Muğla’nın Marmaris Körfezi’ndeki Keçi adasındaki inşaat faaliyetleri, çevreci derneğinin tepkisine yol açtı. Adada 2012 yılında da kaçak iskele yapıldığı iddiasıyla proje belediye tarafından durdurulmuştu.
Marmaris Çevrecileri Derneği(MÇD) Başkanı Ahmet Kutengin Keçi adasındaki tadilat çalışmalarının ihale şartnamelerine aykırı yürütüldüğünü savunarak faaliyetlerin durdurulmasını istedi. Fenerin yapılan tadilatlarla restoran şeklini aldığını ileri süren Kutengin şöyle konuştu: “Şartnameye göre herhangi bir amaç için doğal topografyayı, doğal kıyı çizgisini değiştirerek hiçbir faaliyete izin verilmez. Sit alanı olmasına rağmen mevcut binalara ilave yapılmış, ilave çardaklar yapılmış. Deniz dibini değiştirecek hiçbir faaliyet yapılamaz şartı bulunmasına karşın maalesef tadilat molozları ada etrafı denize dökülmüştür. Uzun Devreli Gelişim Planı’nda gösterilen doğal koylarda eğitim ve bilimsel araştırma yapılabilir. Ancak tüm sorgulamalara rağmen şartnamede ihale alım şartı bilimsel araştırma uygulamasına rastlayamadık. Bu çevre tahribatının bir an önce durdurulması için yetkilileri harekete geçmesini bekliyoruz”.
“ÇEVRE TAHRİBATINI ÖNLEYEMİYORUZ”
Ahmet Kutengin, çevreci derneği olarak Marmaris çevre olumsuzluklarına karşı verdikleri mücadelede hiçbir değişim ve çevre tahribatı önleyemediklerine işaret ederek, şartnamede açıkça belirtilen tasarım projeleri hazırlanmadan ve Milli Parklar ve Av - Yaban hayatı Genel Müdürlüğünden uygun görüş alınmadan, doğal yapılar üzerinde uygulamaya geçilemeyeceğini ifade etti. Kutengin, “Marmaris ve doğası yok olunca turizmin biteceğini defalarca belirtmemize rağmen, ilgisiz kalınması ancak fuarları, toplantıları, grup resimleri çektirip birbirine plaket vermeyi ,günlük yaşamanın tercih edilip sadece rant düşüncesinin vadesinin ne kadar süreceğini merak ediyoruz” dedi.