Hangi alanda olursa olsun, söz konusu sınav olunca içimizi bir korku ve tedirginlik kaplar. Konuya ve alana hâkimiyette kendinize ne kadar çok güvenirseniz güvenin yine de bu stresi yaşarsınız. Her ne kadar ülkemizde sınavdan bol bir şey yapılmasa da bu hissettiklerimizi değiştirmiyor tabii ki. Bir yabancı dil eğitmeni olarak kâğıt üzerinde test tipi çoktan seçmeli yapılan sınavlardan hep şikâyet etmişimdir ve yıllar yılı KPDS, ÜDS, YDS tarzı sınav mantığına ters düşmüşümdür. Bu nedenle, düzeyinizi her yönden ölçmeye elverişli ve daha gerçekçi bulduğum uluslararası sınavlardan bahsetmek istiyorum. Bu tür sınavlar herkesin korkulu rüyası olsa da inanın öyle değil. Çünkü sizi farklı beceri yönlerinden test edebilen sınavlar güçlü yönlerinizi de ortaya koyabileceğinizden zayıf kaldığınız kısımları dengeleyebilmenizi sağlıyor. Şimdi gelelim bazı detaylara:
İngilizce dil yeterliliğini ölçmek için dünya üzerinde global olarak geçerli olan iki sınav sistemi vardır. Bunlardan biri Cambridge Üniversitesi ve British Council işbirliği ile yürütülen IELTS, diğeri ise Amerika destekli ETS TOEFL testi. İkisi de tarz olarak birbiriyle hemen hemen aynı.
TOEFL (Test of English as a Foreign Language), standart Amerikan İngilizcesini üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme yeteneğini ölçen bir sınavdır. Ana dili İngilizce olmayanların Amerikan İngilizcesi bilgisini ölçmek amacıyla, Amerika’da New Jersey Eyaleti’nde bulunan Educational Testing Services (ETS) tarafından dünyanın pek çok merkezinde düzenlenen bir sınavdır.
Dünya genelinde İngilizce dilinde eğitim veren çok sayıda kolej ve üniversite tarafından lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına ana dili İngilizce olmayan öğrencileri kabul kriteri olarak kullanılır. TOEFL sınavına ülkemizde ağırlıklı olarak lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile özel sektörde profesyonel çalışanlar katılmaktadır. Ayrıca, yine dünya genelinde pek çok kurum, organizasyon ve şirket iş başvurusunda bu sınavdan alınan iyi bir puanı İngilizce Yeterlilik belgesi olarak kabul eder. TOEFL sınavından alacağınız skora göre birçok üniversiteye başvurabilirsiniz. Çalışanlar çalıştıkları şirketlerden dil tazminatı alabilirler. Hazırlık okumaktan muaf olabilirsiniz. Üniversite diplomanızın yanında en etkili kozunuz TOEFL belgeniz olacaktır. TOEFL sınavı resmi kurumlarda 2 yıl boyunca geçerlidir. 2 yıldan sonra tekrar sınava girerek belgenizi yenilemeniz gerekmektedir. Sınava giriş sayısında herhangi bir kısıtlama yoktur.
Dünya çapında 30 milyondan fazla kişi, İngilizce dil yeterliğini göstermek için TOEFL® sınavına girmiştir. Ortalama İngilizce beceri seviyesi Orta ile İleri arasında değişir. Çoğunlukla bu sınava giren kişiler:
- Bir yükseköğrenim kurumunda eğitim almak isteyen öğrenciler
- İngilizce dili öğrenim programına kabul edilenler ve edilmeyenler
- Burs ve sertifika adayları
- İlerlemelerini izlemek isteyen İngilizce dili öğrencileri
- Vize başvurusu yapan öğrenciler ve işçiler
- Akademik ilerleme hedefleyenler
- İngilizce dil bilgisini uluslararası geçerliliği olan bir belge ile kanıtlamak isteyen herkes
Nerede yapıldığına ya da tercihe bağlı olarak sınav çoğunlukla iki şekilde gerçekleşebiliyor:
Yazılı test (TOEFL® PBT), İnternet üzerinden testin verilemediği sınav merkezlerinde ya da İnternet üzerinden testi tercih etmeyenlere seçenek sağlamak amacıyla verilir. Bu test de bilgisayarlı testin sınadığı alanları sınar, ama bilgisayarlı testten daha çok sayıda soru içerir ve yazılı kısmın puanı test kısmından ayrı değerlendirilir.
İnternet üzerinden test (TOEFL® iBT), 2006 yılından beri uygulanmaktadır ve çoğunlukla tercih edilen sınav türüdür. Bu sınav biçiminde dil bilgisi bölümü kaldırılmış; ama yeni olarak bir konuşma yeteneği bölümü eklenmiştir. Giriş de dahil olmak üzere tamamlanması toplamda 4 - 4 saat 15 dk süren dört bölüm içerir yani, Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma (Reading, Listening, Speaking, Writing). Şu an itibariyle TOEFL IBT (Internet Based Testing) sınav ücreti: 185 Amerikan Dolarıdır. Her bölüm 30 puan üzerinden değerlendirilir. Sonuç belgesinde her bölüm için ayrı sonuçlar gösterilir. Sınav bilgisayar üzerinden yapılır.
TOEFL iBT sınavı genelde çok yoğun bir talep görmektedir. Sınava girmek istediğiniz tarihten en az bir ay önce kayıt olmanız avantajınıza olacaktır. Uygun tarih sıkıntısı nedeniyle bazı katılımcılar şehirlerarası yolculuğu göze almak zorunda kalabiliyorlar. Ülkemizde bir çok ilde bu sınava girmek mümkündür. Yine de www.toefl.org resmi sitesinden kontrol edip detaylı bilgilere bu adresten ulaşmanızı tavsiye ederim. Zaten sınava girebilmek için kullanıcı adı ve profil oluşturarak TOEFL profilinize giriş yapmalısınız.
TOEFL sınavı özel hazırlık gerektiren bir sınavdır. Ancak orta düzey iyi bir alt yapınız var ise kendiniz de özellikle online kaynaklardan hazırlanabilir deneme sınavları çözebilirsiniz. TOEFL kursu seçerken öncelikle eğitim alacağınız merkezin TOEFL konusundaki tecrübe ve deneyimlerini sorgulayın derim. Örneğin, Kaç yıldır TOEFL eğitimi veriyorsunuz?, TOEFL eğitimlerinde hangi materyalleri kullanıyorsunuz?, Eğitmenleriniz TOEFL konusunda ne kadar deneyimli?
Sınav öncesinde iyi bir kahvaltı yapmanız sınav esnasında acıkmanızı engelleyecektir. Sınav süresince zamana karşı yarıştığınızı unutmayın sınavdan önceki çalışmalarınızda muhakkak zaman tutarak çalışın. Sınav uzun (4 saat 15 dakika) süreceğinden rahat kıyafetler giymeniz sınav başarınızı arttıracaktır. Sınav esnasında her türlü yiyecek ve içecek kullanımı yasaktır. Sınav süresince telefonlarınızı kapatmanız gerekmektedir.