Meksa Vakfı Çocuklarin,gençlerin Ve Kadınların Umudu Oldu

Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) Diyarbakır Şube Başkanı Sertaç Işık, 2 yıldır süren çözüm sürecinde yüzlerce çocuğun mesleki alanda eğitim alıp mezun olduğunu belirterek, vakfın kız ve erkek olmak üzere birçok dalda eleman yetiştirdiğini söyledi.
MEKSA VAKFI Diyarbakır Şubesi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün projesi kapsamında, Diyarbakır Valiliği’nin koordinesi ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucunda birden fazla dalda çocuk, genç ve ileri yaş grubundakileri meslek sahibi yaptı. Diyarbakır’da 4 eğitim merkezi bulunan MEKSA Vakfı’nın 10 farklı meslekte 200 öğrenciye eğitim verdiği belirtildi. Vakıf’ta 16-24 yaş erkek-kız karışık ve 16-55 yaş arasında ise kadın öğrenciler yetiştirildiği bildirildi. İHA muhabirine açıklama yapan şube başkan Sertaç Işık, Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) projesinin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından uygulandığını ifade etti. Işık, “Diyarbakır’da İl Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü’nün çabaları ve katkıları ile bu proje başladı. Birçok kurum projeye ortak. İçeriğinde mesleki eğitimler yer almakta. Emniyet Müdürlüğü ekiplerinden çocuk şubesi ve toplum destekli polisler ile birlikte projeyi yürütmeye çalışıyoruz. Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) ve kamu kuruşlarının katkısı ile yürütülen bir projedir. Öğrencilerimize yani Diyarbakır’ın gençlerine bu dönem için 10 farklı alanda mesleki eğitim yürütmekteyiz. Mesleki eğitimler devam ettiği sürece sosyal aktiviteler ile birlikte sosyal hayatlarını da geliştirmekteyiz. Mesleki eğitimlerin içerisinde eğitim aldıklarından sonra yetiştirdikleri alanlardan özel sektörde kalifiye elemanı olarak iş hayatına atılmaktadır. İş hayatına kazandırmadan önce uyum süreci şeklinde programlar yapmaktayız” dedi.
“ÇÖZÜM SÜRECİ DİYARBAKIR’DAKİ GENÇLERİN GELECEĞE OLAN UMUDUNU ARTIRDI”
Çözüm süreciyle birlikte son 2 yılda özellikle Diyarbakır’da barış ve huzur ortamıyla ilgili gençlerin geleceğe olan güven ve umudunun arttığını ifade eden Işık, “Gençlerin bu süreçte bir meslek sahibi olma ve iş imkanı bulma arayışı ile ilgili beklentileri çoğaldı. Projelere ve kurslara çok ciddi anlamda katkı sağladı. Son 2 yıl öncesinde hatta 2010 yılında projeye başladığımızda öğrenci bulmakta zorluk çektik. Bu sene ve ondan önceki senelerde 200, 300 ve 500 kişilik projelerimizle binlerce başvuru almaya başladık. Bu bizleri mutlu etti. Gençlerin meslekle ilgili kaygıları ve işle ilgili kaygıları olması önemlidir. Diyarbakır Valiliği’nin koordinatörlüğünde gerçekleşti. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü proje sahipliğini yürütmekte. Çocuk şube ve toplum destekli şubelerde destek vermekte. Çocuk şube müdürlüğü bu anlamda polislik algısını yani ilimizde yer alan polislik algısını değiştirmekte. Çocuklarla iletişim sağlamakta. Sohbet, çay ve yemek yiyen polisler gördüler. Tabi ki çözüm sürecinin katkılarından biriside bu olmaktadır” diye konuştu.
“AİLELER ÇOCUKLARININ DEĞİŞTİĞİNİ RAHATLIKLA SÖYLEYEBİLİYOR”
Veli toplantıları gerçekleştiğinde çocuklarının değiştiğinin aileler tarafından ifade edildiğini belirten Işık, “Bu söylemler bize projenin başarıya ulaştığını göstermektedir. Kurumların destekleri çok önemlidir. Halk eğitim merkezleri üzerinden kurslar açılmaktadır. İŞ-KUR il müdürlüğü günlük ücret vermektedir öğrencilere, bir diğer faaliyet ise sağlık müdürlüğünden geldi. Çocuklarla ilgili sağlık eğitimleri vermektedir. Özel sektör işletmeleri de çocuklara sinema ve yemek türü faaliyetlerde destek vermekte. Bu kapsamda çocuklara resim, gitar, bağlama ve halk oyunları alanında da mesleki sosyal eğitimler veriliyor. Çocukların sosyal yaşam alanlarına büyük destek sağlanıyor. Diyarbakır’da faaliyet gösteren kurumlar ve şirket sahipleri vakfı ziyaret ettikçe çocuklarda güven artıyor. Diyarbakırlıların sahiplenmesi gereken bir projedir. Bu tip projelerin ilimize katkısı çok fazladır. Huzur ortamı ve barış ortamı neticesinde gençler umutlarını çoğaltmaktadır. Toplumsal olayların azalmasına da etkisi büyüktür. Gençlerin internet kafelerden ve kıraahatnelerden çekilmesi kapsamında ve suç oranının düşüşünü ciddi anlamda azaltacaktır. Boşta gezen gençlerin iş imkanı ile tanışmasını artıracaktır. Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz eğitimlerde mezun olan öğrencilerin neredeyse yarısından daha fazlasını işletmelerde işe yerleştirdik” şeklinde konuştu.

Haberleri