Kuşadası’nda 27 okul müdüründen 17 okul müdürüne 75 puanın altında puan verilerek görevlerine son verilmesi tartışmaya neden oldu.
Okul müdürlerinin görevlerine son verilmesi üzerine MHP Kuşadası ilçe Başkanı Cemal Sarı bir basın toplantısı düzenledi. MHP ilçe binasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan MHP Kuşadası ilçe Başkanı Cemal Sarı, “ Kuşadası’nda 27 okul müdüründen 17 okul müdürüne 75 puanın altında değerlendirme yapılmak suretiyle görevlerine son verilmiştir. 2014-2015 eğitim dönemine günler kala, Milli Eğitim Bakanlığı’nda okul müdürleri ile ilgili yapılan değerlendirmeler sonucu, milli eğitimde tarihin en büyük kıyımı yapılmıştır. Bilindiği gibi görev süresi uzatılacak okul müdürleri; ilçe milli eğitim müdürleri, ilçe milli eğitim şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yadımcısı ile öğrenci meclis başkanı tarafından değerlendirilmiştir. Değerlendirmeye etki eden puanlar dağılımı; en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmenin değerlendirmesi (aritmetik ortalaması) 10 puan öğretmenler kurulunca seçilecek iki öğretmenin değerlendirmesi (aritmetik ortalaması) 10 puan, okul aile birliği başkan ve başkan yardımcısının değerlendirmesi (aritmetik ortalaması) 10 puan, öğrenci meclis başkanının değerlendirmesi 10 puan iken; ilçe milli eğitim müdürünün değerlendirmesi 25 puan, insan kaynaklarından sorumlu milli eğitim şube müdürünün değerlendirmesi 20 puan, diğer milli eğitim şube müdürünün değerlendirmesi 15 puan idi.Böyle bir değerlendirmenin büyük bir hata olacağı, öğretmenlerin, öğrencilerin, velinin sadece göstermelik etkisinin olacağı, asıl değerlendirmenin büyük bir kısmını, hak ederek o makamlara gelmediğini bildiğimiz siyasetin ve yandaş bürokrasinin kumandası altında olan kişilerin yapacağı zaten belliydi. Nitekim de öyle oldu “ dedi.
Okul müdürlerine yandaş sendikaya geçme baskısı yapıldığını da ileri süren MHP Kuşadası İlçe Başkanı Cemal Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Kuşadası’nda 27 okul müdüründen 17 okul müdürüne 75 puanın altında değerlendirme yapılmak suretiyle görevlerine son verilmiştir. Duyumlarımıza göre, görev bırakılan müdürlere de yandaş sendikaya geçme yönünde baskılar devam etmektedir. Değerlendirmeler, objektif değil, siyasidir ve usulsüzdür. Değerlendirme sonuçlarına göre; torpili olan, iktidara yakın duran, malum sendikaya üye olan okul yöneticilerine 75 puanın üzerinde yüksek puan verilerek, görev süreleri uzatılmıştır.
Diğer taraftan, 20-25 yıllık okul müdürlerinin bilgisi, becerisi, tecrübesi, kıdemi hiçe sayılmış ve bu yöneticilerin görevine son verilmiştir. Bu durum eğitimde büyük infiale, kutuplaşmalara, çatışmalara yol açacaktır. Bundan sonra, okul yöneticiliği koltuğunda artık hak eden değil; torpili olan, siyasi ve ideolojik davranan, iktidara yakın duran oturacaktır. Herkes takdir eder ki; 2-3 aylık bir milli eğitim müdürünün ya da ilçe milli eğitim şube müdürünün, okul müdürünün yöneticilik vasıflarına sahip olup olmadığını bilmesi mümkün değildir. 2-3 aylık ilçe milli eğitim müdürü, okul müdürlerine hangi kriterlere göre puan vermiştir. Bir öğretmenin sicilini dahi doldurma tecrübesi olmayan milli eğitim müdürü ve şube müdürleri, okul müdürlerine kıyım yaparken, vicdanı olarak rahat olmuşlar mıdır? Adalet ve liyakat ölçülerine göre yapılması gereken bu değerlendirmeler, duyduğumuz şekliyle yandaş sendika ile AKP ilçe başkanı ve yöneticileriyle birlikte mi yapılmıştır?“