Artvin ilinde Gürcistan sınırında bulunan Macahel bölgesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini bekliyor. UNESCO tarafından biosfer rezerv alanı ilan edilen Macahel bölgesi görenleri şaşkına çeviriyor.
Malatya’dan bir grup basın mensubu, rehber Necdet Sarı nezaretinde, Artvin ili Borçka İlçesi Macahel bölgesi, Maral Şelalesi, Borçka Karagöl, Fındık Yaylası, Nacadirev Gölü, Şavşat Cancır Yaylası ve Şavşat Karagöl’ü gezdi ve bol bol fotoğraf çektiler.
Malatya’dan geziye katılan Gazeteci Yazar Alişan Hayırlı, geziyi değerlendirirken, “Artvin yaylalarında hayat çok zor. Sürekli göç veriyor bölge. Genç nüfus kalmamış. Gelir yok. Ekmek aslanın midesinde. Tek kurtuluş yolları var: Turizm. Fakat burada da bir sorun var. Bölge tamamen koruma altına alındığı için ciddi ve pahalı yatırımlara girmekten korkuyorlar. Trabzon ve Rize gibi değil buralar. Doğu Karadeniz’in en doğusu. Ulaşım çok zor. Bölge ulaşıma geçit vermiyor. Bir yerden bir yere ulaşım büyük dert. Yerli turistler için belki heyecan verebilir ama burada yaşayan yerli halk için durum hiç de öyle iç açıcı değil. Burada bir ailenin başka bir aileye gidebilmesi için ya bayram, ya taziye ya da düğün olması lazım. Sarp ve vahşi dağlar arasına dağılmış evler arasındaki mesafeler en az bir kilometre.
Yol boyunca bizi buz gibi suların aktığı dereler önümüzü kesiyor. Hepsinde durup fotoğraf çekiyor, paçalarımızı toplayıp ayaklarımızı suya daldırıyoruz. Ekip arkadaşımız sık sık aracımızı durdurup yol kenarında Mersin Yabanı ve böğürtlen yiyor” ifadelerini kullandı.
Gezi programı çerçevesinde Fındık Yaylası’nın 3 bin 200 metre yüksekliğindeki Ziyaret Tepe Karçal Dağları’na tırmanan basın mensupları yüksekten, “Gözlerin ve ciğerlerin bayram ettiği yer Macahel”i seyretmenin zevkini yaşadı.
Alişan Hayırlı, Tepe Karçal Dağları’na tırmanmayı şöyle değerlendirdi:
“Yukarı tırmandıkça hem Gürcistan’ı, hem Borçka’yı hem de Şavşat’ı görebiliyor, kilometrelerce ötedeki Lekoban, Çukunet, Görgit, Cancır ve Merata yaylalarını seyredebiliyoruz
Efeler Köyü’nden çıktık. 56 kilometre sonra Borçka’ya geldik. 95 kilometre sonra Şavşat’a vardık. 26 kilometre sonra Meydancık Köyünden Maden Köyüne gittik. Aşağı Maden ve Yukarı Maden olmak üzere ikiye bölünmüş.
Evlerin tamamı ahşap yapıdan oluşmuş. 8 Kilometre sonra Cancır Yaylasına ulaştık. 50 yayla evi. Karçal ve Maden köyüne ait bir yayla. Karçal Köyüne indik, Alabalık Köyünden geçtik, Şavşat yoluna tekrar gelip oradan 30 kilometre sonra Karagöl’e geldik.”