Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmekte olan ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)’nun da ortak olduğu KUYAP, Samsun’da “Sinerji Günleri” kapsamında yürüttüğü iş geliştirme programlarının kapanış toplantısı ve sertifika töreni yapıldı.
Samsun TSO Davut Altan Meclis Toplantı Salonunda yapılan sertifika törenine TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, firma yetkilileri ve meslek lisesi öğretmenleri katıldı.
Kapanış toplantısı ve sertifika töreninde konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “KOBİ’lerin Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi (KUYAP), Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. TOBB’un liderliğinde Samsun TSO’nun da içerisinde yer aldığı 5 odamızın koordinatörlüğünde 15 merkezde yürütülmektedir. Bizler de odamız olarak bölgemizdeki firmalarımızı geleceğe, ticaretin değişen kurallarına hazırlamak için KUYAP Projesi’ni bölgemizde yürütmekteyiz” dedi.
Bugüne kadar Samsun, Kastamonu ve Trabzon bölgelerinde 56 adet İş Geliştirme Programı gerçekleştirdiklerini ifade eden Murzioğlu, “Firma sahiplerimiz ve çalışanlarına ayrı paketler olarak gerçekleştirdiğimiz programlarımıza binden fazla firma sahibimiz ve çalışanımız katıldı. İş geliştirme programlarımızın yanında, firma temsilcilerimiz, en iyi uygulamaları ziyaret ediyorlar, rekabetçi firma ve bölgeleri yerinde görüyorlar. Ayrıca inovatif model çalışmamız ile firmalarımızın yanında, firmalarımız ile birlikte çalışıyoruz. KUYAP Sinerji Günleri kapsamında da, 45 eğitmenimiz ile birlikte firmalarımızı, kurumlarımızı ziyaret ettik, birlikte neler yapabilirizi tartıştık. Bu çalışmamıza göstermiş olduğunuz ilgi için hem eğitimcilerimize hem de firmalarımıza ayrıca teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.
Gençlerin Türkiye ekonomisinin en büyük sermayesi olduğunun altını çizen Murzioğlu, “Samsun olarak birlikte geleceğe yürüyoruz, Samsun’un ekonomik geleceğini birlikte inşa ediyoruz. Bu gelişimin olmazsa olmazı eğitim. Bizler sanayiciler olarak, değerli öğretmenlerimizin yetiştirdiği gençlerimiz ile varız, bu gençlerimiz ile var olacağız. Bugün okullarımızda yetiştirilen, mesleki yeterliliklerle donatılan gençlerimiz, yarın biz sanayicilerin firmalarında ustalar, müdürler, yöneticiler olacaklar. Bu sebeple gençlerimiz bizlerin, ekonomimizin en büyük sermayesi. Bu kapsamda özellikle meslek liselerimize ayrı bir başlık açmamız gerektiğini düşünüyorum. Meslek liselerinde yetişecek gençler bölgemizin en önemli değerleri. Bizler bu gençlerimiz ile üreteceğiz, bu gençlerimiz ile satacağız, bu gençlerimiz ile 2023 yılındaki 6 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacak, bu hedefi birlikte aşacağız. Bu hedefimize, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da meslek liselerimiz ile birlikte, omuz omuza ilerleyeceğiz. Bizler inanıyoruz ki, ekonomimiz ile ürettiklerimiz ile ihracatımız ile Samsunumuzu marka bir şehir olarak, dünden bugüne getirdiğimiz gibi bugünden yarına çok çok ilerilere hep birlikte götüreceğiz” şeklinde konuştu.
KUYAP projesinin Samsun’a bağlı merkez ilçelerdeki öğretmenlere yapıldığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, şunları söyledi;“KUYAP projesi ile birlikte ilimizde Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy ilçelerimizden 45 meslek dersi öğretmenlerimizin katılımı ile bu projemiz gerçekleşti. Bilgi ve teknoloji bilgi temelli ekonomik sistemlerini oluşturma, rekabette üstünlük sağlamak ülkeler arasında amansız bir yarış olarak devam etmekte. Ülkemizin de iş dünyamızın, ilimizin de bu yarışta olabilmesinin temel şartları bu değişimi yakalamak ve bu alanda başarıya odaklanmasıdır. Kalkınma hedeflerimiz, iş dünyamızın hedefleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan meslek elemanlarının yetiştirilmesi ve bu yetiştirmenin alan ve dalların okullarımızda gerekli bilgiyi, tutum ve iş alışkanlıkları olarak geliştirilmesi için mesleki eğitim kurumları oluşmuştur. Müdürlüğümüzün 2014 - 2018 stratejik planında da halen mevcut yüzde 46 olan mesleki eğitim oranımızın plan dönemi sonunda yüzde 60’a ulaşması hedeflenmektedir. Ülke genelinde 51 alan ve 203 dalda eğitim öğretim vermekte, ilimiz genelinde ise 37 alanda 111 dalda mesleki eğitim verilmektedir. 2014 yılında yapılan değişim ile birlikte tüm okul türleri meslek lisesi çatısı altında birleştirilmiştir. İlimizdeki 55 okulumuzda 37 alan ve yaklaşık 30 bine yakın öğrenci kitlesi ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu büyük kitlenin iş dünyasının istediği nitelikte ya da hayatın gerçekleri doğrultusunda yetiştirilmesi önemli görevlerimizden bir tanesidir”
Konuşmaların ardından 5-16 Ocak tarihleri arasında KUYAP Sinerji Günleri projesinde eğitin gören 45 Meslek ve Teknik Lisesi öğretmenlerine sertifikaları verildi.