Türkiye’de tahrip edilen zeytinliklerle ilgili tartışmalar devam ederken, Aydın’da açıktan linyit kömürü çıkarılan bir maden kapatılarak 13 bin ağaçlık dev zeytin bahçesi ortaya çıkartıldı.
Türkiye’de enerji üretimi için zeytinliklerin tahrip edilmesi tartışmaları devam ederken, Aydın’ın Efeler ilçesi Kuloğulları Mahallesinde kapatılan linyit madeni 12 yıl sonra 274 dönümlük alan üzerinde 13 bin ağaçlık zeytin ormanına dönüştürüldü. Açık alan kömür işletmesi olarak kullanılan sahadan elde edilen doğal zeytinyağı, Roma’da 2015 yılı kataloğunda dünyanın en iyi 500 zeytinyağından biri olarak “çok iyi” dereceyle ödüllendirildi.
Projenin başlangıcından bu yana çalışmaların başında olan tesis sorumlusu Kuloğulları Mahalle Muhtarı Dursun Ertürk, söz konusu alanın 1986-1994 yılları arasında açık kömür işletmesi olarak kullanıldığını söyledi. 1994 yılında üretimin bitmesinin ardından kömür işletmesinin 12-13 yıl atıl durumda kaldığını kaydeden Ertürk, Ankaralı bir firma tarafından hazırlanan proje üzerine Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin bölgeye gelerek alanda inceleme yaptığını ve burada örnek bir zeytin yetiştiriciliği tesisi kurulmasına karar verdiklerini ifade etti. Türkiye ve Ege Bölgesi için zeytinin vazgeçilmez olduğuna değinen Ertürk, atıl vaziyetteki linyit madenini tarıma kazandırmak istediklerini belirterek, “Burada 7 yıldır çalışmalar yapıyoruz. İstişareler sonucunda Aydın’da verimli olan yağlı ’memecik’ cinsinin ekimi konusunda karar alındı. 2007 yılında başlayan çalışmalarımız neticesinde Türkiye’de en iyi zeytin ve zeytinyağını da burada elde ettiğimize inanıyorum. 12 yıl atıl durumda kalan tesis, bugün kimsenin hayal edemeyeceği bir zeytin cennetine dönüştü. Burada en büyük amacımız kapatılan maden ocağının neden olduğu kötü görüntünün giderilmesi ve ekonomiye kazandırılmasıydı" dedi.
ARAZİYİ KANATLILAR TEMİZLİYOR
Eski maden ocağında ekolojik tarım yaptıklarını kaydeden Ertürk, “13 bin zeytin fidanını belirli bir sırayla diktik. Bu tesiste tarımsal ve kimyasal ilaç kullanılmıyor. Sadece hayvan çeşitleriyle bunun önüne geçiyoruz. Mesela tesisimizin ortasında bulunan gölette ördeklerimiz var. Ördekler bu gölün içerisinde yosun gibi kötü atıkları, kazlar ve koyunlar sıra aralarında yetişen yabancı otları, hindiler ise zeytin ağacı üzerinde bulunan kelebek ve tırtılları, tavuk ve horozlar akrep gibi zararlı hayvan çeşitlerinin temizliğini sağlıyor. Tesiste gübrelemeyi de bir nevi bu hayvanlarla doğal olarak yapıyoruz" diye konuştu.
ZEYTİNYAĞININ KALİTESİ TESCİLLENDİ
Tesisin faaliyete geçtiği ilk yıldan itibaren üretilen zeytinyağının 2’si İtalya’da, 4’ü Japonya’da ve 4’ü de Türkiye’de uluslararası yarışmalarda ‘en iyi zeytinyağı’ seçilerek altın madalya kazandığını kaydeden Ertürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz kaliteli zeytinyağının nasıl üretildiğini göstermek için kolları sıvadık. Aynı zamanda mahallemizde ikamet eden vatandaşlarımıza iş istihdamı sağladık. Bütün üreticilerimizi tesisimizde yapmış olduğumuz çalışmaları ve uygulamaları yerinde görmeleri için davet ediyoruz."