Cend şehrinin arkeoloji çalışmaları kapsamında inceleme heyetinin Kazak makamlarıyla değerlendirme ve şehir kalıntılarında keşif gezisi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirildi.
Oğuz Yabguluğunun idari merkezi olan ve Selçuklu İmparatorluğunun ilk nüvelerinin atıldığı kadim Cend şehri, 13. Yüzyıldaki Moğol istilası sırasında yakılıp yıkılmıştı. Oğuz Boyu’nun İslamiyet’i kabulü ile Türk-İslam medeniyetinin ilk şehirlerinden biri haline gelen Cend’deki ortak tarihi mirasın ortaya çıkarılması maksadıyla Türk ve Kazak akademisyenler tarafından ortak çalışmalar yapılması için TİKA tarafından yeni bir proje başlatıldı.
Projenin ilk adımında, yapılabilecek çalışmaları Kazak makamlarıyla değerlendirmek ve şehir kalıntılarında keşif gezisi yapmak üzere Prof. Dr. Bekir Deniz, Prof. Dr. Kadir Pektaş, Yrd. Doç. Dr. Fethi Ahmet Yüksel ve TİKA Astana Koordinatörlüğü yetkililerinden oluşan bir heyet Kazakistan’da incelemelerde bulundu.
İlk olarak Astana’da bulunan Türk Akademisi’ni ziyaret eden heyet, Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali ve Kazakistanlı arkeolog ve tarihçilerle yapılan toplantıda Cend hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Daha sonra, Kızılorda Valiliği ve Korkut Ata Üniversitesi yetkilileri ile Kızılorda’ya 250 kilometre uzaklıktaki Cend şehri kalıntıları üzerinde incelemeler yapılarak, çalışmalarda izlenecek yol ve takvim üzerinde konuşuldu.
Ayrıca, Korkut Ata Üniversitesi ve Kızılorda Valiliği ile yapılan görüşmelerde, Cend şehrinde ortak çalışma yapmak üzere mutabık kalındı. Proje kapsamında bölgenin haritasının çıkarılması ve kazı, konservasyon ve restorasyon çalışmaları yapılmasına en kısa zamanda başlanması hedefleniyor.