Kadınların Korkusu Erken Menopoz

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ceren Yıldız Eren, erken menopoz ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kelime anlamıyla “Adetin durması” anlamına gelen menopozun, yumurtalıkların üreme fonksiyonuyla ilgili hormonları üretmeyi sonlandırmasıyla birlikte adetten kesilme olarak tanımlanabildiğini ifade eden Eren, “Menopoz bir hastalık değil, kadının hayatında doğurganlık döneminin sona erdiği yeni bir dönemin başlangıcı, sağlıklı kadının yaşamının doğal bir parçasıdır” dedi. Yıldız şunları söyledi: “Ülkemiz için yapılan araştırmalara göre menopoz yaşı 48-49 olarak tespit edilmiştir. 40 yaşın altındaki menopoz ‘prematür menopoz’ olarak adlandırılırken Türkiye’de prematür menopoz oranı yüzde 1’dir. 45 yaş altındaki menopoza ise ‘erken menopoz’ denir ve ülkemizde görülme oranı yüzde 5 civarındadır.” Her iki durumda da kişinin tedavi görmesi gerektiğini belirten Eren, erken menopoz ile ilgili bilgi verdi.
ERKEN MENOPOZDA KRİTİK DÖNEM
Tipik olgun kadının 40 veya daha büyük yaşta olduğunu belirten Dr. Ceren Yıldız Eren, bu yaşta kadının doğurganlığını tamamlamış olduğunu ve bu kadınların çoğunun 40’lı yaşların sonunda menopoza geçiş dönemine girerek, bu fizyolojik dönemi 51-56 yaş arasında tamamladığını vurguladı ve normal menopoz yaşının 51 yaş olduğunu belirtti. Erken menopozda, en önemli kriterin altı ay boyunca hiç adet görmemek olduğunu kaydeden Eren, “Aynı zamanda üç ay hiç adet görmeyip yanı sıra ateş basması, sıkıntı, sinirlilik, terleme gibi belirtilerin de eklendiği durumlarda hastalara yumurtalık fonksiyonları açısından tetkikler yapılmalıdır. Tetkikler sonucu yumurtalık fonksiyonlarında yavaşlama görülmesi durumunda erken menopoz teşhisi konulur” ifadelerini kullandı.
HASTALIĞA NEDEN OLUYOR
Eren, erken menopozun neden olduğu hastalıkları şöyle özetledi:
“Kadın vücudu 50’li yaşlara kadar yumurtalıkların salgıladığı östrojen hormonuna ihtiyaç duyacak şekilde programlıdır. Erken menopoza giren kadınlarda östrojen eksikliğine bağlı olarak özellikle kalp damar hastalıkları, ciltte yaşlanma, kemik erimesi, ürogenital sistemde yaşlanma, vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı, cinsel isteksizlik gibi sorunlar görülür. Bu nedenle mutlaka hormon yerine koyma tedavisi uygulanmalıdır. Erken menopozda erken tedavi özellikle kemik erimesi ve kalp damar hastalıklarının önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.”
TEDAVİ ŞART
Eren, erken menopoz tedavisi hakkında ise, “Erken menopoz tedavisinde amaç kadının 50 yaşına kadar ihtiyaç duyduğu hormonları yerine koymaktır. Özelikle 40 yaş altında menopoza giren kadınlar östrojen eksikliği nedeni ile sağlık açısından risk altında olduklarından bu yerine koyma tedavisi büyük önem taşımaktadır. Bu durum menopoz tedavisi olarak algılanmamalıdır. Bu dönemde dışarıdan verdiğimiz ilaçlar vücudun zaten ihtiyacı olan hormonları yerine koymak içindir. Hasta 50 yaşına kadar düzenli yıllık kontrolleri yapılarak hormon tedavisi aldıktan ve normal menopoz yaşına ulaştıktan sonra isterse tedaviyi bırakabilir, isterse yaklaşık 5 yıl daha ilaç kullanabilir. Menopoz tedavisinin risklerini ortaya koyan çalışmalar ileri yaşlardaki kadınlarda yapılmıştır. Bu nedenle erken menopoza giren hastaların tedavi edilmeleri mutlaka gerekmektedir” bilgilerini verdi.

Haberleri