Kayseri Şeker Yöneticileri Dünya Şeker Sektörü İle Londra’da Bir Araya Geldi

Kayseri Şeker Fabrikası yöneticileri, Londra’da düzenlenen ’Şekerin Geleceği’ seminerine katıldı.
Kısa adı İSO olan Uluslararası Şeker Organizasyonu’nun semineri Londra’nın ünlü iş merkezlerinden Canary Wharf’ta yapıldı. Avustralya’dan Zimbabwe ‘ye 400’ün üzerinde delege arasında, Belçika, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti ,Fiji ,Fransa , Almanya ,Hollanda, Guatemala, Güney Afrika yanında en kalabalık heyet Türkiye’den katıldı. Kayseri Şeker heyeti seminer dışındaki serbest zamanlarda, Avrupanın en büyük şeker üreticisi Sudzucker isimli Alman Şeker üretici firmanın Sorumlu Direktörü Markus Neundörfer ve Avrupanın büyük şeker üreticilerinden Nordzucker firmasının direktörü Dr. Lars Gorissen ile de özel görüşerek, Türkiye’ye bakış açıları, Türkiye’den beklentiler, Avrupa’nın geleceği yanı sıra Kayseri Şeker ile Ar-Ge konusunda muhtemel işbirliği için görüşmeler yapıldı. Ayrıca, BBDK Kararıyla Türkiye’de Banka kurma izni verilen ve İstanbul ofisi açılan Rabobank Anonim Şirketi’nin yöneticileri ile de bir araya gelinerek çeşitli görüşmelerde bulunuldu.
Stephen Geldart Şeker’in ikinci dünya savaşı sırasında karneye bağlanan ilk gıda maddesi olması, küresel olarak insanların hemen hemen hepsinin diyetlerinde şeker bulunması, Şeker’in ilk 5’teki yeri ile çok yüksek ithalat değerleri olan emtialardan birisi olduğu, Dünya medyasında şeker, en problematik ürünler olan Alkol ve yağı geride bırakarak, son zamanların haksız yere en çok tartışılan gıda maddesi haline gelmesi gibi konulardan dolayı şekerin hayatımızdaki önemi ön plana çıkmakta olduğunu belirtti.
Dr Alison Boyd ise alkol ve yağın önüne geçerek obezitenin birincil sorumlusu haline getirilen şekerin kalori değeri bu iki maddeye oranla çok daha az olduğunu belirterek, NeuroFAST dergisinde yayınlanan ve dünyadan birçok bilim adamının katılımı ile gerçekleştirilen farklı bir çalışmada şekerin veyahut herhangi bir gıda maddesinin insanlarda bağımlılık yapmadığı kanıtlanmış ve bu bağımlılık olgusunun bir “Yeme Bağımlılığı” olduğuna dikkat çekti.
Rolando Rivera da "Her ne kadar şeker küresel bir piyasa ürünü de olsa şekerde maliyetler yerel olaylar ile çok yakından ilişkili olduğunu belirtti.
Jean-Alain Taupy Etanol, enerji ve biyokimyasalların varlığına rağmen şeker ile petrol arasında hiçbir ilişki bulunmamaktadır çünkü: Petrolde yakın gelecekte bir azalma beklenmemekte ve sıkıntılar sadece jeopolitik sorunlardan ortaya çıkmaktadır, fakat şekerde yaşanan temel sorunlar iklim, sürdürülebilirlik ve GSYİH etkisinde büyümedir.
Petrolde fiyatlar artan talebi karşılayabilmek adına yeni daha etkili üretim yöntemleri bulabilmek için yüksek kalmalıdır. Şekerde ise yüksek fiyatlar yerel üretim/tüketim durumlarından kaynaklanmaktadır. Petrolün uluslararası piyasaları küresel ve devasa iken, Şeker çok hassas arz/talep dengesinde kalmaktadır.Eğer şeker ile petrol ortaklığı oluşturulacak ise şeker endüstrisinin petrole ayak uydurması zorunludur. Bu açıdan on yıllarca sürebilecek ArGe faaliyetlerine hazırlıklı olmaları ve sübvansiyonlar olmadan rekabetçi olabilmeleri gerekmektedir. Yeni teknolojinin geliştirilebilmesi için petrol ile şeker arasında, ham madde, teknoloji ve piyasa ulaşımı konularında iç içe geçmiş bir katma değer zinciri oluşturulması gereklidir" dedi.
Joost Korte da üretim kotalarının 2017’de tamamen kaldırılması, garantili fiyat seviyelerinin düşürülmesi ve ardından kaldırılması planlanmakta olduğuna dikkat çekti. Korte, "Bu yenileme süreci AB şeker endüstrisini daha rekabetçi kılabilmek için yapılmıştır.2006 Reformu ile AB şeker sektörünün rekabet edebilirliği arttırılmaktadır. Avrupa’da 150 bin şeker pancarı şekeri üreticisi bulunmaktadır. Avrupa şeker politikası sürekli olarak ne kadar şeker pancarı ve izoglukoz satılabileceğini belirlemektedir. Kotalar 1 Ekim 2017’de kaldırıldığında üreticiler çıktılarını genişletebileceklerdir. Bunun sonucunda üç tatlandırıcı tedariki arasında çok daha yüksek bir rekabet oluşacaktır: Şeker pancarı şekeri, izoglukoz ve ithalatlar. Şuanda AB tatlandırıcı piyasasının yüzde 81’i pancar şekeri, yüzde 15’i ithalatlar ve yüzde 4’ü izoglukozdan oluşmaktadır" ifadelerini kullandı.

Haberleri