Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün, aile sağlığı merkezleri ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’nde (KETEM yaptığı ücretsiz kanser taramalarında 41 kişinin kanseri erken teşhis edilerek tedavilerine başlandı. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, "Kanserde erken teşhis hayat kurtarır" dedi.
Kanser taramalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Aytekin Kemik, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini söyledi. Bu bağlamda Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde ücretsiz kanser taramaları yaptıklarını belirten Kemik, "Tarama programı çerçevesinde aile sağlığı merkezlerimize ve KETEM’e başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır. Vatandaşlarımızı, geç kalmadan belirtilen kanser taramalarını yaptırmaları amacıyla aile hekimlerine müracaat etmeleri konusunda önemle uyarıyoruz. KETEM ve aile sağlığı merkezlerimizin değerli katkılarıyla Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce ilimizde kanser taramaları çerçevesinde 2013 yılında ve 2014 yılının ilk on bir ayında, 34 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 36 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması ayrıca 47 bin vatandaşımıza rahim ağzı kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır. Bu taramalar sonucunda, 22 kadınımız da meme kanseri, 11 kadınımız da rahim ağzı kanseri ve 8 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Böylece 41 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 41 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir" diye konuştu.
"HER YIL YAKLAŞIK BİR MİLYON KOLON KANSERİ TANISI KONULUYOR"
Kolon kanseri konusunda da bilgiler veren Kemik, "Dünya çapında her yıl yaklaşık bir milyon kolorektal kanser tanısı konulmakta, beş yüz bin hasta ise kolorektal kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde tüm kanserler içerisinde görülme sıklığı yüzde 7-8’dir. Erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülen kolon kanseri bütün kanserler içerisinde en sık görülen 3. kanser tipidir. Yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 2,5 civarındadır. Kolon kanserinin yüzde 90’ından fazlası 50 yaşın üzerindeki insanlarda görülmektedir. Erken teşhisi halinde yüzde 90 oranında tedavi edilebilmektedir. Kolon tümörleri yavaş büyür ve erken safhalarda kolon kanseri herhangi bir belirti göstermeyebilir. Belirtileri fark edilecek düzeye geldiğinde ise hastalık ileri evreye taşınmış olabilmektedir. Bu nedenle erken dönemde kolon kanserinin tespitinde tarama testleri çoğu zaman tek yol olarak görülmekte, taramalar kolaylıkla dışkıdan bakılan bir test ile yapılabilmektedir" ifadelerini kullandı.
Kolon kanserinin belirtileri konusunda da açıklama yapan Kemik, "Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, ishal ve kabızlık olması, dışkıda bulaşmış kan görülmesi veya dışkının katran gibi siyah bir renk alması, dışkı çapının incelmesi, genel mide yakınmaları, sıklaşmış gaz ağrıları, bağırsakların dışkılama sonunda tamamen boşalamamış gibi olma hali, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, uzun süre halsizlik gibi belirtilerin görülmesi halinde kolon kanserinde şüphe edilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.