Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi, “Kurban asla bir bağış enstrümanı değildir, bir ibadettir. Türk Kızılayı kestiği kurbanların etlerine de 800 gramlık kavurma konserveler haline getirmek suretiyle bütün yıl boyunca bir dahaki Kurban Bayramı’na kadar 18 ay raf ömrü olan bu konserve kavurmaları halkımızın içinden ihtiyacı olanlara dağıtma ve insanlarımızın sofrasına, ihtiyacı olanların sofrasına bu kavurmaları ulaştırmakla yükümlüdür” dedi.
Türk Kızılayı’nın vekâletle kurban kesim kampanyası 2014 yılında da devam ediyor. Bu yıl da binlerce mazlumun sofrasına et ulaşmasını sağlayacak olan kampanya, ‘Kurban bereketi yıl boyu sürsün’ sloganı ile başladı. Rixos Otel’de gerçekleşen toplantıya katılan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kampanya ile ilgili detayları şöyle anlattı:
“Türk Kızılayı modern çağın sorunu olan özellikle şehirsel alanlara yerleşmiş olan vatandaşlarımızın kurban kesimine yardımcı olmak ve amacına, kuralına uygun olarak İslami ve insani kısaslara uygun olarak kurban kesimleri yapılması için halkına bir önderlik, rehberlik ve yardımcı olma yolunu seçmiştir. Bu yıl da kurban kesim kampanyamızı Kurban Bayramı’na bir ay kala açıyoruz. Vatandaşlarımıza en iyisini sunuyoruz. Bu yılki kampanyamızın ismi, ‘Kurban bereketi yıl boyu sürsün’. Türk Kızılayı’nın vekâletle kurban kesim kampanyasında iki tane argümanı vardır. Birincisi kurban İslami kurallara göre kesilmelidir. Dini gerekler yerine getirilmelidir. Türk Kızılayı Et ve Süt Kurumu’nun modern mezbahalarında, kurbanlarını keserken burada görevlendirilen din adamlarımız her kurbanın hem vekâlet sahibinin ismini zikrederken hem de Allah’ın adını kurban keserken anarak bu gereği yerine getirmektedirler. Din görevlilerimizin yanında Et ve Süt Kurumu’na bağlı veterinerlerimiz hayvanların kurallarına uygun olup olmadığı ile alakalı denetlemede bulunmakta, kurban tanımına uymayan kurbanların kesilmesine izin verilmemektedir. Türk Kızılayı’nın Türkiye’nin muhtelif kombinalarında kestirdiği kurbanların tamamı veteriner gözetiminden geçmiş, onayı alınmış, kurallarına uygun, hijyenik esasları taşıyan sıhhi tanımlara uygun kurbanlardır.”
Kesim anında görevlendirilen noter vasıtasıyla kurbanın vekâlet veren kişi adına kesildiğinin resmen zapt altına alınacağını kaydeden Akar, “Kurban asla bir bağış enstrümanı değildir, bir ibadettir. Buna bu gözle bakmalıyız. Türk Kızılayı kestiği kurbanların etlerine de 800 gramlık kavurma konserveler haline getirmek suretiyle bütün yıl boyunca bir dahaki Kurban Bayramı’na kadar 18 ay raf ömrü olan bu konserve kavurmaları halkımızın içinden ihtiyacı olanlara dağıtma ve insanlarımızın sofrasına, ihtiyacı olanların sofrasına bu kavurmaları ulaştırmakla yükümlüdür” dedi.
Yurt içi kurban kesim fiyatını açıklayan Akar, “Bir vekalet için 650 TL, yurt dışı kesim ücretimiz bir vekalet sahibi için 350 TL’dir. Türk Kızılayı’na vekaletle kurban kestirmek isteyen vatandaşlarımızın izleyeceği yol bütün bankalardaki 2868 numaralı hesaplara para yatırdıkları an Türk Kızılayı’na vekalet vermiş oluyorlar. 650 TL yatırırsa yurt içi, 350 TL yatırırlarsa yurt dışı kurbanı için vekalet vermiş oluyorlar. Bu şekilde niyetlenebilirler” şeklinde konuştu.
Akar, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Somali’ye yapılan maddi yardımlar banka hesabına mı yatırıldı? Yoksa elden mi verildi?” sorusuna Akar, “Somali için Türk Kızılayı’na 100 trilyon lira nakdi, 75 trilyon liralık da ayni bağış yapıldı. Nakdi yardımlarla alakalı 30 bin kişinin barındığı çadır kent orada kurulmuştu. Bu çadır kent ile masraflarımız oluyordu. Bütün transferlerimiz banka vasıtasıyla Kenya üzerinden yapılmaktadır. Bu transferlerde eksiklik Türk Kızılayı ile alakalı yoktur” cevabını verdi.