Kadın Girişimcilere Mentor Destekli Eğitim

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (Adana BTÜSEM), İŞKUR, KOSGEB, Adana Ticaret Odası ve TOBB Adana Girişimci Kadınlar Kurulu işbirliğinde düzenlenen “Kadın Girişimci Mentor Projesi” tanıtım toplantısı yapıldı.
Adana BTÜ Yeşiloba Yerleşkesi’nde yapılan toplantıya Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan, KOSGEB İl Müdürü Hamit Sucu, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, TOBB Adana Girişimci Kadınlar Kurulu Başkanı Esra Özden, mentor iş kadınları, girişimci adayları ve üniversite personeli katıldı.
Kadın Girişimci Mentor Projesi, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlayan kadın girişimci adayları ile başarılı iş kadını mentorları bir araya getirerek kariyer, iş hayatı ve girişimcilik konusunda edindikleri tüm deneyimleri girişimci adayı kadınlarla paylaşmalarını sağlayacak. Proje ile 2014 yılı sonuna kadar toplamda 150 kadın girişimci adayının bu programdan doğrudan faydalanması hedefleniyor.
Toplantıda konuşan TOBB Adana Girişimci Kadınlar Kurulu Başkanı Esra Özden girişimci zenginliğinin bütün zenginliklerden çok daha değerli olduğunu belirtti. Özden, “Adana’nın istenilen yerde olmamasının sebebi yetiştiremediğimiz ve kaçırdığımız girişimcilerdir. Son dönemde açılan girişimcilik kursları ve verilen desteklerle kurumlarımız girişimciliğe gereken önemi göstermeye başladı. Amerika’da bulunduğum sürede girişimcilik yaklaşımını gözlemleme şansı buldum. Girişimcilerin tecrübeli mentorlara desteklendiğini gördüm ve bizim ülkemizde de bu şekilde olmalı diye düşündüm. Böylece iş birliği yaptığımız kurumlarla görüşerek bu projeyi yapmaya karar verdik. Bu projeyle girişimciler, kendilerine yol gösteren mentorlarla daha başarılı olacaklar. Öncelikle mentorluk teklifimizi kabul eden başarılı iş kadınlarımıza, projede paydaşımız olan kurumlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe ülkemizin girişimci potansiyeli açısından yüksek potansiyele sahip olduğuna vurgu yaptı. Menevşe, “Girişimcilik konusunda birçok kurum eğitim vermektedir. Ancak kurs sonrasında başarı takibi konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu açıdan mentorluk faaliyetleri son derece önemlidir. Kadın girişimci sayısının arttırılması ekonomiye katkının yanında kadınların sosyal statü kazanmasını sağlamaktadır. Bu projenin hazırlanmasında ve uygulamasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
KOSGEB Adana Müdürü Hamit Sucu kurum olarak 2010 yılından itibaren başlatılan girişimcilik destekleme programı kapsamında çeşitli kuruluşlarla işbirliği yaparak 4 bin 500 kişiye eğitim verdiklerini belirtti. Sucu, “Girişimcilik eğitimlerini mentorlük kavramıyla birleştirerek oluşturduğumuz bu modeli eğitim sistemimize dahil ettik. Kadınların iş hayatına katılımının öneminin bilincinde olarak kursiyerlerimizin yüzde 54’ünü kadınlar oluşturmaktadır ve kadınlarımızın yüzde 49’u kendi işini kurmuştur. Girişimcilikte kendine güven ve devlet desteği önem arz etmekle birlikte mentorluk desteği de fark yaratacaktır” şeklinde konuştu.
İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan amaçlarının istihdamın arttırılması ve gelişmesi olduğunu söyledi. Meydan, “2010 yılından itibaren desteklediğimiz girişimcilik eğitimlerinde girişimci adaylarımızın belirli bir iş planı dahilinde gelişmelerini ve KOSGEB desteğinden faydalanmalarını amaçladık. Bu kapsamda 259 kişi bu destekten faydalandı. İŞKUR olarak tüm projelerimizde kadınlarımıza öncelik veriyoruz. Çünkü inanıyoruz ki kadın istihdamı ne kadar artarsa başarı da o kadar artacaktır. Kadın girişimci adaylarına projemizde yer alan mentorluk katkısından en iyi şekilde faydalanmalarını öneriyorum. Bu projede ortak çalıştığımız kurumlarımıza teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy kadınların iş yaşamında potansiyellerinin ortaya çıkarılmasının kaçınılmaz bir kural olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Ersoy, “İşbirliği yaptığımız kurumlarımızla “Kadın Girişimci Mentor” Projesini başlattık. Bu projeden yararlanacak girişimci adaylarına tavsiyelerim olacak. Mentorlerinizin tecrübelerinden istifade edin. Bu, en az eğitimler kadar önem taşıyor. Eğitimlerinizi aksatmayın. Öneriye ve eleştiriye açık olun. Bunlar zaman ve fedakarlık gerektiren olgular. Basamakları tek tek ve sağlam çıkmak gerekiyor. Adana BTÜ olarak en çok girişimcilik eğitimi veren üniversitelerden biriyiz. Sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla Adanamıza yönelik birçok proje yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Projede birlikte çalıştığımız İŞKUR, KOSGEB, Adana Ticaret Odası, TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu’na, mentor arkadaşlarımıza ve eğitim veren üniversite personelimize teşekkür ediyor, Adanamıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Haberleri