"kanlıca Mantarı" Köylünün Geçim Kaynağı Oldu

Mersin’in Mut ilçesinde yetişen "Kanlıca Mantarı" köylünün geçim kaynağı oldu.
Köylülerin ormandan toplayarak pazartesi ve cuma günleri pazara getirdiği Kanlıca mantarının kilosu 2,5 ila 3 lira arasında satışa sunuluyor.
Tekeli mahalle sakinlerinden Abdullah Issız, köylerinin ormanlık bölgede bulunduğunu belirterek, bu sayede ailecek mantar toplayabildiklerini söyledi.
Halk dilinde Kanlıce veya Sarızeybek denen mantarın kendileri için bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Issız, "İlçe merkezinde pazartesi ve cuma günleri köylü pazarı kurulur. Topladığım mantarları pazarda satarak evimin ihtiyacını karşılıyorum. Okuyan çocuklarımın masraflarını karşılıyorum. İnanın peynir ekmek gibi satışı yapılıyor. Vatandaşlar Kanlıca mantarına yoğun ilgi gösteriyor" diye konuştu.
Mantar konusunda bilgi veren Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü O. Levent Abaş ise kültür mantarının yemek için daha uygun olduğunu belirterek, “Mantarın zehirli olup olmadığının yetiştiği toprağa göre dikkat edilmesi gerekir” dedi.
Abaş sözlerine şöyle devam etti:
“Kanlıca Mantarı halk arasında “Kanlıca”, “Elicek” ve “Ebişek” diye bilinen bu mantardır. Latince adı “Lactarius”dur. Türkiye’nin kimi yerlerinde “Melki” diye bilinir. Ayrıca turuncu rengi ile dikkat çeken şapkalı bir mantardır. Kanlıca mantarları genel olarak sonbahar da sonbahar yağmurlarının ardından ormanlarda ve orman çevresinde ki kırlık alanlarda, ekilmeyen eski tarlalarda çıkar. Bazen hava koşullarının uygun olduğu zamanlarda yaz ortasında da çıktığı görülür. Latincede Lactarius “sütlü” demektir. Bu mantarlara yörede çam mantarı, köknar mantarı diye isimler verilmektedir. Bu isimlendirme mantarın türünü belirleyen bir isimlendirme değildir. Güvenilir olmayıp tercih edilen kültür mantarıdır.”

Haberleri