Tunceli Üniversitesi’nde, Doğu Anadolu Projesi (DAP) bölgesi üniversitelerince önerilen kalkınma projeleri çalıştayı başladı.
İki gün sürecek çalıştayın Tunceli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi toplantı salonunda düzenlenen açılışına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra, DAP bölgesinde yer alan 15 üniversitenin rektörleri, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Tunceli Valisi Osman Kaymak, ildeki sivil toplum örgütü temsilcileri ve 15 üniversiteden akademisyenler katıldı. Açılışta konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TÜİK tarafından yaptırılan toplumsal memnuniyet anketine vurgu yaparak, "Bu araştırmada Türkiye’de 100 kişiden 69’u ben mutluyum demiş. Tunceli’de bu 42’ye düşmüş. Şimdi burada bir problem var. Bir moral problemi var. Kamu hizmetlerindeki memnuniyet çok daha yüksek. Ama bu bölgede yaşayan insanımızda bir moral bozukluğu var. Bunu bizim aşmamız lazım. Demek ki kalkınma sadece fiziki ortamla, fiziki hizmetlerle ilgili bir hadise değil. Biraz da bir atmosfer meselesi. O açıdan ben insan odaklı kalkınmayı vurgulamak istiyorum. Bu kapsamda da çözüm sürecinin yine Alevilik meselesi konusunda atılması gereken adımlar bu bölgemizle doğrudan ilgili. Aslında Tunceli; Dersim bütün bu süreçler için model bir il olma potansiyeli taşıyor bence. Burada meseleler çözülürse, burada insanımız kendini mutlu hissederse ben inanıyorum ki tüm Türkiye’de de bu meseleler belli bir yere gelmiş demektir" dedi.
Konuşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kenti ziyaretini de değerlendiren Bakan Yılmaz kentten önemli fikir ve izlenimlerle döndüklerini, bunun somut sonuçlarını da daha fazla göreceklerini söyledi. Kentin sorunlarının tarihsel arka planları bulunduğunu hatırlatan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Bu meseleler çok önemli tarihi arka planı olan meseleler. Burada biraz daha sabırla ama sağlam, sağlıklı adımlar atmamız lazım. Attığımız adımların geri dönmemesi lazım. Attığımız adımların yeni gelecek inşa etmesi lazım. Bu anlamda varsın bir takım işler geç kalsın ama sağlam olsun, sağlıklı olsun. Herkesin, bütün tarafların da içine sinen adımlar olsun" diye konuştu.
Kalkınma Bakanı Yılmaz, kimliklerin kendini rahatça ifade ettiği ortamlarda kimlik siyasetinin de yavaş yavaş gündemden düşeceğini; bütün kimliklere saygı duyularak kimlik siyasetinin de bir kenara bırakılması gerektiğini sözlerine ekledi.
"DAP PROJELERİ ÖNEMLİDİR"
Açılışta konuşan Tunceli Valisi Osman Kaymak, ilin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirterek, "Ancak 1990 ve 2000’li yıllarda bölgemizdeki terör olayları nedeniyle ilimiz özellikte tarım noktasında bitme durumuna gelmiş. Son yıllarda bölgemizdeki huzur ortamının artmasıyla köylerimizdeki nüfus artışı ivme kazanmış bu da DAP projelerinin bölgede uygulanmasını daha önemli hale getirmiştir" şeklinde konuştu.
"DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU’DA KALKINMA SEFERBERLİĞİ YASASI ÇIKARILMALI"
Çalıştaya ev sahipliği yapan Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Türkiye’de demokrasinin gelişmesi anlamında önemli adımlar atıldığını söyledi. Rektör Boztuğ, "Ekonomik kalkınmayı sağlamak için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde milli kalkınma seferberliği yasası çıkarmamız lazım. İnsanları kurslardan, sertifika programlarından geçirip teşvik etmeli, şirket kurmaları sağlanmalı ve düşük faizli uzun vadeli krediler verilmelidir. Bölge insanını konuşmaktan, siyasi konuşmaktan kurtarıp üretime katmak lazım" diye konuştu.
Çalıştayın açılışında DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hıdır Belice ve Ak Parti İl Başkanı Erkan Eroğlu da birer konuşma yaptı.
"BAHÇELİ’NİN ZİYARETİ GÜZEL BİR ŞEY"
Açılıştan çıkışta gazetecilerin Bahçeli’nin kenti ziyaretini sormaları üzerine Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz şunları kaydetti:
"Ben de bu bölgenin bir insanı olarak şunu söylemek istiyorum. Daha fazla ziyaret etsinler. Bu güzel bir şey. Bence her parti görüşü, fikri ne olursa olsun bu bölgelerimize daha fazla gelip gitsin. Buradaki insanlarda daha fazla görüşsün. Ben bunun çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Gerek CHP gerek MHP bütün partiler bu bölgeye daha fazla ilgi göstersinler. Buraya gelirlerse; ilgi gösterirlerse kendileri siyasi olarak daha fazla kazanacakları gibi bu yörenin sorunlarını, sıkıntılarını, meselelerini yerinde kavramış olurlar. İnşallah bundan sonra da böyle ziyaretler devam eder. Bir defayla sınırlı kalmaz."
Bakan Yılmaz, açılışın ardından karayolu ile Elazığ’a geçti.
Tunceli Üniversitesi ev sahipliğinde iki gün sürecek olan çalıştayda, bölgenin kalkınması konusunda 15 üniversiteden çalışma grupları sunumlar gerçekleştirecek.