Selülitsiz bir bedene kavuşmak için iki-üç aylık seansla istenen sonuçları almanın mümkün olduğu belirtildi. Günümüzde kadınların kabusu haline gelen selülitten kurtulmak için her gün yeni bir yöntem geliştiriliyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur, selülitsiz bir bedene kavuşmanın püf noktalarını açıkladı. Birçok kadının kendini daha iyi hissetmek, giydiklerini yakıştırabilmek için daha zayıf ve pürüzsüz görünmek istediğini dile getiren Öznur, selüliti deride daha çok uyluk ve kalçalarda izlenen, portakal kabuğu görünümü ve çukurcuklarla seyreden düzensiz görünüm olarak tanımladı.
PORTAKAL KABUĞU GİBİ
Deri altı yağ dokularında, yağ tabakalarını dikine kesen ve deriye uzanan bağ dokusu liflerin bulunduğunu söyleyen Öznur, "Bu liflerin arasında ve çevresinde yağ dokusu var. Yağ tabakası ve yağ hücrelerinin çapı ve yüksekliği ile bu liflerin uzunluğu aynı uzunlukta olduğu sürece herhangi bir sorun oluşturmuyor. Ancak çeşitli nedenlerle bu lifler kısalır veya kalınlaşırsa bu fark, selülit oluşumuna neden oluyor. Bu liflerdeki değişimler, hormonal sebeplere, genetik faktörlere, dolaşım bozukluklarına, psikolojik etkilere, sürekli oturup çalışmaya, hareket azlığına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkıyor. Sonuçta ’portakal kabuğu’ olarak anılan, pütürlü, sertleşmiş görüntü ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.
SELÜLİTİN DÖRT EVRESİ
Öznur, selülitin dört evrede gerçekleştiğini belirtti. İlk evrede dolaşım bozukluğu ortaya çıktığını anlatan Öznur, ikinci evrede damarlardan çıkan suyun dokulara dolduğunu, "Ödemli" denilen bu aşamada selülitin kolayca tedavi edilebildiğini belirtti. Üçüncü evrede ödemlerin fazlalaştığını ve yağların daha yerleşik bir hal aldığını dile getiren Öznur, tedavinin de buna paralel olarak ilk evreye göre zorlaştığını kaydetti. Öznur, bu aşamada, kolajen liflerin yağ dokusu çevresinde toplanarak küçük kabarıklıklar olarak gözlenen mikronodülleri oluşturduğunu dile getirdi.
Son aşamada ise dokularda biriken yağ, su ve tuz moleküllerinin organizma tarafından kullanılamaz hale geldiğine dikkat çeken Öznur, selülitin tamamen yerleştiğini, daha büyük kabarıklıklar olarak görülen makronodüller oluştuğunu belirtti. Öznur, "Bu son aşamada, tedavi hem çok uzun zaman alıyor hem de kesin sonuç vermeyebiliyor. Ancak tamamıyla geçmese dahi dördüncü evreden ikinci evreye geçiş sağlanabiliyor. Selülitli kişinin, hangi evrede olduğunun saptanabilmesi için, uzman hekim tarafından muayene edilerek hangi evrede olduğu saptanması ve buna göre tedavisinin planlanması gerekiyor" dedi.
SELÜLİTE KARŞI BESLENME
Öznur, yağ ve karbonhidrat fazla alınması durumunda insülin fazlalığı olan "Hiperinsülinemi"nin ortaya çıktığını belirtti.
Fazla tuz alımının ise sıvı birikmesine neden olduğunu ve ve ödem oluştuğunu anlatan Öznur, şu önerilerde bulundu:
"Liften fakir diyet; kabızlığa, bu da bacaklarda dolaşım bozukluğuna yol açarak selülit gelişimini tetikliyor. Selülit oluşumunu engellemek ve yok etmek için günde en az 2 litre su tüketmek gerekiyor. Bunun yanı sıra egzersiz yapmak; yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi spor aktivitelerini düzenli olarak uygulamak şart. Kilo korunmaya çalışılarak, ani kilo alıp kaybetmelerden de kaçınılmalı. Tuz, şeker, alkol, çay, kahve, kızartma gibi yiyeceklerden ve damarları daraltıp cildin yeterince beslenmesini engelleyen sigaradan mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekiyor. Bilinçli beslenme alışkanlıkları edinmek, vücudun fazla suyunu atması için beyaz ve kırmızı turp, maydonoz, kereviz gibi yiyecekleri tüketmek önemli. Ayrıca A ve E vitaminleri, magnezyum ve fosfor içeren yiyecekler de metabolizmayı harekete geçiriyor ve deriyi düzgünleştiriyorlar."
DAR PANTOLON VE DİZ ALTI ÇORAP SELÜLİTE NEDEN OLUYOR
Çok dar pantolon ve diz altı çorap giymek de dolaşım ve lenf sisteminin düzenli çalışmasını engellemenin selülite yol açtığını vurgulayan Öznur, "Bu sebeple geniş ve rahat giysiler tercih edilmeli. Selülite karşı, dengeli beslenme ve sporun yanı sıra dolaşımı rahatlatacak masajlar, selülit kremleri ile bazı yöntemler bulunuyor" dedi.
Öznur, selülite karşı en etkili yöntemleri şöyle açıkladı:
"Tedavide uygulanan fiziksel ve mekanik yöntemler arasında ise Akustik Dalga Tedavisi (AWT), endermoloji, karboksiterapi, radyofrekansla kombine vakum cihazları, kavitasyon-ultrason yöntemleri, presseterapi, lazer terapi ve mezoterapi bulunuyor. Bu tedaviler, uzman doktor tarafından belirlenerek selülitin evresine göre uygun olanlar kombine edilerek uygulanıyor. Haftada ortalama 1-3 kez belirlenen seans aralıkları ve sayısı tedaviye göre değişmekle beraber 5-15 seansta yaklaşık 2-3 ay sürecek tedavi ile istenen sonuçları almak mümkün."