin olgunlaşmasına büyük katkı sağlayacaktır. Böylece, kadim Van ilimiz Mezopotamya’nın ticaret, finans ve cazibe merkezi olacaktır” diye konuştu.
“VASIFSIZ BEŞERİ SERMAYE İLE TEKNOKENT GELİŞMEZ”
Ateş, üniversite ve teknokentin vasıfsız beşeri sermaye ve yetersiz kütüphane ile gelişemeyeceğini söyledi. Ateş, böyle bir gelişmenin imkansız olacağını kaydederek, “Bu haliyle katacakları katma değer çok az olacaktır. Küresel şirketlerin ihtiyaç duyacağı bilgi ve becerilere sahip olabilecek ve işe yarayan mesleki eğitimi verilmelidir. Hayatta iyi bir mesleğin çözemeyeceği çok az sorun var. Bölgenin beşeri sermaye sorununu da ancak bu şekilde çözebiliriz. Bilgi çağında üniversitelere toplumun sorunlarına çözümler üretmek ve iş imkanları sağlamak gibi çok önemli görevler düşmektedir. Son zamanlarda dünyada, üniversite ve sanayi işbirlikleri önem kazanıyor. Bu konuda dünyada ve Türkiye’de de ciddi gelişmeler var. Bundan hareketle Doğu Anadolu Bölgesi’nin makus talihinin değişmesi ve bölgenin 2023 vizyonunun gerçekleşebilmesi için bölgede fabrikaların kurulması ve bunun için öncelikle altyapı şartlarının oluşturulması gerekir. İlk etapta Van’ın bu değişimi için birbirini besleyen ve sürdürülebilir üç önemli projenin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu projeler, Van’da çok disiplinli Merkezi Ar-Ge laboratuarların kurulması, YYÜ Teknokent’inin bölgenin Teknokent’ine dönüştürülmesi ve Vangölü Enerji Üniversitesi’nin kurulmasıdır” şeklinde konuştu.

Haberleri