“malatya’nın Mirası Arslantepe” Projesinin Çaliştayi Sona Erdi

Battalgazi Belediyesi ile Arslantepe Destekleme ve Geliştirme Derneği tarafından Malatya’da gerçekleştirilen “Malatya’nın Mirası Arslantepe” adlı Teknik İstişare Çalıştayı yapılan değerlendirme toplantısı ile sona erdi.
Bir gün süren çalıştayda, “Malatya’nın Mirası Arslantepe” projesi her yönüyle masaya yatırıldı. Double Tree by Hilton Malatya’da gerçekleştirilen Çalıştayın değerlendirme toplantısına Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Dr. Adnan Aslan, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, proje ortakları ve davetliler katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülen ‘Gelecek Turizmde-Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’ ikinci dönem projelerden biri olan “Malatya’nın Mirası Arslantepe” projesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Dr. Adnan Aslan, “Son dönemde bakanlık olarak ülke genelinde yürüttüğümüz çalışmaları biraz daha değiştirdik" dedi.
Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hem daha önce iki bakanlık olmanın verdiği çalışma, hem yasaların verdiği, hem de çalışma temposuyla yatırımlar ayrı çalışırdı. Kültür varlıkları ayrı çalışırdı. Sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı birleşince, 2003 yılından itibaren bizde literatürümüze sadece turizm merkezli değil, kültür ve turizmi koruma ve gelişim kavramını da aldık. Türkiye’ye gelen turistlerin çoğu sadece otel ismini biliyor ve sadece Antalya’ya gidiyor. Sabah ki oturumda sayın vekilimizde söyledi, durumu sadece ülkeye fazla turist gelmesi, gelir elde edilmesi, bunlar mutlaka amaçlar arasındadır ama, Türkiye bugün dünya turizm verilerine göre 6. sıraya geldiyse, 5. sırayı biz zorlamaya başladıysak, bunun altında gelecek dönemlerle ilgili altını doldurmamız, ülkemizin tanınırlığını, bilinirliğini ve sahip olduğu değerleri, turistlere iyi anlatacak bir sistem oluşturma gerekliliğini hissettik. Onun içinde kültürel değerlerimizin Türkiye’ye gelen herkesin ülke içindeki kültürel değerleri tanıması için çalışmalar yapmaya başladık."
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise çalıştayın önemine dikkat çekerek, Arslantepe’nin evrensel tarih bakımında büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Geçmiş ile gelecek arasında köprü kurulması gerektiğini dile getiren Gürkan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Geçmişle gelecek arasında bir köprü oluşturmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bizler de Anadolu medeniyetlerinin gün yüzene çıkartma noktasında şimdiye kadar belki bigane kalmış olabiliriz ama, bundan sonraki süreçte bu Anadolu’da ki medeniyetlerin, uygarlıkların, kültürlerin, gün yüzüne çıkarıp, bunları toplumda katma değer yaratılması ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında gerekli gayreti, çabayı göstermemiz lazım. Özellikle de şehirlerde aidiyet duygusunun oluşturulması, ‘benim şehrimdir ‘olgusunu oluşturulması, şehrin kültürel formasyonuyla mümkündür. Yani kültürel formasyonu öne çıkarmadığımız için, kimliğini öne çıkartmadığımız için, hafızasını korumadığımız bir şehirde aidiyet duygusunu yaratma şansınız da yoktur. Şehirler insanlar gibidir. Eğer şehirler insanları barındıran ve onların sağlıklı yaşamasını temin eden bir mekanlarsa, o zaman bu mekanları insanların ihtiyaçlar hiyerarşisine göre dizayn etmemiz gerekir”

Haberleri