Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Gavremoğlu Konağı, ile sarnıç Köşk Medresesi, Dört Ayaklı Türbe ve Tacettinveli Mahallesindeki Sarnıç ile Gesi Güvercinliklerinin bakım, onarım ve aslına uygun yenilenmesinin yapılarak günümüz kültür, sanat ve turizm hizmetine kazandırılacağını söyledi.
Melikgazi ilçe sınırları içerisinde 596 tarihi ve kültürel yapı
Kayseri ilinde 1206 tescilli eser bulunduğunu bu tescilli tarihi yapı ve kültürel mirasın 596 ‘nın Melikgazi ilçe sınırları içerisinde yer aldığını belirten Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, Melikgazi ilçe sınırları içerisinde Kayseri ilinde yer alan önemli tarihi mekanların bulunduğunu bu yapıların sadece Melikgazi veya Kayseri için değil Anadolu ve dünya kültürel tarihi için önemli mekanlar olduğunu kaydetti.
Kayseri ilinin tarihi İPEK YOLUN’UN üzerinde yer almasının ve 6 bin yıllık bir geçmişin izlerini taşımasından dolayı adeta açık alan müze ve arkolojik alan olduğunu hatırlatan Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, Melikgazi Belediyesi olarak 17 tarihi ve kültürel miras eseri olan mekanı restore ederek günümüz hizmetine kavuşturduklarını bu çalışmaların devam edeceğini bildirdi.
2015 yılında tarihi ve kültürel yapıların korunması, kollanması ve bunların restore edilerek kullanıma sunulması için milat kabul ettikleri ve bu açıdan Kentsel Tasarım ve Dönüşüm Müdürlüğü tahsis edilerek uzman bir ekip tarafından takip edileceğini ifade eden Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Bu güne kadar çok ciddi çalışmalar yaptık ve bunların bir kısmını tamamladık. 17 eser restore edilerek Kayserimize dolayı ile Anadolu Kültür envanterine kazandırdık. Şimdi de Belediye Meclisimizce alınan karar ile Gesi bölgesindeki 141 Güvenciliği diğer adı Kuş Evlerini, Gavremoğlu Konağını, Köşk Medresesi, Dört Ayaklı Türbe ve Tacettin Veli Mahallesinde bulunan Tolun ayni Sarnıç bakım, onarım ve restorasyonu çalışması yapılacaktır. Melikgazi Belediyesi olarak tarihi mekanlara tarihi dokunuşlar yaparak çok yönlü bir çalışma yapıyoruz. Geçmişimize sahip çıkıp koruyor ve gelecek kuşaklara bu eserlerin taşınmasına vesile oluyoruz. Bu belki genel manada değil ancak, ufak dokunuşlarla tarihi dokusunu çok daha belirgin bir şekilde gün yüzüne çıkartabileceğimiz çalışmalara değer ve önem veriyoruz. Ayrıca Kayseri Kültür Yolu projesinin alt yapısını oluşturuyor ve bütününü tamamlıyoruz”