Amasya’da yapılan bir araştırmada erkek sürücülerin yüzde 5,85’inin araçlarda çocuklarını çocuk koltuğunda oturttuğu saptanırken, aynı durum kadın sürücülerde ise yüzde 19,57 olarak tespit edildi.
Çeşitli projelerde işbirliği yaptıkları Amasya Üniversitesi’nin ilin değişik noktalarında yaptığı sayım ve analizlerinde aracında çocuk bulunduran sürücülerin sadece yüzde 7,5’unun çocuklarını çocuk koltuğunda oturttuğunun, geride kalan çocukların ise savunmasız ve serbest şekilde oturtulduğunun görüldüğünü belirten Amasya Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, “Aynı çalışmada erkek sürücülerin yüzde 5,85 oranında çocukları çocuk koltuğunda oturttuğu, kadın sürücülerde bu oranın yüzde 19,57 olduğu görülmüştür. Bu konuda kadın sürücülerin erkek sürücülere oranla daha duyarlı olduklarını söyleyebiliriz” dedi.
Amasya’da geçen yıl meydana gelen toplam bin 530 kazada 16 kişinin hayatını kaybederken, bin 661 kişinin yaralandığını, 187 çocuğun da mağdur olduğunu anımsatıp trafik kazalarına dur demek için olumlu sonuçlar alınan ‘Emniyet Kemeri ile Hayata Bağlanın’ ve ’Trafikte Yayalara Saygı’ adlı iki projenin halen uygulandığını anlatan Emniyet Müdürü Artunay, “İlimizde ve ülke genelinde trafik kazalarının en büyük mağdurlarının çocuklar olduğu bilinmektedir. Trafik kurallarına uyulmasını sağlayarak trafik kültürünü kazandırmak en büyük hedeflerimizdendir. Bu hedefe ulaşmak için projeli çalışmalarımıza bir yenisini ekleyerek trafikte çocuk unsurunu ön plana çıkarmak istiyoruz. Bu amaçla çocuklar trafik mağduru olmasın ve üzülmesin düşüncesiyle ‘Trafikte Çocuklar Güvende’ projesini hayata geçiriyoruz. Proje ile Amasya’da 10 yaşından küçük çocukların araçlarda arka koltukta seyahat etmesi konusunda toplumda bir davranış ve bakış açısı değişikliği oluşturmak hedeflenmektedir. Projenin başlangıcı ile birlikte sürücüler üzerinde eğitim ve denetim, çocuklar üzerinde eğitim çalışmaları başlatılarak anket, analiz ve değerlendirmeler yapılacaktır” diye konuştu.
Sürücülere seslenen Artunay, “Sizden beklentimiz tüm trafik kurallarını benimseyerek uygulamanız, sevgi ve saygıdan oluşan bir trafik ortamına katkı sağlamanız, kendiniz, çocuklarımız ve ailemizin geleceği için trafik kültürü konusunda birer eğitmen olmanızdır. Çocuklarımızın sağlıklı anne ve babalara ihtiyacı olduğunu lütfen unutmayalım” şeklinde konuştu.