Kartal’da düzenlenen ‘Sosyal Medya Bağımlılığı’ seminerinde Kişisel Gelişim Koçu ve eğitmeni Öznur Yılmaz Berk, çocukların ve gençlerin bağımlılıkta yüksek risk grubu arasında yer aldığını söyledi.
Kartal Belediyesi tarafından Soğanlık Kültür Merkezi’nde ‘Sosyal Medya Bağımlılığı’ semineri düzenlendi. Kişisel Gelişim Koçu ve eğitmeni Öznur Yılmaz Berk’in konuşmacı olarak yer aldığı seminere Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars da katıldı. Facebook, twitter olmak üzere hızla artan Sosyal Medya Bağımlılığı ile ilgili seminerde yaşanan durum değerlendirildi.
Sosyal medya bağımlılığının dünyada da yeni yeni tanımlanan bir bağımlılık türü olduğunu vurgulayan Berk, diğer bağımlılık türleri ile kıyaslamalar yaptı. Kartal Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer ise yaptığı konuşmada çocuklarını sosyal medya bağımlılığından kurtarmak isteyen anne ve babalara seslenerek Kartal Belediyesi’nin yaptığı kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlerin olduğunu ve çocuklar ile gençlerin bu faaliyetlere yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Kişisel Gelişim Koçu ve eğitmen Öznur Yılmaz Berk, “Sosyal Medya Bağımlılığı”nın nasıl ortaya çıktığını anlatıldı. Yapılan araştırmalarda beyindeki kimyasal aktivitenin değişiminin ölçülmesi ile “Sosyal Medya Bağımlılığı’nın” tanımlandığını kaydeden Berk, diğer uyuşturucu, alkol, tütün gibi diğer bağımlılık türlerinde görülen belirtilerin bu yeni tür bağımlılıkta da kendini gösterdiğini söyledi.
Dünyada insanların bu konuda X,Y ve Z kuşağı olarak 3 ayrı grupta tanımlandığını belirten Berk, internet göçmenleri olarak adlandırılan X kuşağının 1965-75 arasını kapsadığını, bundan sonra gelen Y kuşağının 1980-2000 arasını kapsadığını söyledi. Bu kuşağın özgürlükçü olduğunu, baskıyı kaldıramadığını söyledi. Gezi’deki çocuklarının bu kuşaktan geldiğine inanıldığını belirten Berk, Z kuşağının ise 2000’den sonra doğan çocukları temsil ettiğini söyledi.
Bu kuşağın hayatı farklı gördüğünü ve tamamen farklı olduklarını belirten Berk, “Neredeyse doğar doğmaz teknoloji ve dolaysıyla sosyal medya ile tanışıyorlar. İlk öğrendikleri şeylerden biri telefon ve tablet kullanmak oluyor” dedi.
Başta bu kuşak olmak üzere sosyal medya kullanan herkesin bağımlı olma tehlikesi yaşadığını belirten Berk, yoksunluk hissi, sebep yaratma gibi bazı psikolojik süreçlerin de bu bağımlılığın sonuçları arasında yer aldığını söyledi. Sosyal medyanın doğru kullanılması ile bir sosyalleşme aracı olabileceğini ancak yanlış kullanımı ve aşırı kullanımının da kişiyi sosyal yaşamdan koparabileceğini de belirten Berk, çocuklar ve gençlerin daha yüksek risk grubunda olduğunu belirtti.
Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer ise kuşaklar arasında yaşanan değişimin çok hızlı olduğunu ve özellikle gençlerde hızlı tüketimin ve hazır bilgiye ulaşmanın arttığını söyledi. Vaktinin neredeyse hepsini sosyal medyada geçiren çocukların gerçek sosyal yaşamdan kopabileceğini belirten Gürer, çocukların sosyalleşebilmesi ve akranları ile vakit geçirmeleri için yerel yönetimlerin projeler geliştirmesi gerektiğini belirtti. Kartal Belediyesi olarak belediye başkanımız Op. Dr Altınok Öz talimatları ile bu sorumluluğun farkında olduklarını kültürel, sportif ve sosyal projeler yaptıklarını söyledi. Çocuklar ve gençlerin pek çok ücretsiz etkinlik düzenlediklerini belirten Gürer, çocuklarını sosyal medya bağımlılığından kurtarmak isteyen anne ve babalara yardımcı olmayı görev edindiklerini söyledi.