Deniz Kuvvetleri’nin öncülüğünde düzenlenen Mavi Balina-2014 Fiili Deniz Davet Tatbikatı başladı. Tatbikatta Türk mühendisleri tarafından yapılan milli gemi TCG Büyükada korveti ve Yakamos Sonar Sistemi görücüye çıktı.
Türkiye’nin ev sahipliğinde Doğu Akdeniz’de bu yıl 4’üncü kez düzenlenen tatbikatın 3’üncü safhası kapsamında sabahın erken saatlerinde savaş gemileri, demirli bulundukları Marmaris’teki Aksaz Deniz Üssü’nden tatbikatın gerçekleşeceği bölgeye gitmek üzere ayrıldı. Gazetecilerin bulunduğu Türkiye’nin ilk milli gemilerinden TCG Büyükada’da, körfezden çıkış yaptıktan sonra tatbikat senaryosu gereği savaş durumuna geçildi. Gemi personeli ısıya dayanıklı "antiflaş" kıyafetlerini giyerek görev yerlerini aldı. Daha sonra Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele ve Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı’nın da bulunduğu "Savaş Harekat Merkezi"nde, TCG Büyükada ve yine Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş "Yakamoz Sonar Sistemi" hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Yabancı gözlemcilerin ve basın mensuplarının bulunduğu TCG Büyükada savaş gemisine helikopterle gelen Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık tarafından verilen brifingi izledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bostanoğlu, Güney Kıbrıs kaynaklı gerilimle ilgili, "Angajman kuralları Başbakanlık tarafından Genelkurmay Başkanlığına, Genelkurmay da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına devredilmiş durumda. Biz bu konuda herhangi bir durumla karşılaştığımız takdirde verilen angajman kuralları çerçevesinde hareket edeceğiz" dedi.
Bostanoğlu, Deniz Kuvvetleri olarak Doğu Akdeniz başta olmak üzere çevre denizlerde meydana gelen tüm gelişmeleri yakından ve büyük bir hassasiyetle takip ettiklerini söyledi. Bostanoğlu, Karadeniz’de, Karadeniz Uyum Harekatı’na devam edilirken, Doğu Akdeniz’de Akdeniz Kalkanı Harekatı icra edildiğini dile getirerek, "Bu milli faaliyetler icra edilirken müttefiklik sorumlulukları kapsamında NATO’nun etkin çaba harekatına yardımcı destek ve direkt destek görevleri yerine getirilmektedir. NATO Daimi Görev Kuvvetine bir fırkateyn, Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2’ye bir mayın avlama gemisi, deniz haydutluğuyla mücadele görevine bir fırkateynle devam edilmekte. Dünya denizlerinde bayrak gösterilmekte ve Türkiye’nin deniz hak ve menfaatleri etki ve ilgi alanlarımızda başarıyla yerine getirilmektedir" diye konuştu.
DOĞU AKDENİZ GERİLİMİ
Bostanoğlu, Güney Kıbrıs kaynaklı gerilimle ilgili soruya, şöyle yanıt verdi:
"Türk Deniz Kuvvetleri, Barbaros Hayrettin Paşa Araştırma Gemisini yakından korumakta ve destek sağlamaktadır. Diğer taraftan da Güney Kıbrıs Rum yönetimi tarafından kiralanan sondaj gemisini 9 kilometre mesafeden takip etmektedir. Şu anda verilen emir 9 kilometre içine girmeme yönündedir. Bu nedenle herhangi bir taciz veya rahatsız edici durum meydana gelmemiştir."
Bostanoğlu, "Tatbikatın bu gerilimle ilgili olup olmadığının" sorulması üzerine, Mavi Balina tatbikatlarının 2 yılda bir icra edildiğini, çalışmalarına 2 yıl öncesinden başlandığını hatırlattı. Tatbikatla Doğu Akdeniz’de yürüttükleri faaliyetler arasında doğrudan bir ilişki bulunmadığını vurgulayan Bostanoğlu, "Bu tatbikatın amacı müttefiklerle işbirliğini geliştirmek, özellikle denizaltı savunma harekatı faaliyetlerini icra etmek" dedi.
Bostanoğlu, brifingin ardından yabancı gözlemcilerle tatbikatın kurtarma safhasını izledi. Mavi Balina-2014, tatbikata katılan gemilerin Antalya’ya yapacağı liman ziyaretiyle sona erecek.