Giresunlular, Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen ve Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesi Doğanlar köyüne defnedilen Giresunlu şehitler için bugün kente gelerek anma programı düzenlediler. Törenlere yaklaşık 5 bin Giresunlu katıldı.
Giresunlular, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Kurtuluş Savaşı şehitlerini anmak için Afyonkarahisar’a geldi. Giresunlular Federasyonu Genel Başkanlığı öncülüğünde İscehisar’a bağlı Doğanlar köyündeki Giresunlular Şehitliği’nde gerçekleştirilen anma törenine AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Adem Uslu, İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik, Giresunlular Federasyonu Genel Başkanı Hasan Turan, yönetim kurulu üyeleri ve Kurtuluş Savaşı’nda şehit olan Giresunluların 5 bine yakın akrabası ve yakınları katıldı. Duygulu anların yaşandığı anma töreninin açılış konuşmasını yapan Giresunlular Federasyonu Genel Başkanı Hasan Turan, Giresunlular olarak Kurtuluş Savaşı’nda büyük fedakarlıklar yaptıklarını kaydetti. Giresunluların tarihte iki gönüllü alay kurduğunu ve bu alaylardan birisinin komple savaşta şehit olduğunu anlatan Turan, “Kurduğumuz gönüllü alaylar, gönüllü alay buranın altını özellikle çiziyorum, yani herhangi bir zaruret, askerlik mecburiyeti olmadan kendisi gönüllü olarak 20 yaşın altında ve üstünde birçok insandan oluşan 42. ve 47. Alaylar bunlar. Sakarya başta olmak üzere vatanın birçok cephesinde mücadele etmiş. Alayın bir tanesini komple şehit vermişiz, 42. Alayı. 47. Alay’dan da sadece 300 kişi evine dönmüş, dolayısıyla böyle bir ceddin çocukları olarak onların aziz hatıralarına her yıl coşkuyla anıyoruz” dedi.
“ARAMIZDAN HANGİSİ SAĞ KALIRSA MEZARLARIMIZI YAPSIN”
Turan, şehitlerin hikayesini anlattığı konuşmasına şöyle devam etti:
“Törenleri her yıl 29 Ağustos’ta yapıyorduk, bu sene resmi yetkililerimizle konuşarak anma etkinliklerini törensel bir literatüre kavuşturmak istediğimizi, çocukların dedeleri ile gurur duymasını ve onlara örnek aldığı törenler boyutuna çıkartmayı niyet ettiğimizi, bunun için tarih değişikliği yapma arzusunda olduğumuzu ilettik. Tören tarihini 30 Ağustos gününe çektik. İnşallah bundan sonra hep Cumartesi ve Pazar olacak. Biz Giresunlular olarak binlerce hemşehrimizle bugün 100’e yakın otobüsümüz buraya intikal etti. Zannedersem 80-90 civarında oda hesabı ettiğimiz zaman, özel araçlarıyla gelen kişilerle birlikte 5 bin kişiye yakın insan kitlesi yapıyor. Bulunduğumuz yerde toplu halde yatan 14 şehidimiz, birde bu şehitlikte bu şehitlerle beraber düşmanla çarpışan Ahmet amcamız var. Şehitler daha önce kendi aralarında bir akitte bulunuyorlar ve diyorlar ki, ‘Aramızdan hangisi sağ kalırsa mezarlarımızı yapsın ve onun kaybolmasına müsaade etmesin’. İşte o köye su almaya gittiğinde Allah’ın takdiri olarak belki de bu sözün tecellisi olacak şekilde geldiğinde arkadaşlarının şehit olduğunu görüyor. O da kendisinin daha sonra vefat ettiğinde gazi olarak buraya defnedilmeyi arzu ettiğini belirtiyor ve buraya defin ediyorlar. 14 şehidimiz, birde gazimiz 15 kişi var, ancak biraz önce bahsettiğimiz gibi 47. Alay bin 300’e yakın kişiden oluşuyor. Yolda katılanlarla birlikte 2 bin kişiye yakın mevcudu var. 300 kişi civarında evine dönüyor, gerisi bu bölgede şehit durumda. Ama toplu halde bilinen isimleri ile birlikte bilinen 14 kişi burada. Yoksa bu bölgede köylerde sahipsiz mezarlıklarda, köy mezarlıklarında yüzlerce şehidimiz var.”
Etkinliğin ardından Turan ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri şehit mezarlarını ziyaret ederek dua ettiler. Etkinlikte Giresunluların Kurtuluş Savaşı döneminde oluşturdukları alayların kıyafetlerini giyen ve tüfekle mezarların başında nöbet tutan 14 genç ise törene katılan herkesin ilgi odağı oldu. Etkinlik okunan mevlit ile devam etti. Törende ayrıca Giresunlular Federasyonu Genel Başkanlığı tarafından katkılarından dolayı protokol üyelerine teşekkür plaketi verildi.