Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları (KAYMEK), Selçuklu figürlerini kullanarak hediyelik eşya üretmeye başladı. KAYMEK eğitmenleri ve kursiyerleri tarafından üretilen hediyelik eşyalar Selçuklu Müzesi’nde satışa sunuluyor. Böylece hem gelir elde ediliyor, hem de Selçuklu uygarlığı her yönüyle tanıtılmış oluyor.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nce Gevher Nesibe Medresesi’nde açılan ve Selçuklu medeniyetine ait tarihi eserlerin yanı sıra şaşırtıcı dijital uygulamaları bünyesinde bulunduran Selçuklu Uygarlığı Müzesi, daha bir yıl bile olmadan Türkiye’nin en çok ilgi gören müzelerinden biri haline geldi. Kayseri’ye gelenlerin ilk uğrak yerlerinden biri haline gelen müze, 100 bin ziyaretçi rakamına yedinci ayında ulaştı.
Müzeyi gezerek Selçuklu Uygarlığını her yönüyle tanıma fırsatı bulan ziyaretçiler, KAYMEK’in çalışmaları sayesinde Selçuklu medeniyetini simgeleyen hediyelik eşyalardan alma imkanını da buluyorlar. KAYMEK eğitmenleri ve kursiyerler tarafından Selçuklu simgeleri kullanılarak hediyelik eşyalar üretiliyor.
KAYMEK İhtisas Merkezi Ebru Eğitmeni Rıza Dağaçar, geleneksel el sanatlarını farklı objelerde uyguladıklarını ve bu objelerde Selçuklu figürlerini daha yoğunluklu olarak kullandıklarını söyledi. Döner Kümbet figürlü defter, üzerinde Selçuklu Yıldızı bulunan bardak altlığı, çift başlı kartal ve hayat ağacı gibi figürlerin yer aldığı magnet ve kitap ayraçları gibi ürünler ürettiklerini ifade eden Dağaçar, "Bunların yanı sıra fular, eşarp ve kravatlarda ebru sanatını kullanıyoruz. Ayrıca bazı eşyalarda Selçuklu ve Osmanlı simgelerini birleştiriyoruz. KAYMEK kursiyerlerine tüm bu ürünlerin tasarlama, pişirme ve uygulama aşamaları öğretiliyor. Üretilen ürünlerimiz de Selçuklu Müzesi’nde satışa sunuluyor" dedi.