Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli:

Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, çiftçinin tarımda ürettiği ürünleri alarak çiftçinin tüccara ucuz gitmemesini sağlamaya çalıştıklarını ve korumaya çalıştıklarını söyledi.
Benli, “Kampanyamız Kayseri ve Boğazlıyan’da son hızı ile devam ediyor. Şu anda işlenen pancarımız yüzde 34 civarında. 100 bin ton şekeri şu anda üretmiş durumdayız. Bu 300 bin ton civarında olacak kampanya bittiğinde. Yaklaşık 700 bin ton pancarımız işlenmiş durumda. Yıl olarak aslında başarılı bir kampanya geçiyor ama iklim olarak sıkıntılı bir durumdayız. Tüm Türkiye’de şeker oranında bir düşüş var, biz bunu mevsime bağlıyoruz. Bölgesel avantajımız var. Türkiye’nin en kaliteli pancarı Boğazlıyan, Kayseri ve çevresinde olduğu için bu avantajı biz kullanıyoruz. Bu manada da Türkiye’nin en yüksek şeker oranı iki fabrikamızda. Bunu biz takip ediyoruz. Geçen yıla oranla Türkiye’deki tüm fabrikaların da düşük” dedi.
“Şeker pancarını alırken, fire ve şeker oranlarının analizini de yapıyoruz ama bu tabii ki bedele yansıyacak. Daha düşük yüzde 16 polar olan taban dersek şeker oranına, onun altında olan orandan bir bedel kesiliyor. Çünkü üretemediğimiz bir şeker söz konusu bu da çiftçiye yansıyacak. Biz bu konuda artık nasıl bir çalışma yaparız ileriki zamanlarda bunu göreceğiz” ifadesinde bulunan Benli, “Çiftçiyi mağdur etmeden. Şu anda şeker pancarı Türkiye’de bıçak sırtında. Gelecek ile ilgili olarak Avrupa kotaları kaldırmış, maliyetleri düşürmüş. Bizim bu konuda çiftçi Türk Şeker’in elindeki fabrikadaki çiftçiler pancar ekme konusunda devamlı olarak çekimser davranıyor. Şeker oranından dolayı kayıp söz konusu olunca gelecek senelerde çiftçinin pancardan çekilmesi söz konusu. Tabii ki bizim çiftçimizde bu söz konusu değil. Biz devletin açıkladığı fiyatın hep yukarısında fiyat verdiğimiz ve diğer yardımları, ayni ve nakdi yardımları hep yerinde ve zamanında yaptığımız için çiftçinin bu konuda memnun olduğunu düşünüyoruz. Pancar ekimine talep de üst düzeyde.
Biz çiftçiyi sırf pancar, çiftçi olarak, tarım yaptıkları için birinci yıl pancar ekiyor. İkinci yıl ayçiçeği, mısır, buğday, arpa, biz aslında bu şirket güçlendikçe, çiftçinin tarım yaptığı tüm ürünlerini almak, sözleşmeli olarak ektirmek için bir projemiz var. Orta Anadolu’da çiftçi yardıma muhtaç. Biz bu sene ayçiçeğinde müdahale alımı şeklinde, çiftçinin tüccara veya birilerine ucuza gitmesin diye müdahale alımı yaptık ve fiyatı bir seviyede tutmaya çalıştık. Aynı şekilde mısır silajında da müdahale alımı gibi ürünü değerlendirmek amacıyla alımı yaptık. Bu şekilde alımlarımız devam edecek. Amacımız çiftçiyi ezdirmemek ve korumaktır” diye konuştu.

Haberleri