Kurban Bayramı’nda Kurbanlık Sıkıntısı Yaşanmayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan temini konusunda sıkıntı yaşanmayacağını bildirerek, ülke genelinde kurban olarak kesilebilecek 1 milyon 207 bin 608 adet büyükbaş ve 3 milyon 645 bin 918 adet küçükbaş havan bulunduğunu açıkladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kurban Bayramı öncesinde ülke genelinde kurbanlık hayvan temini konusunda bu yıl da sıkıntı yaşanmayacağı belirtildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden alınan verilere göre ülke genelinde bu yıl kurban olarak kesilebilecek 1 milyon 207 bin 608 adet büyükbaş ve 3 milyon 645 bin 918 adet küçükbaş hayvan bulunduğu ifade edildi. Geçen yıl Kurban Bayramı’nda Türkiye genelinde toplam 851 bin 948 adet büyükbaş ve 2 milyon 331 bin 917 adet küçükbaş hayvan kesilmişti.
Açıklamada, mevcut hayvan varlığının 2014 yılı kurban ihtiyacını rahatça karşılayacağının öngörüldüğü kaydedildi. Kurban ihtiyacının karşılanmasında talep fazlası bir arz olduğundan kurbanlık hayvan fiyatlarının da piyasa normallerinde seyretmesi beklendiğine dikkat çekilen açıklamada, Bakanlığın olası fiyat hareketlerine karşı piyasayı hassasiyetle izlediği vurgulandı.
TRAKYA’NIN KURBANLIK HAYVAN İHTİYACI YURT İÇİNDEN KARŞILANACAK
Şap hastalığından arilik belgesine sahip Trakya illerinin (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale’nin Avrupa yakası ve İstanbul’un Avrupa yakası) kurbanlık hayvan ihtiyacı da yurt içinden karşılanacak. 2014 yılı itibariyle Trakya’da bulunan illerde kurban olarak kesilebilecek 57 bin 801 adet büyükbaş ve 168 bin 930 adet küçükbaş hayvan bulunuyor. 2013 yılında Trakya’da Kurban Bayramı’nda toplam 52 bin 674 adet büyükbaş ve 105 bin 327 adet küçükbaş hayvan kesilmişti.
Yetiştiriciler tarafından Trakya’ya kurbanlık hayvan sevki yapmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerine ülke genelinde 30 bin 813 büyükbaş, 13 bin 124 küçükbaş hayvan için başvuruda bulunuldu. Daha önceki yıllarda olduğu gibi Bakanlıkça yayımlanan ve tüm kamuoyuna duyurulan 2010/7, 2010/13 ve 2013/16 sayılı genelgelerde belirtilen şartları taşıyan ve Şap Enstitüsü Müdürlüğü’nce yürütülen test çalışmaları sonucunda sağlık statüsü uygun bulunan hayvanların bu yıl da Trakya’ya sevkine izin verilecek.
HAYVAN SEVKİNDEN ÖNCE SAĞLIK KONTROLÜ
Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların önce muayene ve gerekli kontrollerinin yapılması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, resmi veteriner hekimler tarafından yapılacak muayene ve kontrolden sonra sağlıklı bulunan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek, iller arası nakline müsaade edileceğinin altı çizildi. Menşelerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında sığır cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için ise nakil belgesi bulunmayan hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyeceği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Kurbanlık hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilecek. Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecek. Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanlar; hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, hayvan park ve panayırlarının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerde alınıp satılabilecek. Önceden belirlenen bu yerlerin dışında kurbanlık hayvan alım ve satımlarına müsaade edilmeyecek. 2014 yılında ülke genelinde kurban hizmetleri, 07.08.2014 tarihli ve 29081 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘2014 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’ çerçevesinde yürütülecek.”

Haberleri