Kanser Hastalarına Grip Aşısı Uyarısı

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Dilek Erdem, kanser hastalarının tedavi bitimi veya tedaviye başlamadan mutlaka grip aşısı olması gerektiğini söyledi.
Medical Park Samsun Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Dilek Erdem, kanser hastalarında aşıların önemi hakkında bilgi verdi. Dr. Erdem, “Bağışıklık sistemi bozulan hastalarda enfeksiyondan korunmak büyük önem kazanır. Enfeksiyon riskinde artış olması; kanserin kendisinden ya da yetersiz bağışıklık nedeniyle olabilir. Bu hastalarda basit enfeksiyonlar bile ağır seyrederek ağır hasarlara ve hatta ölümlere yol açabilir ve elimizdeki mevcut enfeksiyon tedavileri yeterli olmayabilir. Kanser hastasında enfeksiyon olması sıklıkla kanser tedavisinin gecikmesine neden olarak tedavi sonucunu olumsuz etkileyebilir” dedi.
Uzm. Dr. Dilek Erdem şöyle devam etti: “Aşılar, bağışıklığı kuvvetlendirmenin en etkili yollarından biri olarak görülürken; bağışıklığı bozuk kişilerde aşılara yeterli yanıt alınamaz. Daha da ötesi, canlı aşılarla bağışıklık sağlama zayıf suşların kontrolsüz çoğalmasına neden olabilir. Kanser hastasında enfeksiyona yakalanma ve aşılar ile bu enfeksiyonlardan korunma ihtimali, hastanın bağışıklığının baskılanması ve hastalığının şiddeti ile doğru orantılıdır. Yani hastanın bağışıklık sistemi ne kadar zayıfsa, yapılacak aşıya yanıt o kadar az olur. Kanser hastaları mümkün olduğunca ’grip aşısı’ gibi inaktif aşılarla aşılanmalıdır. Aşılanma; kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler öncesi yapılmalıdır. İnaktif aşılar kemoterapi esnasında verilirse vücutta istenen koruyucu düzeye erişemez. Kemoterapi bitiminin 3. ayında belli tedavileri almamış hastalarda canlı aşılar yapılabilir; belli birtakım tedaviler verilmişse 6. ayı beklemek daha doğru olur.”
Birçok aşı hakkında konuşulabilir ancak özellikle birkaç aşı üzerinde bilgi vereceğini belirten Dr. Erdem, “Bunlardan biri ’pnömokok aşısı’ adı verilen önemli bir aşıdır. Bu aşı özellikle hipertansiyon, diyabet ya da diğer eşlik eden hastalıkları olan 65 yaş üstü tüm kişilerde önerilir. Pnömokok enfeksiyonları, kanser hastalarında da ciddi rahatsızlıklara ve hatta ölüme neden olabilir. Bu aşının da diğer aşılar gibi verilecek kanser tedavisi öncesi yapılması önemlidir. Bu aşı her sene tekrar edilmelidir” diye konuştu.
Bir diğer önemli aşının ise grip aşısı olduğunu vurgulayan Dr. Dilek Erdem, “Gribal enfeksiyonlar özellikle ikincil komplikasyonlar olan alt solunum yolu enfeksiyonu, sinüzit, kulak iltihabı gibi hastalıklara yol açabilir. Yüksek riskli popülasyon olarak adlandırılan; sağlık çalışanları, 65 yaş üstü kişiler, bağışıklık sistemi bozuk ya da kronik hastalığa sahip kişiler ile kanser hastalarında önerilir. Özellikle kanser hastasında bu risk kemoterapi alanlarda belirgin artar” şeklinde konuştu.
Uzm. Dr. Dilek Erdem sözlerini şöyle tamamladı: “Yapılan çalışmalar kanser hastalarında grip aşısının gribal enfeksiyonlarla mücadelede önemli olduğunu ve ikincil komplikasyonları önlemesi nedeniyle kanser hastasında tedavisi bitimi veya tedaviye başlamadan mutlaka grip aşısı olması gerekliliğini vurgulamıştır. Bu durumun tek istisnası ’B hücre antikoru’ tedavisi alan belirli hasta grubudur ki bu hastalarda aşılanma için 6 ay beklenmelidir. Kanser hastalarının aile bireylerine de mutlaka grip aşısı önerilmelidir.”

Haberleri