Kravat mı dediniz?

 KRAVAT MI DEDİNİZ?
 
Sanayileşme ve kentleşmeyle birlikte popüler olan ve genellikle “resmi” sayılan kravatlar bugün birbirinden şık renk ve modelleriyle beylerin gardıroplarında her an ve her durumda kullanılmak üzere hayatımızda bulunmaktadır. Kravatın günlük yaşama dahil olmasıyla erkekler açısından büyük bir sorun da ortaya çıktı. Sabah uyanan erkekler, artık o gün giyecekleri kıyafete uygun bir kravat seçmek zorundalar. Bir başka sorun da seçilen kravatın düzgün ve doğru uzunlukta bağlanabilmesi. Ülkemizde layıkıyla kravat bağlayabilen kaç kişi var ki?
Peki, 2015-2016 sonbahar/ kış erkek modasında kravatların durumu nedir? Yeni sezonun kravat modasında klasikler çöpe atıldı; Öne çıkan ise, geçen yıl da olduğu gibi, 80’li yılların rocker stilini çağrıştıran ipince ve oldukça sade kravatlardır. Bu sezon kravatlar 3 ila 7 cm’ye kadar daralıyor. Spor kıyafetlerle de rahatça kullanılabilen ince, sıra dışı kravatlar, derli toplu görüntüden biraz uzak, aykırı tarzı ile karşımıza çıkıyor. Yakası açık gömleklerle hatta sıfır yaka tişörtlerle bile kullanılabilecek olan düz renk kravatlar “sadece klasik kıyafetler ile kullanılabilir” tezini de çürütmüş oluyor. Birçok yerli-yabancı markanın koleksiyonlarını süsleyen, farklı renk efektleri ile karşımıza çıkan kravatları bu sezon erkekler, zorunluluktan çok zevkleri için kullanacak gibi görünüyor.
 
Ayrıca, son dönemlerde kadınlar da artık kravat kullanmayı tercih ediyor. Bu akıma kayıtsız kalmayan modacılar da kadınlar için özel kravat tasarımlarını bir bir vitrine çıkardı haliyle. Taşlı, simli, boncuklu modellerden aykırı renklere kadınların üzerinde de çeşit çeşit kravat görmek artık mümkün. Hatta biraz daha ileriye giden tasarımcılar, kravat desenli tişörtlerden kravat formundaki kolyelere kadar modellerle de kadınlara farklı alternatifler sunuyor.
Kaliteli bir kravat nasıl olmalı?
 
1- Eni 8,5-10 cm, boyu 140 cm. olan klasik bir kravat yüzde yüz ipek olmalıdır.
2-  Üretimde kusursuz ve düzgün dokunmuş kravatlar, kalitenin göstergelerinden biridir.
3- Son dönemlerde, ipek kravatların yanı sıra yün, yün-kaşmir, yün-ipek-keten ya da ipek-keten gibi karışımlardan da kaliteli ürünler çıkıyor. Kumaş yapısını oluşturan ipliklerde ki bu çeşitlilik desen ve dokuda da farklılık yaratıyor.
4- Astar, tela ve dikiş özellikleri de kravatın önemli ayrıntılarındandır. Ürünü oluşturan yardımcı malzemelerin de en az ana malzeme olan kumaş kadar kaliteli ve özenli olması gerekir.
5- Kalitenin son ve önemli göstergesi ise, astara markanın dokunmuş olmasıdır. Astara sonradan iliştirilen marka etiketleri yerine, ürünün astarına nakışlanmış markalar kalitenin artışını gösterir.
Kravat takmanın incelikleri
 
1-      Dik durduğunuzda kravat ucu pantolon kemerinin alt hizasına gelecek şekilde bağlanmalı.
2-      Çözüldüğü zaman ilk boyuna geri dönmeli. Uzama, çekme veya herhangi bir deformasyon yaşanmamalı.
3-      Parlama yapmaması ve deforme olmaması için kesinlikle ütülenmemeli.
4-      Kullanmadığınız zamanlarda veya geceleri çıkardığınızda kesinlikle bağlı bırakılmamalı. Aksi halde kalıcı iz yapabilir.
5-      Örgü kravatlar, uzamasını ve sarkmasını engellemek amacıyla yuvarlak veya toplu şekilde muhafaza edilmeli.
6-      Kot pantolonla birlikte, bez kumaştan yapılmış sportif bir model tercih edilmeli. Parlak ve klasik modeller sizi oldukça rüküş yapacaktır.
7-      Asla astarı görünmemeli. Her ne kadar pahalı bir marka olursa olsun…
8-      Diyagonal dokuma kravatlar takım elbiselerle kullanılmamalı.
9-      Yün ve kaşmir kravatlar soğuk günlerde, kalın ve ağır kumaşlarla kullanılmalı. Yazın asla kullanılmamalı.
10-  Kumaş özeliklerinden kaynaklanan keten ve keten karışımlı kravatlar ise sadece yaz mevsiminde ve pamuklu, keten kıyafetlerle tercih edilmeli.
11-  Kibarca heybetli bir bedene sahip iseniz, lütfen incecik kravatları tercih etmeyiniz. Önünüzden sarkan ip gibi duracaktır ve sizi olduğunuzdan daha geniş gösterecektir. (Tam tersi durum da minyon yapıdaki beyler için geçerlidir.)
12-  Uymanız gereken altın kural; gömlekteki ve kravattaki desen boyutlarının birbirinden farklı olmasıdır. Bu durum, çizgiler ve kareli kumaşlar için de geçerlidir. Birbirini gölgeleyecek yada kargaşa yaratacak desenlerden  uzak durmak gerekir.
Çoğu erkek için eve girer girmez gevşetilip atılan, yemek yerken genellikle nasibini alan ve beyler için en kolay hediye olarak görülen  kravatları özel askı ya da çekmecelerde muhafaza ediniz.


 

Köşe Yazıları Haberleri