Karadeniz’den Günebakış gazetesi muhabiri Nurgül Günaydın’ın 2012 yılından beri sürdürdüğü, ‘Gurbetteki Trabzon’ isimli röportaj çalışması kitaplaştırıldı.
Trabzon’dan çıkıp gurbette başarıyı yakalayan işadamlarının başarı öykülerini anlatan ve iki cilt halinde yayımlanan ’61 Başarı Öyküsü, Trabzon’dan Dünyaya Açıldılar’ isimli kitapların tanıtım töreni Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde (TGC) düzenlendi.
Toplantıya, Günebakış Gazetesi İmtiyaz sahibi Ali Öztürk, kitabı hazırlayan Nurgül Günaydın, TGC Başkanı Turgut Özdemir, Trabzon’daki yerel basın ve internet site sahipleri ile basın mensupları katıldı.
Karadeniz’den Günebakış Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Öztürk, 15 yıllık bir gazete olan Günebakış’ın bu süre içerisinde ’61 Başarı Öyküsü’ isimli kitapların topluma kazandırdığı 4. kitap olduğunu söyledi. Daha önce Şehir Yazıları üzerine Yahya Düzenli’nin iki ayrı kitabının yanı sıra köşe yazarlarından, Gültüekin Yücesan’ın da bir kitabı yayınlandığını söyleyen Öztürk, “61. Başarı öyküsü, fikir, gayret ve çaba olarak tamamen Nurgül Günaydın’ın bir eseridir. Gazetecilikte önemli bir noktaya ulaşan bir isim olarak çeşitli güçlükler altında Trabzon’da bir bayan gazeteci olarak verdiği mücadeleye denk bir şekilde böyle bir eseri ortaya koydu” dedi.
Öztürk, “Trabzon’dan kimi kamyon üzerinde, kimi otobüste farklı biçimde bu şehirden çocukken ayrılan, gittiği yerde İstanbul’da, Ankara’da, yurt dışında Trabzon’u hiç unutmayan Trabzon’un o mayası ile başarıyı yakalayan 61 öykünün ilk iki ciltte 42 su mevcut. Bu öyküler daha önce Günebakış gazetesinde röportaj şeklinde yayınlandı. Daha sonra bunu kitap fikrine dönüştürdü ve kendisini kutluyorum. Bizler Günebakış gazetesi olarak kaliteli bir kitap ortaya çıksın, hakikaten 61 başarı öyküsünde Trabzon’u yaşayan, Trabzon’u Türkiye’ye taşıyan belki dünyaya taşıyan isimler var burada. Bu isimlerin emeklerini bir eser olarak ortaya çıkaralım dedik. Emek A’dan Z’ye tamamı kendisine aittir. Çok büyük emek sarf etmiştir. Bu işadamlarına ulaşmak ve röportaj yapmak hiç kolay olmamıştır. Onları inandırmıştır, güzel bir eser çıkacağına inandırmıştır her şeyden önce. Elimizde 42 işadamının bulunduğu iki ciltlik bir eser var. inşallah nasipse 3. cildini hazırlayacak kendileri ve böylece 61 başarı öyküsü Trabzon ve Türkiye kültür tarihine kazandırılmış olacak. Kitaplardan Trabzon’daki bütün okulların kütüphanelerine hediye edilmiştir. Gazetemizin 700 civarı abonesine hediye ücretsiz hediye edeceğiz. KTÜ, Avrasya Üniversitesi’ne, sivil toplum örgütleri, belediyeler, merkez kütüphaneler, siyasi partiler ve hemen tüm kamu kurumlarına da benzer biçimde hediye edilecektir. Kitabın okunabilirliğini, hepsinden öte bir kütüphaneye girdiğinde gençlerin örnek alabilecekleri bir eseri bulabilecekleri bir eser meydana getirmek istedik. Nurgül Hanım’ı günebakış’a böyle bir eser kazandırdığı için teşekkür ediyorum, kendisine röportaj veren işadamlarını da takdir ve şükranlarımı arz ediyorum” ifadelerini kullandı.
Kitabı hazırlayan Nurgül Günaydın ise, kendisine bu yolda destek veren Günebakış Gazetesi imtiyaz sahibi başta Ali Öztürk, olmak üzere çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. Günaydın, 5-6 yıl evvel KTÜ’de öğrencilerin daveti üzerine Trabzonlu olmayan bir işadamının başarı öyküsünü anlatmaya geldiğini ve kendisinin de haber amaçlı orada bulunduğunu belirterek, “Bu fikir o dönem bende oluşmaya başlamıştı. Trabzon’un nice böyle değerleri olduğunu düşünüp buradan hareketle çalışma başlattım ve gazetemiz imtiyaz sahibi de desteğini esirgemedi. Yaklaşık 2.5 yıldır röportaj olarak çıktığımız bu yoldaki çalışmalarımızı bugün çok güzel bir kitap haline getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah bütün meslektaşlarımıza nasip olur” diye konuştu.
Günaydın, röportajda sadece Türkiye’de değil yurt dışındaki bazı Trabzonlu işadamlarıyla da görüşme imkanı bulduğuna işaret ederek, “Trabzonlular’ın istedikten sonra neler başarabileceğini bu öykülerden öğrenmek mümkün. Hemşehrilerimizle ne kadar gurur duysak az. Herkesin zevkle okuyacağını düşünüyoruz” dedi. Günaydın, kendisine destek olan başta mesai arkadaşları olmak üzere emeği geçen herkese de teşekkür etti.
Kitapta yer alan isimler ise şöyle: “Ahmet Nazif Zorlu, Atalay Şahinoğlu, Ayhan Zeytinoğlu, Bilgin Aygül, Engin Kalafatoğlu, Eray Kapıcıoğlu, Ergun Gürsoy, Fevzi Reis, Hüseyin Başaran, Köksal Holoğlu, Muharrem Usta, Önder Bülbüloğlu, Sani Şener, Sebahattin Yıldız, Süleyman Varlıbaş, Turan Yeşilbaş, Turgut Aydın, Yaşar Ayaydın, Zafer Karadeniz, Zeki Öztürk, Ahmet Paşaoğlu, Burak Saral, Coşkun Bülbül, Eşref Albayrak, Fevzi Çimşit, Gençağa Meriç, Hüseyin Köksal, İbrahim İsaoğlu, İslam Kaya, Maraş Erdoğan, Mehmet Soytürk, Metin Akbaşoğlu, Mustafa Gültepe, Mustafa Günaydın, Ömer okutan, Ömer Sarı, Özgür Eraydın, Turan Atmaca, Veysel Taşkın, Yaşar Aşçıoğlu.”