Kartal’da Okullar Çevre İçin Yarışacak

Kartal Belediyesi, Kartal’da eğitim gören öğrencilerin çevreye olan ilgisini arttırmak, geri dönüşüm atıklarının toplanmasının önemini vurgulamak ve sokak hayvanlarının barınmasına katkıda bulunmak amacıyla bir yarışma düzenliyor.
Kartal Belediyesi çocukların çevre duyarlılığını arttırmak için bir kampanya başlattı. Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen ’’Geri dönüştürün sokak hayvanlarını ev sahibi yapın’’ başlıklı yarışma, Kartal’da bulunan okullar arasında gerçekleşecek. Yarışmaya katılacak okullarda öğrenciler, geri dönüştürülebilir atıklar veya yeniden kullanılma olanağı olan pet şişe, plastik, cam, naylon, kağıt, metal, lastik, e-atık, ahşap ve tekstil atığı gibi materyalleri kullanarak sokak hayvanlarına barınma imkanı sağlayacak kulübeler yapacak.
Yarışmaya katılan okullar, hazırladıkları tasarımları 15 Mayıs 2015 tarihine dek Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne elden teslim edecek. Tasarımlar değerlendirilirken; hayvan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek ve dayanıklı malzeme kullanılması, soğuğa ve sıcağa karşı yalıtımlı olması, kolay temizlenebilir olması ve estetik görünüş gibi kriterler göz önünde bulundurulacak. ’’Geri dönüştürün sokak hayvanlarını ev sahibi yapın’’ başlıklı yarışmanın ödül töreni ise Dünya Çevre Günü olan 5 Haziran 2015’te gerçekleştirilecek. Yarışma sonunda birinci olan okul, 50 öğrencisiyle birlikte Ada gezisi, ikinci olan okul projeksiyon cihazı, üçüncü olan okul ise renkli laser yazıcı ile ödüllendirilecek.
“5 YILDA ON BİNLERCE AĞACIN KESİLMESİNİ ENGELLEDİK”
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, yarışmanın önemine değinerek, “Biz Kartal Belediyesi olarak, kentlilik ve çevre bilincine sahip bir yerel yönetim olarak yavaş yavaş yaşam tarzı haline getirdiğimiz, kaynağından ayrı toplama bilinciyle beş yılda on binlerce ağacın kesilmesini engelledik. Geri dönüşüm konusu, çevre konusunun ötesinde aynı zamanda gelecek ve tüm canlılar için bir sağlık konusudur. Yarışmaya katılacak tüm okullarımıza başarılar diliyorum” dedi.
GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ
Geri dönüşüm, artık kullanılmayacak durumdaki geri dönüştürülebilir atık malzemelerin, çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine katılması ve karşımıza yeniden kullanabileceğimiz bir ürün haline çıkmasıdır. Bu sayede doğaya verilen zarar büyük ölçüde engellenmiş olur. Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılması, büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Örneğin, yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması, alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla yüzde 35’e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Atık malzemelerin hammadde olarak kullanılması, çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da önemlidir. Kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması, hava kirliliğini yüzde 74 - 94, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını yüzde 45 azaltabilmektedir. 1 ton geri dönüştürülmüş kağıt, 17 yetişkin ağacın kesilmesini engelliyor.

Haberleri