İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Gerçekleştirildi

Ordu’nun Fatsa ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Fatih Kale tarafından istiridye mantarı yetiştiriciliğini ile ilgili demonstrasyon çalışması gerçekleştirildi.
Ziraat Mühendisi Fatih Kale konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2 ay süren bu çalışmada dışarıdan sadece mantar miselleri satın aldım. Mantar miselleri kompost hazırlandıktan sonra ekimi yapıldı. Yetiştiriciliğe hazır hale getirilen misel ekili kompostlarda kapalı alanda ısı, ışık ve nem kontrolü yapılarak uygun iklim istekleri karşılandı. Yapılan demonstrasyon çalışmasında yetiştiricilikte karşılaşılan sorunların neler olduğu gözlemlendi. Çalışma kapsamında hazırlanan 30 adet komposttan ekonomik manada 25 kg ürün alındı. Yapılan çalışmada Mantar kitle büyüklükleri ortalama 550 gr. oldu. 30 kompostun tamamından başarılı bir şekilde ürün elde edildi. Isı, ışık, nem kontrolü ve günlük bakımları titizlikle yapıldığında 90 günlük zaman periyodunda kompostlardan ortalama 1.5 kg. ürün almak mümkün olabilmektedir. Ürün bölgemiz pazarında ortalama 10-15 TL/kg fiyatlarla satılmaktadır. Bakımı ve yetiştiriciliği diğer mantar türlerine göre daha kolay olan istiridye mantarı 15 m2’lik bir alanda yetiştirilmiş olup birim alandan elde edilen gelir çiftçinin daha büyük alanlarda yetiştiriciliğini yaptığı ürünlere göre bir alternatif teşkil etmekte” dedi.
Kale şu bilgileri verdi: “Günümüz tarımında bölgesel şartlar dikkate alındığında kısıtlı alanlardan yüksek verim ve verime bağlı yüksek gelir elde etmek yöre çiftçileri için önem arz etmektedir. Fatsa’da istiridye mantarı bu denemeden sonra ön plana çıkarılarak küçük alanlardan hem ek gelir sağlamak, hem de çiftçinin boş zamanlarını değerlendirmek, oldukça lezzetli olan istiridye mantarı gibi önemli bir besin kaynağını tüketicilerimizin damak zevkine sunmak ve İlçe ekonomisine kazandırmak çok önem arz ettiğini müşahede etmekteyiz.”

Haberleri