KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Necmettin Erbakan Vakfı tarafından Trabzon’da düzenlenen ’Kıbrıs Davasının dünü ve bugünü’ konulu konferansa katıldı. Burada yaptığı konuşmada Eroğlu, 40 yıldır siyasetin içinde olduğunu belirterek, "Bugün dahi Rum lideri bir anlaşma niyetinde değildir. Zamana oynamak esas politikalarıdır" dedi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan konferansta Erbakan Vakfı Başkanı Fatih Erbakan da hazır bulunurken, Erbakan yaptığı konuşmada, “Dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit’i Londra’ya uğurladıktan sonra kuvvet komutanlarıyla durum değerlendirmesi yapan Başbakan vekili olarak dönemin Genelkurmay Başkanı’na dönerek çıkarma gemilerini yükleyin ve harekatı başlatın diyerek harekat emrini veren Başbakan Ecevit Lonra’dan döndükten sonra harekat emrini verdiğini kendisine söyleyen, böylelikle tüm hazırlıkların tamamlanmış, harekatın başlamasının an meselesi olduğunu gören ve bu sebeple geri adım atmayan, Barış Harekatı’nın asıl mimarı olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’dır” dedi
Daha sonra kürsüye gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların hiçbir zaman anlaşma niyetinde olmadıklarını ifade ederek torunlarının, çocuklarının da antlaşmayı göremeyeceklerini söyledi.
Eroğlu, "1974 ten beri siyasetin içindeyim aralıksız. KKTC kurulduktan sonra bugüne kadar Türk tarafı anavatan Türkiye ile birlikte samimi olarak anlaşma arayışı içinde olmuştur. Ama bugün dahi Rum lideri bir anlaşma niyetinde değildir. Zamana oynamak esas politikalarıdır. Çünkü bir hayalleri vardı ve bundan hala vazgeçmiş değillerdir. Rum Meclisi’nde 1967’de aldıkları Enosis kararı hala durmaktadır. Aklı başında Rumlar artık Enosis’in olmayacağını görebiliyor. Ama fanatikler hala bu hayalle yaşıyorlar. Bir gün Türk askerinin Kıbrıs’tan çıkacağını ve bu hayallerini gerçekleştireceklerini umut ediyorlar. Bugüne kadar Rumların uzlaşmazlığını körükleyen BM’nin davranışlarıdır. Barış Gücü sanki Rumların davetlisi olarak adada bulunuyor. Ortaklık devleti yıkılmış, ama o devletin varisi Rumlar olarak biliniyor. Bunları göz önüne aldığınızda ’Rumlar bizle niye anlaşsın?’ sorusu akla geliyor. Hem AB üyesi hem BM üyesi bir devlet. Benimle niye anlaşsın? Rum halkının bir anlaşmaya ihtiyacı yok. Kıbrıs Cumhuriyeti’nde esas işgalci durumda olan Rum tarafıdır. Bugün de BM Güvenlik Konseyi’nde Güney Kıbrıs Rum yönetiminin en nihayetinde müttefikleri var. Ne Rusya ne Çin güneye sempatisinden vazgeçiyor. Bir ara Fransa öyleydi. Rum halkı biliyor ki; kendi aleyhlerine bir karar Güvenlik Konseyi’ne gittiği zaman Rusya veya Çin bu kararı veto eder" diye konuştu.
"DÜNYAYA HALİMİZİ TAM OLARAK ANLATAMADIK"
Konuşmasının ardından sorulan soruları cevaplayan Derviş Eroğlu, "Kıbrıs Doğu Akdeniz’in enerji güzergahı üzerindedir. Ama tabi bize uğramıyorlar o ayrı konu. Her devlet kendi menfaatine göre düşünce üretiyor. O yüzden biz ikinci planda kalıyoruz. Dünyaya halimizi tam olarak anlatamadık. Dünya devletlerinin gözü kör değil. Geçmişte ve bugün var olanları görebilirler. Enerji güzergahının üzerinde olmasına rağmen tanınmamış devlet olmamızın sıkıntıları var. Yatırımcı gelmiyor. Tersane yapılacak yerler var. Enerji depolayacak alanlar var. Ama anlaşma olmadan gelmezler. Bizim kendi devletimize sahip çıkmamız lazım. Ne açıktayız, ne açız, ne susuzuz. Anlaşma olursa olacak, olmazsa devlet devam edecek. Bu devleti kalkındırmak için ne yapabiliriz diye düşünmeliyiz. Çok şükür ki bize her zaman destek olan anavatan Türkiye var" ifadelerini kullandı.
Konferansın son bölümünde Fatih Erbakan tarafından Derviş Eroğlu’na günün anısına bir hediye verildi.