Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), bu sanat sezonunda da köylere giderek, köylülere ve özellikle çocuklara opera, bale ve çok sesli müziği sahneleyecek. MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, köy projesine ilginin giderek arttığını ve bu yıl köylerden ‘tekrar gelin’ şeklinde talepler aldıklarını söyledi.
MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Şanal, özellikle köylere, çocuklara ve gençlere yönelik çalışmaları ile yeni sanat sezonu hakkında İHA muhabirine açıklama yaptı. Geçen sanat sezonunda sadece Kültür Merkezi’ne kapanıp kalmadıklarını dile getiren Şanal, geçen sezon bütün yaz boyu da çalışarak çevre il ve ilçelerle yurt dışına birçok turne gerçekleştirdiklerini kaydetti. Böylece hem Mersin’i hem Türkiye’yi temsil etme şansı bulduklarını ifade eden Şanal, “Bunlardan en önemlisi geçen yıl Çin’in başkenti Pekin ve Şanghay kentinde yaptığımız iki temsildi. Dünya kültürünün de çok iyi tanıdığı Mevlana’mızı, ‘Mevlana’nın Çağrısı’ adlı bir müzik ve dans projesiyle Çin’de sahneledik. Bunun yanı sıra Aspendos Uluslararası Festivali, Bodrum Bale Festivali ve İstanbul Opera Festivali’nde de yer alarak şehrimizin ismini duyurduk. Bu sezon da aynı şekilde projelerimiz devam edecek” dedi.
“PİRİ REİS VE ŞAHMERAN’IN DÜNYA PRÖMİYERLERİ MERSİN’DE”
MDOB’un bu sezona, ünlü Türk denizcisi Piri Reis’i anlatan Piri Reis balesinin dünya prömiyeri ile başladığını vurgulayan Şanal, geçen yıl başladıkları projeyi bu yıl sahnelere taşıyarak Mersin’de bale sanatına bir eser hediye ettiklerinin altını çizdi. Bu sezon çok önemsedikleri projeler olduğunu aktaran Şanal, bunlardan birinin konusu Tarsus’ta geçen Şahmeran söylencesi olduğunu belirterek, “Özellikle yeni bir opera yazıldı, o da bir dünya prömiyeri olacak ve Şahmeran isminde. Şahmeran öyküsü Tarsus’ta geçen bir söylencedir. Biz onu sahnelere taşıyoruz şimdi. Umuyorum onu da turneler yaparak tekrar Tarsus, Mersin ve Şahmeran söylencesini dünyanın ve Türkiye’nin gündemine sanatla sokarak hem kent turizmimize hem kent kültürümüze katkısı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca dünya sahnelerinde çok önemli yer tutan ve hep repertuarda olan ‘Batı Yakası Hikayesi’ müzikalini sahneliyoruz. Bunu sezonun sonuna doğru sahneleyeceğiz. Aralık ayında ise ‘Anlat Şehrazat’ isimli bir Türk müzikali sahneliyoruz. 1001 Gece Masalları’nın içinden gelen bir öykü bu. Onu müzikal olarak sahneleyeceğiz. Bundan hemen sonra da çok önemsediğimiz bir bale projesi daha var. Türkiye’nin ilk Müslüman kadın sanatçısı Afife Jale’nin hayatını anlatan bir bale temsili var. Şu anda İstanbul’da oynuyor. Biz onu Mersin’de ‘Afife’ ismiyle sahneleyeceğiz. Böylece çok yoğun, renkli bir program hazırladık Mersin’e ve bölge sanatseverlerine. Umuyorum bu sanat sezonu da dolu dolu geçer” diye konuştu.
“KÖYLERİMİZDE ÇOK SESLİ MÜZİĞİ ANLATIYORUZ, TEMSİLLER YAPIYORUZ”
Köy turneleri projesinin bu yıl da devam edeceğini ve bu aydan itibaren her ay bir köye gideceklerini bildiren Şanal, iki köyün kesinleştiğini söyledi. Köylerin yanı sıra beldelere de gideceklerini dile getiren Şanal, enstrüman, ses ve dansla ilgili bir ekip kurarak, oradaki öğrencilere ve gençlere de çok sesli müziği anlatacaklarını ifade etti. Köy turneleri projesinin nasıl hayata geçtiği konusunda bilgi veren Şanal, şunları söyledi: “Bir dönem burada askerlik yapan denizci askerlerimizi, hayatlarında bir defa da olsa farklı bir şey görmelerini sağlamak için komutanların da izniyle eserlere davet ediyorduk. Köylerde bunu düzenli yapma olanağımız yok. Çünkü bizim sanatlarımızı yapmak için sahne, teknik ekip, altyapı gerekli ama köylerde yaşayan özellikle çocuklarımıza yönelik çalışmalar yapıyoruz. Yetişkin köylüler de gelip temsillerimizi izliyor.”
“HİKMET ŞİMŞEK’LERİN MİSYONUNU SÜRDÜRÜYORUZ”
Amaçlarının, bölgedeki en büyük sanat kurumundan haberdar olmalarını, yılda bir-iki kere de olsa çok sesli müziği, çok sesli yaşamayı bir şekilde onlara aktarmak olduğunun altını çizen Şanal, “Çünkü bu misyon Hikmet Şimşek’lerden kaldı. Onlar kamyon kasalarına binip 1960’larda köyleri, küçük kasabaları dolaşırlardı çok sesli müziğin tanıtımı için. Biz o misyonu devam ettirmeye çalışıyoruz. Bunu keşke daha sık yapabilsek ya da keşke her ay bir yere gidebilsek ama tabi hem bütçe olanakları hem sahne olanakları hem de iklim koşulları nedeniyle zor oluyor bu. Ama mümkün olduğunca yapmaya çalışıyoruz. Yani biz rahmetli Hikmet Şimşek ve o dönem hocalarımızdan kalan misyonu devam ettirmeye çalışıyoruz. Opera, bale ve çok sesli müzik, bu sanat dallarında en üst noktaya gelmiş bir sanat dalıdır. İçinde bütün sanatları, resmi, heykeli, müziği, dansı barındırır. İçinde tüm plastik ve görsel sanatların olduğu bu sanat dalı şu anda en üst noktadadır. Amaç, bu sanat dalından da bütün halkımızın haberdar olması ve izlemesini sağlamak” ifadelerini kullandı.
MDOB sanatçılarının köylerde çok sıcak karşılandıklarını da vurgulayan Şanal, yeniden talep olduğunu da belirterek, şöyle devam etti:
”Geri dönüşleri çok güzel oluyor ve tekrar talep ediyorlar. Mesela bu sene bazı köylerimizden ‘tekrar gelin’ diye talepler var. Onu programlamaya çalışıyoruz şimdi. Yani elimizden geldiğince kırsalda yaşayan gençlerimize ve çocuklarımıza da bu sanat dalını anlatmaya çalışıyoruz.”
“ÇOCUK VE GENÇLİK KOROSU KURSLARIMIZ ÜCRETSİZ”
Bunun yanı sıra Adana, Antakya, Gaziantep, Niğde, Karaman, Konya gibi çevre illere turnelerinin de devam edeceğini anlatan Şanal, ayrıca çocuklara yönelik etkinlikleri artırarak sürdürdüklerini söyledi. Repertuarlarında bulunan temsil sayısının yüzde 25-30’unun çocuklarımıza yönelik çocuk müzikalleri olduğunu bildiren Şanal, bu hafta cumartesi günü ‘Değirmendeki Hazine’ isimli yeni bir çocuk müzikalinin de Mersin prömiyerini yapacaklarını, oyunu 20 gün sonra da Mardin’de yapılan Çocuk Tiyatroları Festivali’nde sahneleyeceklerini kaydetti.
Çocuklara yönelik çocuk balesi, çocuk korosu ve gençlik korusu kurslarının devam ettiğini, 7-15 yaş arası çocuklara opera, bale, çok sesli müziğin ve çok sesli kültürün ve yaşamanın ne olduğunu, nasıl olduğunu en baştan kendi olanaklarıyla anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Şanal, şu anda 200’e yakın öğrencileri olduğunu aktardı. Bunlardan, bale dışında bedel almadıklarını dile getiren Şanal, “Bir tek bale bölümünden çok sembolik bir bedel alıyoruz. Çocuk korosu ve gençlik korusu kursiyerlerimizden kurs bedeli almıyoruz. Tamamen ücretsiz, sosyal sorumluluk projesi ve misyonumuz gereği o çocuklarımızı eğitmeye çalışıyoruz” dedi.