Marmaris’te Erozyon İklim Değişikliği Paneli

Muğla’nın Marmaris İlçesinde TEMA Vakfı tarafından, "Erozyon, İklim Değişikliği ve Marmaris Örneği" paneli düzenlendi.
Marmaris’te geçtiğimiz günlerde etkili olan sağanak yağışların ardından, yağmur sularının getirdiği çamur tabakası nedeniyle körfezin kızıl renge bürünmesi TEMA yetkililerine harekete geçirdi. Marmaris Belediyesinin isteği ile TEMA Vakfınca Marmaris’teki bir otelde "Erozyon, İklim Değişikliği ve Marmaris Örneği" paneli yapıldı.
Panelin açılış konuşmasında TEMA Vakfı Genel Müdür Vekili Hikmet Öztürk, Marmaris’te son dönemlerde çok şiddetli yağışlar olduğunu ve bunun üzerine Belediye Başkanı Ali Acar’ın vakıflarına işbirliği yapma çağrısında bulunduğunu söyledi. Öztürk, çağrıyı görev olarak aldıklarını ve neler yapabileceğini masaya yatırmak istediklerini belirtti. Öztürk, Marmaris’teki bu soruna dikkat çekmek istediklerini kaydetti.
" Türkiye Çöl Olmasın" sloganıyla toprak meselesini ön plana çıkardıklarını ifade eden Öztürk, "Çölleşme dediğimizde akıllara Sahra gibi çöller geliyor. Çölleşme demek toprağın verimliliğini kaybetmesi anlamına geliyor. Bunun başında erozyon geliyor. Küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de artık hortumların garipsenmemeye, şiddetli yağışların önemsenmeye başlandı. Buzulların eriyor olması yaşamı önemli ölçüde etkiliyor” dedi.
Panelde bir konuşma yapan Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel ise Marmaris’te geçen hafta etkili olan yağışta 2 saatte metrekareye 234 kilogram yağışın düşmesi sonucu denizin kızıla dönüştüğünü hatırlattı. Bu görüntünün erozyonun ne kadar büyük olduğu anlamına geldiğine dikkat çeken Yüksel, "Bu yağışlarda çok miktarda toprağımız gitti. Sorunun önüne geçilmesi için izlenecek yolun belirlenmesi bakımından bu panelin faydalı olacağına inanıyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından ,TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Prof. Dr. Doğanay Tolunay ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Behlül Şenyürek büyük iklim değişikliği, erozyon ve küresel ısınma gibi konularda katılımcılara bilgilendirdi.
İklimsel sınıflandırmalarına göre Türkiye’nin yarısının Akdeniz iklimi bölgesi olduğunu bildiren Türkeş, özellikle 2000 yılından sonra giderek yazların ve kışların sıcak geçmeye başladığını vurguladı. Türkeş, "Son yüzyılın küresel kayıtlarına bakıldığında dünyadaki yüzey sıcaklığının ortalama bir santigrat arttığını görüyoruz. Kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerinde ise artış 3 santigrata kadar çıktı" dedi.
Panelin öğleden sonraki kısmında ise orman yangınları ile iklim değişikliği ilişkisi, sel ve taşkın kontrol faaliyetleri, Marmaris’te doğal ekosistemler ve havzalarda su akışı ilişkileri konuları değerlendirilecek.

Haberleri