Kto Aralık Ayı Meclis Toplantısı

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Aralık ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, "11 aylık sürede 1 milyar 711 milyon TL ihracatımız söz konusudur" dedi.
KTO Aralık ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Bütçe komisyonu mizan raporunun okunması ile başlayan toplantıda, 2014 faaliyet raporu okunarak oybirliği ile kabul edildi. Toplantıda bir konuşma yapan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, "Meclis üyelerimiz yeni hizmet binası inşaatı yapılmasıyla alakalı, meslek komitelerinin çalışmalarıyla alakalı görüşlerini bildirdiler. ARGE çalışmalarıyla ilgili görüşlerini bildirdiler. Proje yarışmamız bitti. Çok zorlu çalışma neticesinde ihale şamasına geldik. İhale aşamasında tabi emanet usulüyle yapılmasının çok riskli olduğunu, bizi çok yoracağını düşünüyorum. Bir yerde daha ifade ettim ama burada da ifade etmek istiyorum. Benim gönlümden geçen, benim hayalimde olan bir dünyada yaşamıyoruz maalesef. Yani ben öyle bir dünya hayal ediyorum ki, herkesin birbirine güvendiği, her şeyin adaletli şekilde tecelli ettiği ve neticesinde yapılan işlerden hayır ve bereket doğduğu bir dünya hayal ediyorum. Ama maalesef bugün yaşadığımız dünya çok da fazla benim hayal ettiğim dünya değil. Dolayısıyla emanet usulü ile yaptırmanın çok riskli olduğunu ve birçok şaibeye yol açabileceğini düşünüyoruz, arkadaşlarda böyle düşünüyorlar. Dolayısıyla bir ihale yoluyla anahtar teslim şeklinde burayı ihale etmek istiyoruz. Aynı şekilde bakınız proje yarışması konusunda dediler ki; Kayseri’de 8-10 tane proje firmasını davet edelim onlara verelim dediler. Tamam, 8-10 tanesini davet edeceksiniz de diğer 8-10 tanesi ne olacak. Çünkü Kayseri’de herkes her şeyi söyleyebilir, beni niye davet etmedin derler. Kayseri geneline açalım dedik o da içimize sinmedi. Türkiye genelinde açmaya karar verdik gerçekten çok doğru bir iş yaptık. Yarışmamız Türkiye’nin genelinde konuşulur oldu, görüşülür oldu ve özellikle mimarlar tarafından da takdir edildi. Onun için bakınız gerçekten iyi niyetler şöyle yapalım böyle yapalım diyoruz ama biraz önce o hayal ettiğim dünyada değiliz maalesef. Onun için adımlarımızı atarken çok dikkatli atmak zorundayız onun için mümkün olduğu kadar herhangi bir şaibeye mahal vermeyecek her türlü önlemi alarak bu inşaatı hayırlısı ile tamamlamak istiyoruz, öncelikle bunun altını çizmek istiyorum" dedi.
Hiçyılmaz, "Kayseri’de savunma sanayi ile alakalı zaten alt yapımız var dediğiniz gibi; tayyare fabrikamız, ana tamir fabrikamız bunlar zaten bir alt yapı oluşturmuştu. İnanın bu konularda da faal olduk. Sayın savunma bakanımızla görüştük. Kayseri’de mutlaka savunma sanayinin bir bölümünün yapılması gerektiğinden bahsettik. Ama kendileri o günkü şartlarda ben öyle hatırlıyorum. Zaten birçok işi dışarıya verdiklerinden, artık kendilerinin yapmayıp da özel sektöre bazı şeyleri yaptırmak istediklerinden bahisle böyle bir durum olduğunu artık yapmak istemiyoruz dediklerini hatırlıyorum ama yine de mutlaka bir şeyle yapılabilir diye ben de düşünüyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte bu konu üzerindeki çalışmalarımıza devam edeceğiz inşallah. Çünkü gerçekten Kayseri’de böyle bir alt yapımız var, savunma sanayi ile alakalı sanayimizi geliştirebiliriz diye bende düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
ARGE çalışmalarına da değinen Hiçyılmaz, "Kayseri Ticaret Odası’nın kendisinin bir ARGE kurmasını hiç düşünmedik. Ancak ARGE çalışmalarının özel sektörün kendisinin yapması noktasında teşvikler veriliyor. Yani her özel sektörde çalışan fabrikalarımız kendi ARGE birimlerini kurmaları noktasında teşvikler veriliyor. Hatta sanki böylede olursa daha başarılı olunur diye düşünüyorum. Yapılacak ürünlerde yönetilecek ürünlerde ARGE çalışmalarını kendilerinin yapması daha uygun olur diye düşünüyorum. Değerli arkadaşlar epey bir zaman geçti ama birkaç hususa değinmek istiyorum" diye konuştu.
Meslek komitelerinin çalışmaları hakkında bilgiler veren Başkan Hiçyılmaz, "Gerçekten biz meslek komiteleri çalışmaları olarak çok büyük faaliyet içerisindeyiz. Alper Bey’inde söylediği gibi tabi bu bir örnektir. Madencilik sektöründeki sıkıntıları muhtelif yerlerde dile getirdik. Meslek komitelerinde bunları zaten konuşuyoruz. Bu sorunların çözülmesi bakımından gerekli yerler ile temasımız vardı. Ancak geçenlerde Enerji verimliliği toplantısı Kayseri Ticaret Odasında gerçekleşti. Sayın Bakanımızın da davetli olduğu, kendisinin bulunduğu bir toplantıydı. O toplantı bittikten sonra yönetim kurulu başkanlık makamına kendisini alarak madencilik sektörüyle ilgili sıkıntıları bizzat kendisine iletme imkanı bulduk. Sadece madencilik değil bu arada başka sektörlerdeki arkadaşlarımızın ileri gelenleri de meslek komitesi üyeleri de sayın bakanımızla orada görüşme yapmak suretiyle sıkıntılarını anlatabildiler. Bu çalışmaları bizim daha sağlıklı yapabilmemiz gerekir. Ama biz bu çalışmaları yaparken hem meclis üyelerimizi hem meslek komitesi üyelerimizin, başkanlarının bizi bu mana da teşvik etmesi, bize heyecan vermesi gerekir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Hiçyılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hükümetimiz birkaç hafta önce ekonomide dönüşüm programı altında bir program açıkladı. İthalata bağımlılığın azaltılması, yerli kaynaklara dayalı enerji üretimi, enerjinin verili kullanılması, sağlık enstitüsünde yapısal dönüşüm, sağlık turizminin geliştirilmesi gibi konularda hükümetin açıklamış olduğu bazı tedbirler oldu. Bu tedbirler ile beraber bundan sonraki süreçte ekonomimizin daha da ivme kazanacağı konusuna ümit beslemek istiyoruz.
Arkadaşlar 2014 yılı biz iş adamları bakımından rahat geçti, kolay geçti dersek yanlış olur. Yani sıkıntılı geçti. 2013 yılının mayıs ayının gezi olaylarından başlamak üzere 17-25 Aralık darbe operasyonları, ondan sonra 30 Mart belediye başkanlık seçimi, 10 ağustos cumhurbaşkanlığı seçimi ve Suriye’den Türkiye’ye gelen 2 milyon kadar insanın vermiş olduğu sıkıntılar, 2014 yılını sıkıntılı hale getirdi. Zaten dünyada kriz yaşanıyor. Ekonomik konjonktür bakımından dünya rahat değil. ABD’de büyüme oranları fena değil. Yüzde 5 kadar büyümeye başladılar ama Avrupa Birliği istenen düzeyde henüz değil. Yüzde 0,4’ler gibi bir büyüme var. Ancak bizde de ihracatımızın çoğunluğu Avrupa Birliği ülkelerine yapıyoruz. Ama buna rağmen 2014 yılındaki büyümemizi ihracat ve kamu yatırımlarından elde ettik. Yüzde 3 kadar bir büyüme elde ettik. Etrafımızdaki yangınlara baktığımız zaman ve biraz önce söylediğim faktörleri de göz önüne getirdiğiniz zaman 2014 yılındaki yüzde 3’lük büyümeyi başarı olarak görmemiz lazım. Tabi ekonomiyi yönetenler, gerçekten işinin başında ve gerekli tedbirleri almak suretiyle Türkiye’nin daha fazla zarar görmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Onun neticesinde de yüzde 3 lük bir büyümenin sağlandığı kanaatindeyim.
“2014 yılı ilk 11 aylık sürede 1 milyar 711 milyon kadar ihracatımız söz konusu. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre 113 milyon dolarlık artış gösterdi.12 aylık ortalamaya bakıldığında 1 milyar 860 milyon dolar civarında ihracatımızın söz konusu olacağı görünüyor. Burada sevindirici bir olay veya bizi endişeye sevk eden bir olayı düzeltmek gerekiyor. 2014 yılı ilk 11 aylık dönemde en fazla ihracat yaptığımız ülkenin yine Irak olduğu gözüküyor. 273 milyon dolarla. Arkasında Almanya, ABD, Belçika, İtalya , Türkmenistan gelmektedir."
’2014 yılında biz harcamalarımızı kıstık’ diyen Hiçyılmaz:
"Çünkü inşaatımız var diye düşündük hatta kendimize bir slogan çıkardık her hangi bir yardım dileyen olursa aman inşaatımız var elimiz dar diye tutumlu olmaya çalıştık. 2015 yılı tahmini bütçeye baktığınızda yine aynı şekilde hareket edeceğimizi görürsünüz. İnşallah birkaç ay içerisinde inşaatımıza başlamak üzere temel atma noktasına geleceğiz. Ticaret odası yeni binasının yapılmasında TOBB başkanının kaynak sağlayacağı konusunda kendisine yöneltilen soruyu da yanıtlayan Hiçyılmaz, “Böyle hizmet binaları yapılırken Odalar Borsalar Birliği’nin bir yardımı oluyor. Ama ben başkanla bu manada üç dört kez görüşmeme rağmen sağlıklı bilgi alamadım. Ya bize bir jest yapacak biraz daha fazla verecek. Onun için alamadım ama belirli kriterlere bağladığından bahsetti. Üye sayısında göre bu işler oluyor gibi geliyor bana. Üye sayısına göre verilebilecek rakam ne ise verecekler. Ama biz 2014 yılında her hangi bir talepte bulunmadık. Çünkü belki 2015’e geçince bizim bu zamlar gibi bir zam olursa diye düşündük. Bu nedenle 2015’e girdikten sonra böyle bir talebimiz olacak inşallah" dedi.

Haberleri