Kayseri Ve Sivas İlleri İçin Rekabet Analizi Gerçekleştirildi

TR72 bölgesinde yer alan Kayseri ve Sivas illeri için ORAN Kalkınma Ajansı tarafından 2014-2023 dönemi bölge planının oluşturulması ve rekabet dinamiklerinin tespiti amacıyla gerçekleştirilen çalışmada Nevşehir Hacı Bektas Veli Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesi yer aldı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi adına Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Alper Aslan’ın yer aldığı çalışmada, rekabet gücü analizi, TR72 Bölgesi’nde NACE Rev 2-ikili ekonomik sınıflamasına göre; Kayseri’de ‘Mobilya İmalatı, Fabrikasyon Metal Ürünleri İmalatı ve Elektrikli Teçhizat İmalatı’ ve Sivas’ta ‘Metal Cevherleri Madenciliği ve Diğer Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı’ sektörleri için yapıldı.
Projede Kayseri ve Sivas illerinde öne çıkan bu beş sektörün rekabetçilik güçlerinin hangi faktörler tarafından belirlendiğini tespit etmek için; saha araştırmaları, sektör temsilcileri ile gerçekleştirilen odak grup toplantıları, derinlemesine mülakatlar ve sektörlerle ilgili verilerin derlenmesi yoluyla analiz edilmesi amaçlandı. Çalışmada ayrıca, sektörlerin rekabet güçlerini belirleyen faktörler bakımından mevcut durumları değerlendirilerek sektörlerin rekabet güçlerinin geliştirilmesine yönelik temel stratejiler önerilecek.
Kayseri ve Sivas illerinde öne çıkan sektörlerin rekabetçilik güçlerini belirleyen faktörler, Porter’ın elmas modelinin dört ana bileşenini oluşturan ana unsurlar çerçevesinde belirlendi. Bu çalışmayla, ORAN’ın yürütmekte olduğu 2014-2023 Dönemi Bölge Planı hazırlık çalışmalarına veri sağlamanın yanı sıra, bölgede öne çıkan sektörlerin rekabetçiliklerinin geliştirilmesi için desteklenmesi gereken alanlarla ilgili bilgi sağlandı.
Analiz çalışmalarında, Doğrulayıcı Faktör Analizi (CFA), İkinci Dereceden Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Yapısal Eşitlik Modelleri (YEM- Structural Equation Model (SEM)) kullanıldı. Analiz çalışmasının ilk aşamasında anket uygulanan firmaların ilgili bölümlerinden elde edilen cevaplar dikkate alınarak CFA modelleri geliştirildi. Daha sonra elde edilen anlamlı değişkenler Porter’ın elmas modeline göre tasarlanarak yeniden değerlendirildi.

Haberleri