İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak, Maraş katliamında Kahramanmaraş Valiliği’nin kentte giriş çıkışlarını yasaklamasını kabul etmediklerini belirterek, “Maraş’ı hatırlamak değil, gizlemek suçtur” dedi.
İHD Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak, dernek binasında dernek yöneticileriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında, “19 Aralık 1978’de başlayıp 26 Aralık 1978’de biten Maraş katliamında resmi açıklamalara göre 111 kişi öldürüldü, binin üzerinde insan yaralandı. 552 ev yakılarak tahrip edildi. 289 iş yeri yağmalandı. Katliamın bitmesiyle birlikte aynı gün 26 Aralık 1978’de 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi. Maraş katliamı yıldönümünde katliamda yaşamını kaybeden yurttaşları anmak amacıyla Maraş ve çevre illerdeki sivil toplum örgütleri ve alevi derneklerinin düzenlemek istedikleri etkinlikler bundan önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Kahramanmaraş Valiliği tarafından güvenlik gerekçesiyle yasaklanmıştır” ifadelerini kullandı.
“Bir kez daha hükümete hatırlamak isteriz ki; Barış ve çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının yolu geçmişle yüzleşmekten, binlerce faili meçhul kayıp ve katliamların sorumlularının açığa çıkarılmasıyla mümkündür. Bu nedenle bu karanlık cinayetlerde yaşamlarını kaybedenler için Alevilerden ve tüm yakınlarını kaybedenlerden özür dilenmeli yargı önünde hesap verilmelidir” şeklinde konuşan Akbudak, Kahramanmaraş Valiliği’nin etkinlikleri yasaklaması kente giriş ve çıkışları engelleme kararı hükümetin Maraş katliamını gerçekleştiren darbeci zihniyete ve geçmişle yüzleşmeden ne kadar uzak olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu savundu. Akbudak, bu tutumun, Hükümetin “Alevi açılımı” adı altında yürüttüğü çalışmanın da bir oyalama sürecine dönüştüğünün kanıtı olduğunu iddia etti. Akbudak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Hakikat ve adalet için mutlaka bir komisyon kurulmalı ve böylece dünyada onlarca ülke de yapıldığı gibi Türkiye’de de gerçekler halka açıklanmalıdır. İnsan hakları savunucuları olarak ceza adaleti istiyoruz. İnsanlığa karşı işlenen suçlar başta olmak üzere tüm suçlarla ilgili yaşayan faillerin yargı önüne çıkarılmasını ve hesap sorulmasını istiyoruz. Bütün bu suçlardan sorumlu olan devletin özür dileme ve gerçeği açığa çıkarma sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.”