Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından ‘Uyuşturucu ve Bağımlılık Semineri’ düzenlendi.
Öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen seminerde Psikolog Esra Altıntaş, uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddeler hakkında sunum yaptı. Psikolog Esra Altıntaş, sigara, alkol, esrar, eroin, ecstasy, kokain, bonzai gibi bağımlılık yapan maddelerin genelde bilgisizlik, yanlış inançlar ve merakla kullanılmaya başlandığını söyledi.
Madde bağımlılığın bireylerle madde arasında kurulan ve bir süre sonra bireyin hayatını tamamıyla etkileyen bir süreç olduğunu belirten Altıntaş, “Bağımlılık yapan maddelerde ilk temas deneme amaçlı oluyor. Arkadaş ortamında ise madde kullanımı artıyor. Kişi kontrolün kendinde olduğunu düşünür fakat bir kereden bir şey çıkmaz düşüncesi ile başlanılan madde bağımlılığı artarak devam eder” dedi. Madde bağımlılığının yaş aralıklarına göre oranlarını aktaran Altıntaş, 15 yaş altı bireylerde madde kullanımının yüzde 31, 16-20 yaş arası bireylerde yüzde 43, 21-25 yaş arası bireylerde yüzde 12, 26-30 yaş arası bireylerde yüzde 6 ve 30 yaş üstü kişilerde bu oranın yüzde 8 olarak gözlemlendiğini belirtti.
"BONZAİ KULLANANLAR ORTAM AYRIMI YAPAMAZ"
Günümüzde kullanımı en yaygın olan uyuşturucu tipinin bonzai olduğunu söyleyen Esra Altıntaş, “Bonzai, insan vücudunda kan basıncının düzensizliği, halüsinasyon ve hayal görme, açlık hissi, nerede olduğunu hatırlayamama, geçici felç ve körlük gibi pek çok etki yaratır. Kullanıcılar ölüm tribine girer ve bu ölüm tribinden kurtulamaz. Bonzai kullanan kişiler bulundukları ortamları algılayamazlar ve bonzai vakalarının çoğu genelde kötü sonuçlanır” diye konuştu.
GENÇLİĞİNİZE YAZIK ETMEYİN
Kullanımı hızla artan maddelere karşı ailelerin daha dikkatli olması gerektiğini ifade eden Altıntaş, gençlere “Ailenizi üzmek istemiyorsanız arkadaş ortamınıza dikkat edin. Gençliğinize yazık etmeyin” tavsiyesinde bulundu. Ebeveynlerden bağımsız bir kimlik oluşturma çabası, yeni yaşam tarzları deneme, arkadaş gurubunun tutumu gibi faktörlerin etkili olduğu madde bağımlılığının bireylerin aile düzenlerinde ve iş yaşantılarında olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyleyen Esra Altıntaş, herkesin bağımlı olmadığını fakat herkesin bağımlılığa aynı uzaklıkta olduğunu vurguladı.
Psikolog Altıntaş, madde bağımlılığının önüne geçilebilmesi için ailelere de büyük görevler düştüğünü ifade ederek, ailelerin çocuklarına iyi örnek olmaları gerektiğini belirterek, “Çocuğun kötü alışkanlıklar edinmesini istemiyorsanız öncelikle kendiniz ona iyi örnek olun. Onlara ‘hayır’ demeyi öğretin. Ne istediğinizi ve neyin yanlış, neyin doğru olduğunu güzel bir dille anlatın. Onlarla konuşun ve asla tehdit etmeyin. Çocuğun, arkadaşı dahi olsa yakın çevresindeki kişilerin herhangi bir konudaki isteklerine ‘hayır’ demesini bilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bağımlılık yapan maddelerden kurtulmanın yollarını da sıralayan Esra Altıntaş, maddenin bulunabilmesini engellemek ve kullananlarla mücadele gibi yöntemlerden bahsetti. Bağımlılığın önlenmesinde en önemli etkenin eğitim olduğunun altını çizen Altıntaş, zararlı alışkanlıklardan korunmanın en güzel yolunun bu maddelere hiç başlamamaktan geçtiğini söyledi.