Kemer’de Mermer Ocağı İsyani

Kemer’in yaylalarında oturanlar, Teke dağında mermer ocağı yapılacağını duyunca hemen kaleme kağıda sarıldı. Maden arama izninin iptali için bin civarında imza toplayan vatandaşlar, yetkili makamlara başvurmaya hazırlanıyor.
ÇEVREYİ TAHRİP EDECEK
Antalya’ya bağlı Kemer İlçesinin Kuzdere mahallesinin Küçük Ovacık yaylası yanında, Teke dağının Sedir, Ardıç ve Kızılçam ağaçlarıyla kaplı Somak Harmanı Tepesi’nde mermer arama ruhsatı aldığı belirtilen bir firmanın son aylarda bölgeden numune alması ve yaşanan hareketlilik, bölgede oturanları tedirgin etti. Burada açılacak bir maden ocağının, binlerce ağacın kesilmesine, maden ocağı alanı ve yollarıyla çevrenin tahrip edilmesine, doğal yaşamın olumsuz etiklenmesine neden olacağını belirten vatandaşlar, ocağın faaliyete geçmesi halinde çevre felaketi yaşanacağı uyarısı yaptı.
TURİZM OLUMSUZ ETKİLENİR
Kemer’in 150 bin yatak kapasitesi ile 36 milyon geceleme yapılan bir turizm beldesi olduğuna işaret eden vatandaşlar, yürüyüş yolları, Likya Yolu ve doğa turizminin ilçe turizminin önemli bir parçası olduğunu hatırlattı. Vatandaşlar, söz konusu alandaki madencilik faaliyetlerinin oluşturacağı çevresel ve görsel sorunların ilçe turizmini olumsuz etkileyeceğini ileri sürdü.
TARİHİ ESERLER VAR
Mermer ocağı yapılacağı öğrenilen alanın hemen altındaki Orman Yangın Gözlem Evi yanındaki antik mezarlığın, yakında eski yerleşim kalıntılarının bulunduğuna işaret ettiğini de belirten vatandaşlar, mermer ocağı yapılacak bölgede arkeolojik kalıntıların bulunabileceğini ifade ederek bunların da zarar göreceğini söyledi.
İMZALARI BAKANLIĞA GÖNDERECEĞİZ
Mermer ocağı yapılmasına karşı vatandaşların açtığı imza kampanyasının öncülerinden Yusuf Kurnaz, dört yıl önce duydukları mermer ocağı izninin varlığına, birkaç ay önce gelen grubun ölçümler yapmasıyla emin olduklarını belirterek, "Biz imzaları topladık, bakanlığa göndereceğiz. Somak Harmanı bölgesinde parmak kadar kalmış kaynak suyunu, çevreyi olduğu gibi tahrip edecek ve kimsenin yaşamasına imkan kalmayacak" diye konuştu.
GİDECEK YERİMİZ YOK
Yusuf Kurnaz’ın, mermer ocağı yapılacak bölge yakınındaki Kozlupınar’da oturan anne babası Muhammet-Şerife Kurnaz da geleneksel organik tarım yaptıklarını belirterek yaşam alanlarının tehdit altında olduğunu söyledi.
Mermer ocağının, kendilerinin kullandığı suyu alarak depolayacağını anlatan Kurnaz, şöyle konuştu: "Biz bu suyla domates, biber yetiştiriyoruz. Bunlarla yaşamımızı sürdürüyoruz. Bizim bundan başka gelirimiz yok. Suyu da almayı düşünüyorlar. Buraya gelen suyu madende kullanmayı düşünüyorlar. Baraj yapacaklarmış bize vermeyeceklermiş. Atalarımızdan bize kalma burası, doğallığın bozulmasını istemiyoruz. Mermer ocağı istemiyoruz. Bizim bir fakirhanemiz var buradan başka yerimiz yok."

Haberleri