KANAYAN YARA: AİLE İÇİ ŞİDDET VE BAŞ ETME YOLLARI

Şiddet olgusu insanlık tarihinin var olduğundan bu yana sosyo-kültürel bir sorundur ve  toplumların “insan hakları çerçevesinde” gösterdikleri gelişim aşamalarına bağlı olarak içeriği yeniden tanımlanan, tarihsel, kültürel, sosyal bakımdan yeniden inşa edilen bir kavramdır.

En yaygın  şiddet biçimlerinden olan ancak özel ilişkiler çerçevesinde gerçekleştiğinden çoğunlukla kapalı kapılar ardında kalan aile içi şiddet maalesef toplumumuzda da azımsanamayacak kadar çoktur.

Aile içi şiddet günümüzde çoğunlukla erkek tarafından kadına uygulanan şiddet şeklinde görülmektedir ve “aile içinde bir bireyin hayatının, bedeninin, psikolojik bütünlüğünün ya da özgürlüğünün güç ya da zor kullanılarak tehlikeye uğratılması” şeklinde tanımlanabilir.

Kadınların aile içinde yaşadığı şiddet türleri ise;

1. Yetersiz fiziksel ve duygusal ilgi demek olan ihmal

 2. Anlayış, sevgi ve sempati görememe demek olan duygusal-psikolojik şiddet

3. Tehdit, aşağılama, küçümseme, sindirme, bezdirme vb.den oluşan sözel şiddet

4. İtip kakma, tokatlama, yaralama, dövme, yakma vb.den meydana gelen fiziksel şiddet

 5. Fiziksel şiddetin bir üst boyutu olan ensest, tecavüz, pornografik görüntüler izlemeye zorlama gibi çeşitleri bulunan cinsel şiddet

6. Erkeğin ekonomik kaynaklarını ve parasını düzenli olarak kadın üzerinde bir tehdit ve  kontrol aracı olarak kullanmasıyla ortaya çıkan ekonomik şiddet olarak sıralanabilir.

Aile, bireyin temel fizyolojik ihtiyaçlarının karşılandığı, kişinin kendini güvende hissettiği, korunup kollandığı; sevgi ve saygı gördüğü en temel kurumdur; Bu neden bireyin aile içinde uğradığı travma, dışarıdan gelen herhangi bir travmadan çok daha yıkıcı algılanır, güven duygusu yıkılabilir ve zaman içerisinde kişi kendini suçlu hissedebilir.

Şiddet ile Baş Etme Yolları

  • Yaşadıklarınızın sorumlusu olarak kendinizi görmeyin. Şiddetin suçlusunun siz olmadığınızı unutmayın. Şiddet suçtur ve kimsenin size bu şekilde davranmaya hakkı yoktur.
  • Yaşadıklarınızı anlatmaktan utandığınız için saklamayın. Güvendiğiniz kişilerle yaşadıklarınızı paylaşıyor olmanız bu durumla baş etme konusunda size yardımcı olacaktır.
  • Görmezden gelmeye ve yaşadıklarınıza katlanmaya çalışmayın. Kimse şiddete katlanmak zorunda değildir.
  • Fiziksel ve cinsel şiddet görüyorsanız, şiddete maruz kalmış kadınların sığınabileceği bu konuda size yardımcı olacak merkezlere başvurmaktan çekinmeyin.

Köşe Yazıları Haberleri